Реєстрація /

Що варто знати, обираючи квартиру в новобудові?

Нові тренди на ринку нерухомості, зміна структури активності й переоцінка цінностей у сучасному діловому світі диктують інші підходи до оцінки житлової нерухомості. Якщо раніше головним критерієм вибору місця проживання було місце роботи, то тепер ключовий life-style орієнтир успішної людини – жити там, де хочеться і де зручно.

На що саме треба звертати увагу, обираючи житло мрії в новобудові? Ми отримали кілька порад від експерта – Василина Приходько, старший менеджер відділу продажу компанії Stolitsa Group.

Фахівці наголошують: критерії вибору квартири можуть дуже розрізнятись в залежності від кінцевих цілей покупця. Адже, коли професійний інвестор вкладає кошти в нерухомість для подальшого перепродажу чи доведення її до готовності й здачі в оренду, він має зважати на зовсім інші фактори, аніж той, хто купує квадратні метри для власного користування. Тож у межах цієї статті ми розповімо про те, що варто знати, обираючи нове житло для себе.

Як і будь-який продукт, квартира має задовольняти запити споживача. Якщо спиратись на відому піраміду потреб Маслоу, то ключовими факторами вибору об’єкту житлової нерухомості сьогодні є: його ціна, безпека і якість будматеріалів, лайфстайл, локація та репутація девелопера.

Ціна

«Передусім при виборі житла потрібно виходити з бюджету покупця. Як свідчить практика, бюджет 80% інвесторів, що вкладають кошти у житло в Києві чи передмісті, досить обмежений – до 40-60 тисяч доларів. Відповідно, вони інвестують переважно в нерухомість сегментів комфорт і комфорт плюс», – зазначає Василина Приходько.

Василина Приходько, старший менеджер відділу продажу компанії Stolitsa GroupНатомість фахівець застерігає від надто дешевих квартир: ціна об’єкта на 10-15% нижче за ринкову в даній місцевості – червоний маркер, що свідчить про високий ризик стати жертвою будівельних аферистів. Проте для тих, хто бажає розумно зекономити, є певні лайфхаки.

«Навіть фінансово стійким забудовникам іноді потрібні живі гроші, і вони оголошують сезонні акції. Тому в так званий «мертвий сезон», узимку житло дійсно можна придбати дешевше. Однак уважно дивіться на розмір знижки. Якщо дисконт більше 10% – це вже тривожний сигнал про певні проблеми у девелопера», – радить вона.

Безпека

Ще одна з первинних потреб споживача – безпека власного житла. Зважаючи на цей фактор, наш експерт радить купувати нерухомість на первинному ринку – у нових  житлових комплексах.

«Новий житловий мікрорайон – це однорідне соціальне середовище, певне ком’юніті. Зазвичай це – закрита територія. Обираючи житло, варто звернути увагу на наявність охорони, систем відеоспостереження, домофонів тощо. Зазвичай у нових ЖК забудовники забезпечують це на належному рівні. Ще один важливий фактор – це споживчі характеристики самого житла – його звуко- і теплоізоляція, якість будівельних матеріалів», – коментує Василина Приходько.

Якість будматеріалів безпосередньо корелює з вартістю експлуатації житла – так званими «комірними». Щоб не сплачувати потім космічні суми за комунальні послуги, необхідно одразу мінімізувати можливі втрати теплової та електричної енергії. Відтак матеріали мають відповідати критеріям енергоощадного будівництва. Тому наш експерт рекомендує при виборі квартири зважати на встановлені віконні системи, утеплювачі (мінеральна вата чи газоблоки), ефективність теплових конвекторів, наявність у будинку автономних систем опалювання та систем обліку.

Лайфстайл

Що варто знати, обираючи квартиру в новобудові

Сучасний стиль життя столичних жителів диктує певні вимоги до технологій будівництва та дизайну житла. Передусім це збільшення місця для дистанційної роботи, можливість виділення спільних зон та open space усередині квартири.

Крім того, житловий простір має бути таким, щоб його легко було трансформувати до потреб мешканців. Відтак варто обирати будинки, зведені за допомогою монолітно-каркасних технологій, що передбачає мінімум несучих конструкцій та можливість вільного перепланування оселі.

«Як правило, молоді люди купують невеликі квартири, які згодом, зі збільшенням складу сім’ї продають на вторинному ринку, купуючи більше житло. З огляду на це, квартира має бути такою, щоб мати певну продажну цінність через 5-10 років. Звісно, це важко спрогнозувати, але якщо в будинку нові якісні інженерні комунікації, а поблизу – розвинена інфраструктура, то шанси на збереження споживчої цінності такого житла досить високі», – зауважує експерт.

Локація

Що варто знати, обираючи квартиру в новобудові

Новітній формат життєдіяльності мешканців сучасного мегаполісу висуває нові вимоги до навколишнього простору: наявність поблизу території для дозвілля і розваг, культурних і громадських зон, шопінгу, хабів соціального підприємництва й торгівлі.

Швидкий ритм урбаністичного життя вимагає відповідної релаксації. Тому більшість киян, у пошуку найкращого місця для життя, зважають на близькість до природи – лісу, озера чи річки. Проте фахівці рекомендують передусім звертати увагу на логістичну інфраструктуру: близькість і зручність транспортних розв’язок, наявність неподалік станцій метрополітену.

Невеликий лайфхак від нашого експерта: спробуйте дістатись до ЖК, що вас зацікавив, о 8-9-й годині ранку у робочий день. Простежте, наскільки завантажена дорога, чи є поблизу затори. Експеримент можна повторити й у вечірню «годину пік».

«Обираючи житловий комплекс, також проаналізуйте: чи зможете ви всі свої побутові потреби задовольнити у кроковій доступності? Чи є поблизу магазини, кав’ярні, салони краси, хімчистки, аптеки тощо? Зазвичай, об’єкти малого бізнесу розташовують на перших-других поверхах житлових будинків. Також бажано, щоб поруч були великі продуктові рітейлери й торгово-розважальні центри», – додає вона.

Репутація

Як зазначають експерти, репутація девелопера, детальний аналіз наявної у нього дозвільної документації більш важливі для професійних інвесторів, які в своїй діяльності ризикують мільйонами гривень. Однак і купуючи квартиру для власних потреб, на ці фактори слід зважати, аби не втрапити до чергової будівельної піраміди.

Отже, варто обирати забудовника з високим рейтингом на ринку. Для цього фахівці рекомендують уважно вивчити інформацію на мпеціалізованих форумах та чатах. А також звернути увагу на документи, які мають обов’язково бути представлені на сайті девелопера. Під час будівництва нового ЖК забудовник повинен мати документи на землю: акт про право власності на ділянку, договір оренди (обов'язково потрібно перевірити строк дії — він не повинен закінчуватися під час завершення будівництва), договір на право постійного користування ділянкою або договір суперфіції.

Крім того, слід вивчити дозвіл на будівельні роботи, де має бути прописано специфікацію будівництва житлового багатоквартирного комплексу, та ліцензію генпідрядника. Покупцям, що не мають юридичної освіти, експерт радить винайняти профільного юриста для оцінки документації.

«Не варто купувати квартиру імпульсивно – слід ретельно вивчити як документацію, так і детальний план території, плани розвитку міста – чи передбачені там дороги, об’єкти соціальної інфраструктури тощо. Краще передивитись до десятка об’єктів, перш ніж обрати житло. Звісно, придбати квартиру на етапі фундаменту – на 30-40% дешевше. Раджу купувати житло у надійних і перевірених забудовників. Інвестиції в житлову нерухомість мають бути безпечними й свідомими», – резюмує Василина Приходько.

Источник