Реєстрація /

Як зекономити на комунальних послугах в Києві в 2021 році: корисні поради енергетиків та комунальників

Зростання комунальних тарифів в Києві відбувається постійно. Влітку 2021 року оголошене про майбутнє подорожчання тепла та енергоносіїв до 40%.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, як можна економити на платежах за житло.

Як зекономити на електроенергії в Києві

Перше, що радять енергетики – це встановити двофазний лічильник електроенергії, який дозволяє платити вночі за світло на 50% менше.

«Він дозволяє платити за спожиту електроенергію з 23.00 до 7.00 за вдвічі нижчим тарифом. Якщо стандартна вартість однієї кіловат/години електроенергії становить 1,68 грн, то в нічний час – 0,84 грн. Тобто якщо поставити собі за мету економити, то завдяки тарифу день/ніч і двозонному лічильнику це зробити найпростіше. За нашими підрахунками економія в даному випадку може досягати від 15 до 25% суми квитанції за світло. Звичайно, сприяти цьому і зміна власного режиму електроспоживання. Наприклад, використання енергоємних електроприладів (обігрівальних приладів, пральних машин, електропечей і т.д.) переважно в нічний час», – кажуть в прес-службі ДТЕК «Київські електромережі».

Отримати багатозонний електролічильник можна двома способами:

  1. Купити і встановити у власному будинку. Наприклад, за допомогою «Комплексної послуги» від ДТЕК «Київські електромережі».
  2. Дочекатися коли в будинку буде відбуватися планова заміна електролічильників.

Зараз ДТЕК «Київські електромережі» встановлює клієнтам саме багатозонні лічильники, які допомагають економити. У цьому році таких змонтують більше 50 тис. одиниць.

Поради експерта: Що варто знати, обираючи квартиру в новобудові?

Правда, станом на початок липня 2021 року типові платіжні доручення при сплаті за електрику ще не адаптовані під установку двозонних лічильників. У них немає можливості розбити платіж з урахуванням споживання вдень і вночі.
Економії світла сприяє і використання енергозберігаючої побутової техніки. Наприклад заміна ламп розжарювання на економні LEDи, користування електроприладами А, А +, А ++, А +++ класу енергоефективності.

У компанії YASNO також радять влітку, використовуючи кондиціонер для охолодження будинку, економити на електроенергії:

  • купувати інверторний кондиціонер. Він не вимикається, коли досягає заданої температури в приміщенні, а переходить в режим зниженої потужності;
  • щільно закривати вікна та двері (навіть міжкімнатні), коли працює кондиціонер;
  • встановити жалюзі або заклейте вікна спеціальною плівкою, щоб відображати тепло і світло. Також можна встановити над вікном тіньовий козирок. З ними приміщення буде не так сильно нагріватися, і для його охолодження знадобиться менше часу кондиціонування;
  • періодично робити вологе прибирання – воно додатково охолоджує кімнату і дозволяє рідше включати кондиціонер;
  • регулярно очищати кондиціонер і заправляти охолоджувачем – це сприяє тривалій роботі пристрою з певними параметрами енергоспоживання.

Як економити на опаленні

Платежі за опалення завжди найвищі, тому тут варто більш уважно підійти до питання економії тепла. У КП «Київтеплоенерго» повідомили, що обсяг споживання теплової енергії конкретним будинком, а відповідно і нарахування за тепло, залежать, в тому числі, від технічних інженерних характеристик будівлі. Тому необхідно вживати заходів щодо підвищення його енергоефективності.

«Перш за все, це установка індивідуального теплового пункту, який дозволяє раціонально використовувати теплову енергію та дозувати її кількість, необхідне саме в конкретний час для ефективного обігріву цього житлового будинку. Також це Сонаце і модернізація внутрішньобудинкових інженерних мереж для зменшення втрат на функціонування внутрішньобудинкової системи опалення. Це утеплення місць загального користування, заміна вікон і дверей на більш енергоефективні», – кажуть в компанії.

Читайте також: Оренда квартир в Києві – що відбувається з попитом і орендними ставками влітку 2021 року

Зокрема, в Києві ЖБК та ОСББ мають можливість реалізувати енергоефективні заходи в своїх будинках в рамках міської програми з енергоефективності 70/30. Ця програма передбачає реалізацію енергоефективних проектів в житлових будинках на умовах співфінансування: 70% оплати з міського бюджету, 30% оплати за рахунок ОСББ/ЖБК.

Крім того, повідомляють в компанії, щоб рівномірно розподілити фінансове навантаження по оплаті за опалення, з липня 2021 року року кияни мають можливість оплачувати заздалегідь. Так, в рахунку-повідомленні за житлово-комунальні послуги за червень, які кияни отримали в липні, з'явився окремий рядок з рекомендованим авансовим платежем за опалення. Відтепер кияни за бажанням можуть оплачувати рекомендовані суми за послуги наперед, зменшивши фінансове навантаження на сімейний бюджет взимку однак, не накопичуючи борги за тепло. Сума рекомендованого платежу визначається на основі прогнозованого обсягу споживання в певному розрахунковому періоді. Це близько 10 грн/кв.м опалювальної площі. Авансовий платіж буде відображатися в особових рахунках клієнтів як переплата.

У багатоповерхівках з центральним опаленням на квартиру можна встановити лічильник обліку теплової енергії. При цьому мають значення: горизонтальна або вертикальна розводка тепла в будинку, дозволу на установку лічильників, а також прилади-розподілювачі тепла в будинку. У платіжках буде відображатися сума за отримане квартирою тепло і частково – за обігрів місць загального користування в будинку.

Читайте також: Склади для особистого зберігання речей – ціни і попит неухильно ростуть

Якщо в квартирі стоїть газовий котел, то на опаленні можна економити наступним чином:

  • замініть котел на більш економний конденсаційний;
  • радіатори можна замінити на сучасні фанкойли, – крім опалення з тепловим насосом взимку, ви отримаєте прохолоду влітку;
  • переведіть газову систему опалення на нагрів води для душа до 50-55 градусів, це продовжить службу теплообмінника котла, менше буде утворюватися накип; менше газу спалюється, а цієї температури з лишком вистачить, щоб менше розбавляти воду для кухні або душа холодною водою;
  • корисно встановити кімнатні термостати або індивідуально налаштувати фанкойли, щоб витрачати мінімум ресурсів на обігрів кімнат;
  • можна відмовитися від газової духовки, готувати на індукційній печі, а воду гріти електрочайником, так ви зможете відмовитися від газу навіть для приготування їжі.
  • В квартирі бажано, щоб штори не закривали радіатори, і все тепло буде в кімнаті.

Перевірено на собі: Як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Як економити на воді

Вода також постійно дорожчає, тому варто також звернути увагу на можливі рішення, які допоможуть економити на платіжках.

У «Київводоканалі» стверджують, що несправна сантехніка призводить протягом місяця до втрати близько 300 літрів води. Тому, киянам рекомендують:

  • ліквідувати навіть мінімальні протікання у всіх кранах в квартирі і зливному бачку;
  • при гігієнічних процедурах (чистка зубів, гоління, миття голови) воду варто включати тільки на початку і в кінці процесу;
  • на кран змішувача варто купити аератор, який дозволить заощадити до 20% води і дуже швидко окупається. При цьому, він не впливає на натиск води;
  • посуд варто мити, набравши води в мийку, а не під проточною водою. Включати воду потрібно тільки в процесі ополіскування;
  • приймати душ замість ванни.
Источник