Реєстрація /

Оцінка нерухомості знову зміниться: Фонд держмайна готує кардинальну реформу

Планується впровадити єдину оцінку землі і об'єкта нерухомості

Фонд держмайна України розробив законопроект, який кардинально змінить існуючу систему оцінки нерухомості. Планується впровадити єдину оцінку об'єкта без поділу на оцінку землі і нерухомого майна.

Фонд наступній реформою в сфері оцінки нерухомості бачить ліквідацію «фракційної» оцінки як некоректною. Згідно з чинним законодавством купівля-продаж, здача в оренду, внесення нерухомості до статутного капіталу супроводжується подвійний оплатою за оцінку - окремо за землю, окремо за власне нерухомість.

«Сьогодні нерухомість і земля є різними предметами купівлі-продажу. Хоча насправді це повинно бути єдиним продуктом. І Україна сьогодні майже єдина держава в світі, де оцінка землі і нерухомості це дві різні процедури. Фонд держмайна розробив проект закону про новий підхід до оцінки, який ми подамо до Верховної Ради найближчим часом, і який об'єднає оцінку землі і оцінку майна в єдину процедуру», – заявив заступник голови Фонду держмайна Сергій Ігнатовський.

Нагадаємо, що з 1 лютого 2020 року в Україні запрацював новий сервіс з внесення експертних звітів по оцінці нерухомості. У перший тиждень система працювала з помилками, проте незабаром ФДМУ вдалося налагодити функціонування системи. Метою нововведень було відключення від Єдиної бази звітів посередників - авторизованих електронних майданчиків.

Стаття по темі: Пільги на плату за землю та скасування податку на нерухомість за 2020 рік. Що треба знати фізособам і компаніям

На першому етапі реформи (з 1 лютого) в оцінці беруть участь нотаріуси та оцінювачі. На другому етапі (з липня 2020 г.) передбачається, що кожен громадянин України зможе самостійно зробити на сайті оцінку своєї нерухомості і використовувати звіт для укладення угоди

Джерело