Реєстрація /

Яка черговість спадкування за законом в Україні – пояснення Мінюсту

Хто може прийняти спадщину в першу чергу

Міністерство юстиції нагадало як черговість спадкування за законом в Україні, зокрема під час воєнного стану – на цей період перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від неї зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці.

Але черговість та базове право на спадкування лишається незмінним – вступати в спадок мають особи, визначені у заповіті, а у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, право на спадкування одержують особи, визначені у законі. 

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Стаття по темі: Як продовжити термін спадкування будинку і землі – рішення Верховного суду

Черговість спадкування за законом в Україні

Цивільним кодексом України встановлено п’ять черг спадкоємців за законом. Спадкоємці, які вступають в спадкування в порядку черговості, спадкують майно в рівних частках кожний.

  1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.
  2. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.
  3. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.
  4. У четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.
  5. У п'яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

Читайте також: Що чекає ринок нерухомості у вересні та до кінця року – думка експертів

Черговість одержання спадкоємцями за законом права на спадкування може бути змінена нотаріально посвідченим договором заінтересованих спадкоємців, укладеним після відкриття спадщини. Цей договір не може порушити прав спадкоємця, який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині.

Источник