Реєстрація /

Оцінка нерухомості в Україні зазнає нових змін з 1 грудня 2020 року

Голова Фонду держмайна пояснив, чому нововведення відкладені на 5 місяців

Другий етап реформування системи оцінки нерухомості в Україні буде продовжено з 1 грудня 2020 року. Відповідальний за реформу Фонд держмайна України повідомляє, що зміни було відкладено через коронакризу та карантин.

Нагадаємо, з 1 лютого 2020 року в України вступив в дію Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна». Закон ліквідував посередників з оцінки, а реєстр звітів з оцінки було передано в ФДМУ. 

Другий етап реформи мав початися з 1 липня. Закон передбачає, що для громадян України буде надаватися нова адмінпослуга: автоматична видача довідки про вартість нерухомості в електронному вигляді. Але цього не сталося.

Стаття по темі: Кабмін прийняв постанову про скасування оренди: яких орендарів стосується пільга

Чому, пояснює голова Фонда держмайна України Дмитро Сенниченко: «Для того, аби надати таку можливість громадянам, потрібна нова комплексна ІТ-система. На її розробку було передбачено відповідне фінансування у бюджеті Фонду держмайна на 2020 рік. Та коронакриза внесла свої корективи: у квітні Фонд держмайна позбавили фінансування, натомість направивши його до спецфонду боротьби з пандемією. Бюджетних коштів на розробку ІТ-системи не було. Тобто, обов’язки з належного виконання закону на нас покладено, а засобів на його виконання – нема. Тим не менше, вихід ми знайшли. Фонд звернувся до міжнародних донорів і заручився їхньою фінансовою підтримкою для створення ІТ-системи, що уможливить отримання електронної довідки про оцінку майна. Технічне завдання уже розроблене і, згідно реалістичного прогнозу, система може бути готовою 1 грудня 2020 року», - заявив він на свій сторінці у Facebook.

Стаття по темі: Як зміняться ТРЦ після карантину: зона розваг під загрозою, торгівля шукає нові формати

Сенниченко зазначає, що з 1 липня 2020 року існує правова колізія: Закон передбачає автоматичне надання довідок, а держава їх не видає. Тому у Верховній Раді зареєстровано Законопроєкт № 3565, котрим відтерміновується введення в експлуатацію програмного забезпечення Єдиної бази даних звітів про оцінку на 1 грудня 2020 року.

Раніше Фонд держмайна України розробив законопроект, який кардинально змінить існуючу систему оцінки нерухомості. Планується впровадити єдину оцінку об'єкта без поділу на оцінку землі і нерухомого майна.

Джерело