Реєстрація /

Склади для особистого зберігання речей: ціни і попит неухильно ростуть

Ціни на оренду боксів ростуть завдяки високому попиту, а також через підвищення вартості комунальних послуг

Ринок складів для особистого зберігання активно розвивається. У період карантину, коли з Києва тимчасово виїхала частина жителів, попит на склади в Києві виріс.

Про те, що відбувається на ринку складів дізнався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Попит і конкуренція зростають

За час карантинних обмежень попит на різні види нерухомості став менш активним, але на ринку складів для особистого зберігання – виріс.

«У період карантину бізнес став більш дистанційним і зменшився попит на офіси, а офісні меблі потрібно десь зберігати і міні-склади відмінно для цього підходять. Попит на ці послуги зростає постійно», – говорить Олександр Ганженко, старший менеджер в сфері операцій з нерухомістю для третіх осіб ТОВ «Сан Парк».

Дану тенденцію підтвердили і в компанії «Комора».

Стаття по темі: Як виживають офісні центри Києва: що приносить прибуток і який прогноз на майбутнє

«У зв'язку з ситуацією з коронавірусом індустрія теж зазнала змін. Бізнес індивідуального зберігання – це бізнес кризи. Серед клієнтів з'явилося багато офісів і бізнесів, які скоротили свої площі через віддаленої роботи і були змушені вивезти свої речі», – кажуть в компанії.

У компанії «Столична комора» повідомили, що попит на оренду складів зростає щороку. Але разом з цим зростає і конкуренція.

«Щороку відкриваються нові компанії, а старожили ринку – нові локації. І якщо всього лише пару років тому клієнти могли приїжджати здалеку, то зараз в кожному районі Києва є склад індивідуального зберігання, а часто і кілька. Тому, незважаючи на збільшений попит, яке виросло пропозицію нівелює дефіцит площ», – стверджують експерти компанії.

Експерти прогнозують зростання попиту і пропозиції і в подальшому.

Хто орендує склади для особистого зберігання речей

склад особистих речей в Києві

У компанії «Комора» кажуть, що профіль клієнтів ділиться на 2 види в залежності від їх потреб.

Це дрібний бізнес, якому потрібен маленький склад, і городянин, якому потрібно тимчасове зберігання на час ремонту або переїзду.

«У США профіль клієнта трохи інший. Американці схильні до накопичення і великому споживання. Вони не купують, як українці, на десятиліття – один телевізор, холодильник і меблі до пенсії. За своє життя у них збирається багато речей, тому там звичайне явище орендувати бокс на складі self storage. навіть якщо у тебе великий власний будинок з гаражем і підвалом. В Україні не сформувалася ще культура споживання такого сервісу і в українців не так багато речей, які дорогі серцю і пам'яті. Тому ми тільки йдемо до формули: свій бокс в self storage це must have для міського жителя», – кажуть в компанії.

У компанії «Столична Комора» кажуть, що найбільша кількість клієнтів – це фізичні особи. Співвідношення приблизно 70 на 30 (бізнес).

«Молоді сім'ї з дітьми, які легко приймають нові пропозиції ринку, у яких зростає кількість дитячих, дорослих сезонних речей, як повсякденних так і для спорту і відпочинку. Ну і для невеликого бізнесу який не може поки собі дозволити чи ні необхідності в складі 100-200 кв. м і більше», – відзначають в компанії «Сан Парк».

Стаття по темі: Оренда квартир в Києві – що відбувається з попитом і орендними ставками влітку 2021 року

Найпопулярніші склади

Деякі приміщення користуються найбільшим попитом і їх орендують найчастіше.

«У тих складах, що мають зручне розташування великим попитом користуються невеликі бокси 1 м3, 1 кв. м, 1,5 кв. м, 2 кв. м. Як правило їх вартість істотно вище, ніж інші розміри (якщо перераховувати за метр). У багатьох операторів – це самий дефіцитний розмір. Тобто попит перевищує пропозицію», – кажуть в «Столичної коморі».

Люди зберігають всі що завгодно: особисті речі, меблі, апаратуру, запаси спиртного.

«У зв'язку з карантином, на жаль, збільшилася прошарок бізнесу, які зберігають меблі та обладнання з закрилися офісів. Хоча як правило, бізнес зберігає якісь товари, іноді документи. Попитом користуються всі розміри від 1 до 50 кв. м», – відзначають експерти.

Ціни на оренду особистих речей активно ростуть

Високий попит впливає на ціни.

«Наприклад, вартість за бокс 1 кв. м вже досягає 630 грн/метр. Є ціни і 570 грн/метр. За останній рік, тарифи істотно виросли. Особливість складів індивідуального зберігання, що клієнт платить за оренду «де все включено» – комунальні, охорона і т.д. Але з урахуванням подорожчання всіх послуг більшість операторів змушені підвищувати ціни. Почасти ціни стримує вже сильна конкуренція (інакше було б ще вище)», – кажуть в компанії «Столична Комора».

У компанії «Комора» повідомили, що у зв'язку з підвищенням цін на комунальні послуги на початку 2021 підняли ціни на оренду боксів в середньому на 5%.

За даними компанії «Сан Парк» в середньому тарифи на оренду складів для персонального зберігання речей в Києві складають 400-500 грн./кв. м.

Що чекає ринок

Експерти прогнозують активний розвиток ринку, оскільки попит неухильно зростає.

«Київ забудовується швидкими тепами, чисельність населення збільшується. ІТ-сегмент створює передумови цьому зростанню і якісного поліпшення бізнесу під стандарти світових трендів. Зростає вартість житла, відповідно не буде раціональним розглядати кв. м житлової площі для складування тимчасово непотрібних речей. Люди цінують комфорт, особистий простір і якість життя», – каже Олександр Ганженко.

У компанії «Комора» прогнозують, що розвиток ринку залежить тільки від того, як швидко українці полюблять такий сервіс, а для цього у них все має бути добре з фінансами.

«Це має статися органічно, так як зараз тренд на нове-швидке-технологічне. Нам передбачити розвиток індустрії в Україні складно. Ми одні з перших в цьому бізнесі і наш досвід безцінний, але і серед наших локацій є неуспішні, які, швидше за все будуть реорганізовані і кожен новий склад – це новий проект, де все потрібно починати з новим підходом», – кажуть в компанії «Комора».

Читайте також: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

На думку експертів конкуренція буде зростати.

«Оператори в пошуках вільного місця будуть шукати нові райони або відриватися в нових містах. Хтось напевно розориться. В цілому щороку, хтось розоряється, навіть на зростаючому ринку. Тому клієнтам я б порадив орендувати склад тільки у власників бізнесу – це і гарантія кращої ціни і звичайно набагато більше надійності», – кажуть в компанії «Столична Комора».

склади особистих речей в контейнерах

Експерти компанії зазначають, що буквально за останній рік різке поширення набули склади індивідуального зберігання в контейнерах.

«Напевно мінімум 3-4 оператора відкрилися в 2020, притому відразу на декількох локаціях, розкиданих по місту. Така легкість відкриття, в тому, що такий склад можна обладнати на парковці, стоянці, просто вільному місці біля житлового будинку або бізнес-центру. Перебільшено – знайшов місце, купив контейнери, дав рекламу – і все! Їх переваги – більш дешева ціна, близькість до споживача. Недоліки – немає температурного режиму, менш презентабельно. Але з огляду на загальний спад економіки - свій клієнт у них теж є», – кажуть в «Столичної коморі».

В середині 2021 року в Києві налічується не менше 55 локацій складів індивідуального зберігання.

Источник