Реєстрація /

Оренда квартир в Києві: що відбувається з попитом і орендними ставками влітку 2021 року

Після карантину зазначено просідання ставок на оренду житла в Києві

За час карантину ринок оренди квартир в Києві «просів»: попит знизився, а з ним і орендні ставки. Згодом ціни на оренду житла в столиці почали рости і попит поступово повертається на колишній рівень.

Що зараз відбувається на ринку оренди квартир, дізнався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Що користується попитом після карантину

Після затишшя на ринку оренди попит почав зростати.

«Попит на сьогоднішній день активний. У порівнянні з періодом першого карантину він виріс у декілька разів. Найбільший відсоток угод припадає на 1-2-кімнатні квартири в нових будинках, з ремонтом і необхідною технікою. Орендарям цікаві квартири недалеко від станцій метро і зручних транспортних розв'язок, рекреаційних зон. Найбільшим попитом користуються закриті житлові комплекси зі своєю інфраструктурою. Орендують також квартири в центрі Києва в історичних будинках. Ця нерухомість також завжди цікава орендарів з причини своєї унікальності і розташування», – каже Олена Бібєрова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Найпопулярніші райони Києва, за словами експерта, Солом'янський, Голосіївський, Дарницький, Шевченківський, Печерський.

Читай також: Які ціни на квартири в Києві – останні дані аналітиків

Крім квартир в Києві орендарі стали частіше цікавитися орендою житла в передмісті столиці.

«Також є інтерес до оренди квартир в передмісті Києва – до 20 км від Києва. Орендують там квартири в нових житлових комплексах часто люди, яким не потрібно щодня їздити до Києва. В даному випадку орендарів привертає комфорт самого житла, більш спокійний ритм життя і орендні ставки, які нижче, ніж в Києві», – контстатує Олена Бібєрова.

За даними порталу «Столична нерухомість» 100realty.ua, на сьогоднішній день в передмісті Києва можна орендувати 1-кімнатну квартиру в середньому від 6500-7000 тисяч гривень на місяць. Найбільша кількість квартир, виставлених під оренду, в Софіївській Борщагівці, Вишневому, Петропавлівській Борщагівці, Бучі, Ірпені, Броварах та ін. Це в основному квартири в нових житлових комплексах.

Орендні ставки поки «заморозили»

Орендні ставки поки істотно не підвищилися в порівнянні з докарантінним періодом, але при цьому є позитивна динаміка.

«На ринку ще є велика кількість цікавого за ціною пропозиції, яке раніше було дорожче», – каже Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Наприклад, на Печерську на центральних вулицях району оренда квартир стартує від 13 000 грн/міс. До карантину ціна таких квартир була від 15 000 грн/міс.

Орендні ставки стартують від 9 000 грн/міс. Найбільший відсоток пропозиції знаходиться в діапазоні 14 000 – 27 000 грн/міс. Орендні ставки залежать від характеристик будинку, його класу. Місцезнаходження останні кілька років стало в меншій мірі впливати на вибір. Це пов'язано з тим, що, Лівий берег Києва активно забудовується житлом високого класу. Наприклад, житлові комплекси на Лівому березі (Дарницький, Дніпровський райони) комфорт і бізнес-класу користуються високим попитом», – навоодить приклади Олена Бібєрова.

У той же час в Києві є пропозиція і найдоступніших за ціною квартир. На сьогоднішній день найдешевша квартира для оренди в Києві коштує 6 500 грн/міс. Вона розташована на вул. Мілютенка (Деснянський р-н). Це 1-кімнатна квартира площею 32 кв.м з косметичним ремонтом.

За даними АН «Благовіст», в квітні найбільш доступною квартирою, яку орендували в Києві, стала 1-кімнатна квартира площею 36 кв. м на вул. Воробйова (Солом'янський р-н) за 6000 грн./міс. У травні – це була 1-кімнатна квартира площею 36 кв. м на вул. Героїв Небесної Сотні (Києво-Святошинський р-н) за 5 600 грн/міс.

Судова практика: Як отримати компенсацію від забудовника за незавершене будівництво – нове рішення Верховного Суда України

Прогноз: коли орендні ставки виростуть і що чекає ринок

Ринок оренди квартир буде зростати, але станеться це, швидше за все, тільки восени.

«До осені ми будемо спостерігати зростання попиту на оренду квартир в зв'язку з початком бізнес-сезону. Також в столиці повертаються студенти, що також провокує зростання попиту. Орендні ставки продовжать свою корекцію в бік збільшення, але це буде плавні зміни без різких стрибків», – каже Олена Бібєрова.

Вона зазначила, що ситуація на ринку оренди в короткостроковій перспективі буде спокійна, без істотних змін.

Источник