Реєстрація /

Реєструємо право власності на квартиру на вторинному ринку: як все зробити правильно?

Реєстрація права власності вимагає від власника підготовки необхідних документів

Реєстрація права власності на житло при покупці квартири в Києві – відповідальне заняття, яке вимагає від власника підготовки необхідних документів і знання «підводних каменів». Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясував, як без проблем оформити право власності на вторинному ринку.

Як проходить реєстрація права власності

Реєстрація права власності на нерухоме майно на вторинному ринку новим власником здійснюється нотаріусом одночасно з посвідченням відповідних договорів купівлі-продажу, дарування, придбання права власності на успадковану нерухомість.

«З огляду на ж, що в такому разі фактично вносяться тільки зміни щодо нового власника до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ніяких додаткових документів для здійснення відповідної реєстрації не потрібно. Однак, для посвідчення відповідних договорів, на підставі яких переходить право власності на квартиру до нового власника, нотаріус повинен перевірити правовстановлюючі документи на нерухоме майно, технічну документацію на житло, документи, що засвідчують особу. Цей перелік документів може розширюватися в залежності від підстави набуття права власності та інших обставин, таких як знаходження покупця в зареєстрованому шлюбі (в такому випадку перевіряється свідоцтво про шлюб і нотаріально засвідчена згода другого з подружжя)», – каже Інна Кисличенко, юрист компанії Alexandrov&partners.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

Перелік документів для реєстрації права власності на квартиру на вторинному ринку

  1. Квитанція про оплату арбітражного збору.
  2. Квитанція про оплату за довідку з Держреєстру.
  3. Оригінал паспорта та коду ІПН.
  4. Документ, що підтверджує право власності нинішнього власника нерухомості, який передає право іншій особі: договір купівлі-продажу, дарування, міни і т.д., свідоцтво про право на спадщину.
  5. Технічний паспорт, якщо в документах, зазначених в пункті 3, відсутні відомості про технічні характеристики відповідного об'єкта.
  6. Якщо оформленням займається не власник особисто, тоді повинна бути завірена довіреність від його особи.

Ризики при реєстрації права власності на нерухомість

«За умови належного здійснення нотаріусом перевірок відповідного майна за допомогою існуючих реєстрів, зокрема, на предмет наявності обтяжень, прав третіх осіб щодо нерухомого майна, ризики для нового власника мінімальні. Зокрема, їх виникнення може бути обумовлене фактом невнесення даних про обтяження до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», – каже Інна Кисличенко.

Нерідкі випадки приховування факту реєстрації родичів попереднього власника в квартирі, право власності на яку переходить до нового власника, приховування заборгованості по комунальних платежах тощо. Приховані ризики має і майно, яке реалізується на торгах, аукціоні.

Стаття по темі: Види шахрайства під час продажу квартири: як не стати жертвою аферистів

«Перед покупкою нерухомості необхідно упевнитися у нотаріуса, чи присутній квартира в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. У Держреєстрі містяться дані: про власників квартири; наявні обмеження; арешти квартири; діюча іпотека; заставу. Якщо нерухомість не внесена до Держреєстру до виставлення на продаж, її необхідно зареєструвати найближчим часом », – радить Ірина Лисенко, адвокат АО «Гарантія».

«Основні ризики при придбанні квартири на вторинному ринку, в першу чергу, пов'язані з судовими процесами, які йдуть або можуть іти в майбутньому між нинішніми власниками, або третіми особами, які заявляють про порушення своїх прав щодо зазначеного об'єкта нерухомого майна. Це в наслідок може привести до розірвання договору купівлі-продажу, і витребуванню майна з чужого володіння. Основним ризиком в даній ситуації є те, що з метою мінімізації оподаткування продаж, як правило, проводиться за заниженою ціною, а інша частина коштів передається в готівковій формі, таким чином, добросовісний власник може розраховувати на повернення лише тієї суми, яка була відображена в договорі купівлі-продажу», – говорить Ірина Кравченко, старший юрист, адвокат ЮК «Де-юре».

Зміни процедури при реєстрації права власності

Протягом року на ринку реєстрації прав власності були нововведення, які зробили процес оформлення документів і перевірок більш ефективним.

  1. Запущено електронні споживчі сервіси для передачі і отримання інформації з Державного реєстру прав на нерухоме майно та інформування про реєстраційні дії в реєстрі.
  2. Відкрита оновлена Єдина база даних звітів про оцінку з модулем оцінки. Тепер, звіт оцінювача повинен проходити електронну перевірку на відповідність закладеним індикативом.
  3. Змінилася вартість реєстрації, яка залежить від розміру прожиткового мінімуму, який визначений на 1 січня поточного року. У 2018 році розмір його зріс, тому платити державі за оформлення документів на житло доведеться більше. Вартість складає не менше 180 грн. в разі реєстрації права власності за 5 робочих днів.

Додатково оплачуються послуги нотаріуса, який буде перевіряти документи. Вартість його послуг в середньому по Києву становить 2 тисячі гривень.

Стаття по темі: Житло як інвестиція: 25% квартир в Києві купують для здачі в оренду

Источник