Реєстрація /

Нові правила оцінки нерухомості в Україні: оцінщики скаржаться, що система не працює, зареєструвати звіт неможливо

Оцінщики з перешкодами вносять свої звіти в Єдину базу ФДМУ

Після запуску нових правил оцінки нерухомості в Україні оцінщики не можуть внести звіти у Єдину базу звітів про оцінку Фонда державного майна. За словами гравців ринку, вже третій день база видає помилки під час спроби внести дані.

Нагадаємо, що у 2019 році Верховна Рада прийняла закон, який запроваджує абсолютно новий підхід до створення звітів з оцінки нерухомого майна. Передбачалось, що  в разі незгоди з результатами проведеної автоматичної оцінки оцінщики зможуть скласти звіт і зареєструвати його в Єдиній базі. Але станом на 17.00 3 лютого така схема працювала з помилками.

За інформацією порталу «Столична нерухомість» 100realty.ua, доступ до бази був обмежений ще за 3 дні до нововведень. Без чинного експертного звіту нотаріуси відмовляються реєструвати угоди купівлі-продажу. Угоди зараз оформлюють лише за звітами оцінщиків, які були зроблені заздалегідь (строк дії звіту 1 місяць).

Стаття по темі: Нові правила оцінки нерухомості в Україні – що змінює новий закон Ради

Фонд державного майна України повідомляє, що «наразі Сервіс (valuation.spfu.gov.ua) працює,  удосконалюються процеси з урахуванням пропозицій оцінювачів і нотаріусів».

«Ми спільно з ProZorro.Продажі запустили, у найкоротший термін, важливий та безкоштовний Сервіс внесення інформації до Єдиної бази звітів про оцінку. Наразі, це перший етап запуску, у якому беруть участь нотаріуси та оцінювачі. Другий етап, коли кожен громадянин України зможе самостійно взяти з сайту оцінку своєї нерухомості, буде впроваджений з липня 2020 року», – заявив заступник Голови Фонду державного майна України Андрій Єгоров, слова якого цитуються на сайті Фонду.

Вся інформація, яка була внесена оцінщиками до 31 січня 2020 року передається до ФДМУ.

В телефонній розмові співробітник ФДМУ повідомив, що протягом дня 3 лютого профільний департамент Фонду отримав велику кількість дзвінків з усієї України з приводу роботи сервісу.

Стаття по темі: Нові правила оцінки нерухомості в Україні – думки юристів

Нагадаємо, що Андрій Мазалов, адвокат, керуючий партнер АО «Мельник, Мазалов і партнери» у коментарі для 100realty.ua прогнозував, що після запуску нової системи буде перехідний період. «Вважаю, що на перших етапах ринок завмре на деякий час, з оглядкою на регулятора – Фонд державного майна України, далі на ринку повинна встановитися реальна ціна на об'єкти нерухомості, в основному в бік підвищення цін, далі відбудеться природна диференціація цін на об'єкти і встановиться справедлива реальна ціна. Це закони ринку», – був впевнений експерт.
 

Источник

Теґи