Реєстрація /

Як вигідно орендувати офіс в Києві в 2020 році

В центральном деловом районе Киева фиксируется дефицит качественных площадей

У 2020 році попит на офіси в Києві буде високий, пропозиція при цьому зростає не активно, хороші варіанти швидко йдуть з ринку. Про те, де і як вигідно орендувати офіс в Києві, дізнавався портал «Столична нерухомість» 100realty.ua.

Пропозиція офісів в Києві обмежена

У Києві будують кілька офісних центрів, а ті, що представлені на ринку поки покривають попит. Така ситуація триватиме недовго, дефіцит офісних приміщень буде покритий в 2020-2021 роках.

«У центральному діловому районі Києва фіксується дефіцит якісних площ. Але в найближчому майбутньому ситуація повинна змінитися, так як в 2020 році до виходу очікується 255 тис. Кв. м нового пропозиції. Деякі об'єкти на різних стадіях будівництва будуть виходити на ринок уже з заповнюваністю від 15% до 80% в залежності від якості і локації, з огляду на тенденцію пре-лізов, яка набрала популярності в 2019 році», – говорить Радомир Цуркан, керуючий партнер CBRE Ukraine.

Дану тенденцію підтверджують і інші експерти.

«Тренд до підписання попередніх договорів оренди в частині офісних приміщень ще на стадії будівництва є одним з індикаторів дефіциту офісних приміщень на ринку. До речі, практика до підписання попередніх договорів оренди раніше не спостерігалося з 2009 року», – говорить Олександр Носаченко, керуючий директор, Colliers International (Україна).

Стаття по темі: Підсумки ринку комерційної нерухомості Києва в 2019 році: попит на офіси зростає, орендні ставки в ТРЦ досягли стелі

На сьогоднішній день в Києві пропозиція якісних офісних площ в столиці досягло 2 млн. Кв. м. За 2019 рік було введено в цілому близько 94 тис. 600 кв. м, що на 88% більше, ніж в 2018 році.

«Значне зростання нової пропозиції - це реакція на дефіцит якісних приміщень і попит, який як і раніше знаходиться на високому рівні. З огляду на значний обсяг відкладеного попиту, і тренд підписання попередніх договорів оренди в частині офісних приміщень на стадії будівництва, нова пропозиція 2020-2021 рр. не зробить істотного впливу на зміни основних індикаторів ринку», – говорить Носаченко.

Таким чином, за наступні кілька років у орендарів буде більш широкий вибір.

Орендні ставки на офіс в Києві в 2020 році

Протягом поточного року орендарі можуть переглянути ставки на оренду офісів у Києві в зв'язку з високим попитом.
За даними Colliers International середній діапазон орендних ставок на офіси в Києві такий:

  • Клас «А»: 23-30 дол/ кв. м/місяць;
  • Клас «В»: 15-23 дол/ кв. м/місяць;
  • Клас «С»: 9-14 дол/кв. м/місяць.

Також можна орендувати приміщення в складі житлового комплексу. В даному випадку плюс в тому, що поруч є вся необхідна інфраструктура, можливо, закрита територія. У той же час, якщо розташування ЖК хороше, то орендні ставки не сильно відрізняються від цін в БЦ.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

За даними компанії Park Lane, в елітних ЖК в історичному центрі столиці (вул. Хрещатик, Майдан Незалежності і т.п.) орендні ставки комерційних приміщень, в тому числі і під розміщення офісів становить близько 60-90 дол./кв.м/міс. У районах, наближених до центру - 18-35 дол./кв.м/міс.

У віддалених районах, як на Правом, так і на Лівому березі - 15-20 дол./кв.м/міс.

Коворкінг – економія на оренді

Попит на «гнучкі» офіси залишається високим і буде таким і в цьому році.

За даними Олександра Носаченко, коворкінг і гнучкі офіси займають близько 65 тис. Кв. м в Києві. Це приблизно 3,2% від всієї загальної пропозиції якісних офісних приміщень.

Найбільшими гравцями в цьому секторі є мережеві оператори IWG (коворкінг Regus і Spaces), Platforma, Creative States, Creative Quarter – в цілому їх частка становить близько 62% ринку коворкінг Києва. Regus & Spaces є лідером за кількістю локацій і занять площею.

Попит на оренду коворкінг на початок 2020 склав близько 25,4%.

«Основний попит генерується фрілансерами, стартапами і компаніями з невеликим штатом співробітників, які з різних причин не зацікавлені в довгостроковій оренді», – каже Оксана Гаврилевич старший аналітик компанії UTG.

Доступність за ціною оренди робочого місця робить коворкінг такими популярними в столиці.

Вартість оренди коворкінгу в Києві
Дані компанії UTG

 

Як знайти вигідний варіант для оренди

За словами Оксани Гаврилевич, головним фактором вибору місця оренди є – вдала локація. Центральний діловий район, Поділ і так само наближені райони користуються найбільшою популярністю.

При виборі БЦ, потенційні орендарі, прагне поліпшити якість займаних площ або, на тлі зростання ставок оренди, скоротити операційні витрати шляхом переїзду в офіси з екологічністю робочого середовища, в енергоефективні БЦ, з якісною інфраструктурою (наявність в БЦ якісного харчування, спортивного залу, зони відпочинку тощо).

Стаття по темі: Чи потрібні Києву нові торгові центри: чи вистачить на всіх відвідувачів

Щоб вигідно орендувати офіс в Києві, варто звернути увагу на такі його характеристики:

  • площа поверху в будівлі;
  • легка адаптація планування поверху під потреби компанії. Компанії в IT-сфері та сфері послуг можуть динамічно змінювати кількість персоналу, структуру підрозділів і департаментів, саме тому в офісній будівлі повинна існувати можливість застосування «гнучкою» моделі зміни офісного приміщення по необхідності;
  • розташування офісу поблизу станції метро більш пріоритетно, ніж розташування в центральних районах міста;
  • друга категорія електропостачання (два незалежних джерела електроживлення), а також центральна система кондиціонування і вентиляції.

«При виборі офісного приміщення варто також звернути увагу на висоту стель, освітлення, ліфтову систему і кількість ліфтів, систему обслуговування будівлі, наявність авто і велопарковки, кількість паркомісць, наявність закладів громадського харчування в будівлі. При розрахунку необхідної площі для офісу найчастіше передбачають близько 10 кв. м на одну людину (з урахуванням зони ресепшн, кухні та ін.). Але все залежить від виду діяльності компанії. Чим щільніше розсадження, тим менше площі виділяється на одного співробітника», – пояснює Носаченко.

Як вигідно орендувати офіс в Києві в 2020 році
Експерти радять при оренді офісу в Києві звернути увагу на низку факторів

За словами Радомира Цуркана, на сьогоднішній день існує безліч способів орендувати офісне приміщення, в тому числі онлайн. Останній варіант досить витратний за часом і несе деякі ризики, часто це неперевірена інформація, неактуальні орендні ставки і приховані операційні платежі.

Стаття по темі: Що чекає комерційну нерухомість в Києві в 2020 році: прогноз експертів

«У такому разі, щоб уникнути невиправданої витрати ресурсів краще звертатися за професійною допомогою до консультантів, які супроводжують транзакцію на етапах пошуку приміщення, ведення переговорів і до укладення договору оренди. Найчастіше, дані послуги агенти надають безкоштовно», – говорить він.

При пошуку офісу потрібно звертати увагу на відповідність стану приміщення до заявленого, наявність природного освітлення, стан інженерних систем, так само, як і на відповідність вимогам законодавства.

Источник