Реєстрація /

Перевірено на собі: як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Нова система оцінки нерухомості дозволяє самостійно та безоплатно отримати звіт про оцінку майна

Фонд державного майна України 29 червня 2021 року оголосив про запуск Сервісу автоматичної оцінки нерухомості. Для звичайного громадянина головна новина в тому, що тепер оцінку майна можна зробити самостійно та безкоштовно.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua перевірив, як працює сервіс на наступний день після запуску. Викладаємо покрову інструкцію, як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості для проведення угоди купівлі-продажу.

Для чого запущено новий сервіс з оцінки нерухомості

Згідно з законів України, довідка про оцінку нерухомого майна необхідна для купівлі-продажу 18 типів нерухомості, а також під час спадкування квартири, будинку, землі тощо або отримання нерухомості в подарунок. В цих випадках держава вимагає оцінку нерухомості для обчислення доходу фізичної особи, який підлягає оподаткуванню згідно з Податковим кодексом.

До запуску Сервісу автоматичної оцінки нерухомості ФДМУ вже проводив реформування системи оцінки – з 1 лютого 2020 року була запущена єдина система, куди оцінщики та нотаріуси могли вносити та перевіряти звіти. Тепер додано опцію для фізичних осіб – зробити оцінку нерухомості самостійно і, в разі незгоди з результатом, можна звернутися до приватного оцінщика для корекції звіту.

Читайте також: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Покрокова інструкція, як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості

Крок 1 – вхід та реєстрація

як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Перш за все для реєстрації довідки про оцінку нерухомості необхідно згенерувати власний електронний цифровий підпис або скористатися ним під час входу до Кабінету користувача єдиної бази даних звітів про оцінку.

Крок 2 – пошук та створення нової довідки

як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

На другому етапі громадянину необхідно створити власний звіт – потрібно натиснути кнопку «Нова довідка».

Також функціонал сервісу передбачає пошук, перегляд та корекцію раніше створених звітів про оцінку нерухомості. Для пошуку необхідно мати пароль – він генерується під час створення довідки.

Крок 3 – заповнення даних

як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

На третьому етапі максимально коректно заповнюйте інформацію про об’єкт нерухомості, що оцінюється. Неточності та помилки потім вплинуть на суму оцінки або не дозволять коректно згенерувати звіт.

Треба вказати назву об’єкта (наприклад, квартира), потім обрати вид нерухомості: житлова, земельна ділянка, нежитлова нерухомість чи об’єкт незавершеного будівництва. Після цього система запропонує обрати тип нерухомості, а для земельної ділянки знадобиться введення кадастрового номеру, категорії та цільового призначення землі (ці дані містяться на державному акті на землю та на довідці про присвоєння кадастрового номеру).

Для самостійної оцінки нерухомості доведеться вказати також фізичні дані об’єкту, який зазвичай містяться в технічному паспорту квартири або будинку – загальну та житлову площу, рік введення в експлуатацію, поверховість, кількість кімнат тощо.

Для формування довідки про оцінку нерухомості доведеться вказати населений пункт, індекс та адміністративний район, де розміщено об’єкт. Якщо ви оцінюєте частку, то потрібно поставити відповідну «галочку» та вписати розмір частки в квадратних метрах.

Після заповнення даних натисніть кнопку «Зберегти», а для того, щоб ваш звіт був офіційно зареєстрований – кнопку «Зберегти та відправити в ФДМУ».

Крок 4 – результати оцінки

як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Після збереження вашого об’єкту система згенерує загальну вартість та вартість частки (якщо обрана така опція).

Також у верхній строчці буде показано пароль для пошуку, який потрібно зберегти для подальшого використання або корекції звіту.

Читайте також: Оренда квартир в Києві: що відбувається з попитом і орендними ставками влітку 2021 року

Нагадаємо, що приватні оцінщики майна мають ліцензію на виконання робіт з оцінки нерухомості. До звіту оцінщика додається алгоритм та методика, за якою проводилась оцінка. Головними факторами для оцінки нерухомості через електрону базу даних є вже підписані угоди за аналогічними об’єктами, а також внесена вартість ремонтних робот. Вона може збільшувати вартість нерухомості до 200 долл/кв.м в залежності від вказаного виду ремонту.

Источник