Реєстрація /

Договір оренди  – що вказати та чи потрібно посвідчувати у нотаріуса

Якщо договір оренди посвідчує нотаріус, то він зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір до податкової за адресою орендодавця

Оренда житла в Україні завжди користувалася попитом. Під час війни з орендою зіткнулися навіть ті, у кого давно є власна оселя, – переселенці, які змушені переїжджати до безпечних міст та регіонів.

Оформлення договору оренди квартири чи будинку викликає багато запитань та хвилювань у орендарів.

Яке законодавче підґрунтя для оформлення договору оренди

Оренда житла регулюється Цивільним кодексом України, а саме главою 59. Базова умова договору оренди – одна сторона власник житла або його довірена особа (наймодавець) передає або зобов’язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату.

Цивільний кодекс вимагає, щоб договір оренди житла укладався у письмовій формі. Також на вимогу однієї із сторін договір може бути завірений нотаріально.

Стаття по темі: Як купити-продати квартиру в Україні, якщо власники за кордоном

Ключові розділи договору оренди

В договорі найму житла має вказуватися термін оренди. Якщо у договорі строки оренди не вказані, то вважається, що договір укладений на п’ять років.  

У документі необхідно прописані істотні умови:

  • предмет договору – будинок або квартира із зазначенням конкретної адреси;
  • термін дії договору;
  • сума оплати і періодичність розрахунків.

Бажано вказати права та обов’язки сторін, передбачити порядок розірвання договору. В разі непорозуміння між орендодавцем та орендарями для пошуку рішення будуть застосовуватися загальні положення Цивільного кодексу.

Читайте також: Чи є іпотека в Україні в воєнний час?

Коли оренду треба оформлювати у нотаріуса

Законом передбачені випадки, коли нотаріальне посвідчення договорів оренди є обов’язковим. В першу чергу це стосується договору оренди житла з викупом. Така угода передбачає, що підприємство-орендодавець передає фізичній особі-орендарю житло за плату на довготривалий (до 30 років) строк. Після закінчення строку оренди або достроково, за умови повної сплати орендних платежів, житло переходить у власність орендаря.

Оплата, отримана в результаті здачі житла в оренду, є доходом фізичної особи і підлягає оподаткуванню. Якщо договір оренди посвідчує нотаріус, то він зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір до податкової за адресою орендодавця. В цьому випадку власника житла стає платником податку на доходи фізичних осіб.

Источник