Реєстрація /

У яку нерухомість інвестувати в 2020 році?

Не все житло в Києві швидко окупиться і принесе високий дохід. Є категорія об'єктів, яка постійно дешевшає і менш приваблива.

В 2020 році нерухомість в Києві залишається надійним засобом збереження і примноження коштів. В які об'єкти найкраще вкладати гроші в 2020 році, який бюджет необхідний для покупки і про інших нюансах дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Які квартири краще купувати в 2020 році

Не все житло в Києві швидко окупиться і принесе високий дохід. Є категорія об'єктів, яка постійно дешевшає і менш приваблива для орендарів і, відповідно, менш рентабельна. Так, за словами Генерального директора АН «Благовіст» Олени Бібєровой, квартири в «хрущовках» за останні кілька років подешевшали на 15-20%. Квартири в старих будинках в перспективі будуть поступово знецінюватися, ризик втрати грошей при перепродажі великий. Тому експерти рекомендують інвестувати в квартири в новобудовах.

«Найбільшою привабливістю користуються об'єкти якісно нових форматів: багатофункціональні житлові комплекси, об'єкти нового київського формату live-work-play, об'єкти« місто в місті» та інше. Їх особливість полягає в тому, що поряд з сучасним житлом, створюється ще й всеосяжний інфраструктурний комплекс, площею не менше 20% від всього будівельного обсягу. На сьогоднішній день близько 1/3 всіх заявлених ЖК в 2020-2022 р.р. відносяться до нових форматів. При цьому саме такі ЖК залучають до 80% всього існуючого попиту. Ціна на них на 15-20% вище, ніж на звичайне житло. Разом з тим, такі об'єкти є дуже ліквідними», – говорить Дар'я Бедя, керівник з розвитку проектів компанії Citex Development.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Експерти радять купувати в 2020 році однокімнатні квартири, оскільки саме на них попит серед орендарів найбільш високий (якщо купується квартира для здачі в оренду).

«Найбільш ліквідними є однокімнатні квартири, рівень продажів яких на сьогоднішній день складає 60-65% від усього обсягу продажів. За нашими оцінками, близько 40% з них купується саме як інвестиція з метою подальшого продажу за вищою ціною або здачі в оренду», – стверджує Олександр Панфілов, комерційний директор міні-міста Svitlo Park.

Що стосується характеристик квартир, найбільш вигідних в плані інвестування, то це не дуже великі за площею, але і не маленькі квартири.

За словами Дар'ї Бедя, найбільшою популярністю користуються 1-кімнатні квартири площею 35-45 кв. м функціональних планувань, наприклад, з акцентом на просторій вітальні, відмову від коридорів і максимальному використанню всієї площі (кожен метр повинен бути корисним). Такі квартири можна вигідно перепродати або здавати в оренду.

На кінець 2019 року з'явилася тенденція створення в нових житлових комплексах «готельного» лобі з зоною відпочинку та кафе. Крім цього, забудовники проектують вбудовані ТРЦ з ліфтами на житлові поверхи, спортивний центр, центр дитячого розвитку, продуктовий маркет тощо.

Також важливим є створення закритої території вільної від машин, а у дворі облаштовують сквери з лаунж-зонами, дитячими та ігровими майданчиками. Не варто забувати про створення окремих містких парковок.

«Що стосується місця розташування майбутнього ЖК, то для покупця дуже важливо транспортний зручність, наявність станцій метро, мінімальні тимчасові витрати, щоб дістатися до центральної частини міста. При цьому сам район будівництва повинен бути, скажімо так, інфраструктурно розвиненим: з наявністю шкіл, гіпермаркетів та ін. Важливими є і рекреаційні можливості», – говорить експерт.

Скільки можна заробити

Якщо інвестувати гроші в квартиру в новобудові на стадії «котлован», то за оцінками експертів, ціна може вирости до 30% до завершальної стадії будівництва.

«Для подальшої здачі в оренду, наприклад, 1-кімнатної квартири, за перший рік оренди власник може отримати до 15% пасивного доходу, що дорівнює самим хорошим відсоткам за банківським депозитом. Таким чином, його вкладення може повністю окупитися вже через 5-7 років. А за умови підвищення попиту на первинному ринку, то цей дохід може бути значно вище», – каже Бедя.

У яку нерухомість інвестувати в 2020 році
Експерти радять купувати в 2020 році однокімнатні квартири, оскільки саме на них попит серед орендарів найбільш високий

 

Прибуток залежить від характеристик об'єкта і масштабів житлового комплексу. Об'єкти комплексної забудови зводяться 7-15 років, забудовник реалізує проект з концепцією, яка повинна бути актуальна багато років. Квартира в новому ЖК буде цінуватися дорого і довго, незважаючи на вихід нових проектів.

Стаття по темі: Податки при операціях з нерухомістю у 2020 році: скільки, коли і що нового

«Перш за все, покупцеві житла з метою інвестування коштів варто звернути увагу на масштаб і концепцію самого об'єкта інвестування. З інвестуванням в об'єкти комплексної забудови ситуація зовсім інша. Реалізація таких проектів займає від 7 до 15 років. Відповідно, девелопер, працюючи над таким проектом, розуміє, що і через 15 років це повинен бути привабливий і актуальний об'єкт. Враховуються всі нові тренди, велика увага приділяється опрацюванні планувань, створення об'єктів інфраструктури, благоустрою, безпеки, інфраструктури та комфорту мешканців. Особливо це важливо для перших черг будівництва, які стануть «візитною карткою» і живою рекламою проекту до моменту повної здачі об'єкта. Таким чином, квартира, куплена на етапі котловану в першій черзі житлового комплексу в форматі «місто в місті», продовжує зростати в ціні все 15 років до закінчення будівництва, що потенційно обіцяє приріст до 100% від початкової ціни квартири», – стверджує Панфілов.

В яку комерційну нерухомість варто інвестувати в 2020 році

Придбання комерційної нерухомості в Києві – завжди хороший спосіб інвестувати кошти. Якщо приміщення розташоване в хорошому місці, то воно окупиться досить швидко і буде генерувати постійний дохід.

За даними АН «Park Lane», орендарі шукають в Києві приміщення площею 30-100 кв. м. профіль таких об'єктів досить різний: для розміщення магазинів, бутиків, салонів краси і т.д.

Якщо ж приміщення шукає банк, або компанія для розміщення офісу, то тоді затребувані і, відповідно, варто розглянути в плані інвестування об'єкти площею 80-200 кв. м. Це стосується приміщень в будь-яких районах міста, але при покупці НФ в складі новобудови в центрі Києва тут, за словами експертів, вибір можна не обмежувати – попит серед орендарів активний завжди і на приміщення різної площі та призначення. Також вигідно купувати нежитлові приміщення в будинках біля метро. Зручне транспортне сполучення – завжди плюс для будь-якої нерухомості.

Стаття по темі: Як вигідно орендувати офіс в Києві в 2020 році

При купівлі комерційної нерухомості, варто звернути особливу увагу на кліматичну систему, встановлену в приміщенні. Адже тільки сучасне кліматичне обладнання дозволяє не тільки створити комфорт усередині приміщень цілий рік, але і за рахунок своєї надійності та енергоефективності знизити експлуатаційні витрати (сервісно-ремонтні роботи, споживання електроенергії і т.д.).

«Сьогодні існує широкий спектр сучасної кліматичної техніки, яка забезпечує надійну і безперебійну роботу на комерційних об'єктах різного призначення – від банків і магазинів до ресторанів і кафе. Наприклад, в лінійці обладнання DAIKIN це системи VRV і міні-VRV, напівпромислові системи SkyAir, мультіспліт-системи», – говорить Володимир Степура, директор компанії «Ліконд», офіційного дистриб'ютора DAIKIN в Україні.

За проектуванням і установкою кліматичної системи експерт радить звертатися тільки до професійних спеціалізованим компаніям – тут підберуть оптимальний набір обладнання під конкретний об'єкт, який буде ефективно вирішувати поставлені завдання.

Який бюджет інвестування в нерухомість в 2020 році

Сума залежить від площі, характеристик самої квартири і житлового комплексу, в якому вона розташована. Проте, за оцінками експертів, на сьогоднішній день бюджет становить 700 тис.- 1 млн. грн., якщо говорити про невеликій однокімнатній квартирі.

Що стосується суми, за яку можна купити рентабельний комерційний об'єкт, то за даними АН «Park Lane», необхідно мати від 70 тис. дол.

Источник