Реєстрація /

Пільги на плату за землю та скасування податку на нерухомість за 2020 рік. Що треба знати фізособам і компаніям

Податкова опублікувала уточнюючі роз'яснення

Верховна Рада України прийняла закон №533, який запроваджує податкові пільги через карантин і надзвичайну ситуацію в Україні. Пізніше в законодавчому акті №540 були уточнені ключові моменти щодо сплати за землю та скасування податку на нерухомість.

Після прийняття законів Державна податкова служба України опублікувала уточнюючи роз'яснення:

  • чи потрібно фізичним особам сплачувати податок на нерухомість за 2020 рік;
  • який пільговий період для оплати за землю;
  • за який період не нараховуються штрафи і пеня юрособам - платникам податку на нерухомість.

Стаття по темі: Рада прийняла закон про скасування орендної плати на час карантину – всі зміни на час надзвичайної ситуації

Як будуть звільнені фізособи від сплати податку на нерухомість за 2020 рік

Податкова служба відзначає, що в 2020 році нараховується податок на нерухомість за попередній 2019 рік. Його необхідно оплатити протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення.

Таким чином звільнення від податку на нерухомість за 2020 рік по факту відбудеться в 2021-му, коли податкова врахує вимоги прийнятого закону.

Стаття по темі: Через карантин популярна оренда будинків під Києвом: які напрями користуються попитом

Що треба знати юрособам при оплаті податку на нерухомість в 2020 році

Окремий пункт роз'яснення податківців присвячений об'єктам нежитлової нерухомості, які знаходяться у власності юридичних осіб і які виключаються зі списку оподатковуваних.

Закон №540 дозволяє компаніям-власникам нерухомості, відмінної від земельної ділянки, оплатити податок на нерухоме майно за квітень 2020 рік у термін до 30 червня без нарахування пені та штрафів.

Згідно з роз'ясненнями Державної податкової служби, щоб уникнути штрафних санкцій зобов'язання з податку на нерухомість за квітень 2020 роки треба сплатити до 29 липня 2020 року.

Стаття по темі: Як виживуть новобудови Києва під час карантину: прогнози та думки експертів

Які пільги при оплаті за землю у 2020 році

Спочатку депутати скасували оплату за землю (земельний податок та орендую плату) терміном на 2 місяці – за березень і квітень 2020 року. Однак пізніше в законі №540 прописано, що пільговий період скорочено до 1 місяця.

Тому від сплати за землю за березень 2020 року звільнені фізичні та юридичні особи, у яких перебувають у власності або оренді земельні ділянки, які використовуються в господарській діяльності.

Источник