Реєстрація /

Житло як інвестиція: 25% квартир в Києві купують для здачі в оренду

В першому півріччі на ринку вторинного житла зросла кількість інвестиційних угод

З початку року ринок вторинного житла Києва був активним, змінилися ціна і попит. Портал столичної нерухомості 100realty.ua вирішив розібратися, які тенденції спостерігалися, що було найцікавіше покупцям, який відсоток інвестиційних угод та інше.

Попит на якісне житло

За словами експертів, вторинний ринок квартир Києва був продуктивним в першому півріччі, стабільний попит і пропозицію.

«Перше півріччя було активним для ринку нерухомості столиці. В агентство надходило багато заявок, приблизно на 15-20% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Попит був на об'єкти різних цінових сегментів, з різними характеристиками», – каже Олена Біберова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Найбільший інтерес покупців спостерігався на об'єкти в будинках нової споруди в усіх районах міста. Нові інженерні мережі, енергоефективність, доглянуті зони громадського користування були одними з причин покупки квартир в таких будинках. Особливо затребувані житлові комплекси зі своєю інфраструктурою, закритою територією, охороною.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: липень 2018 р.

У центральних районах столиці купували квартири в будинках, побудованих в різні періоди.

«На ринку житлової нерухомості Києва в першому півріччі найбільший попит спостерігався на квартири середнього цінового сегмента – вартістю 60-180 тис. Дол. Це в основному 1-3-кімнатні квартири в районах з розвинутою інфраструктурою і зручним транспортним сполученням на правому (Печерський, Шевченківський, Голосіївський, Солом'янський, Святошинський р-ни) і на лівому березі Києва (Дарницький, Дніпровський)», – зазначає Вікторія Барабаш, Генеральний директор АН Park Lane.

Крім вирішення житлових питань певну частку займають угоди з метою інвестування. Купують квартири для подальшої здачі в оренду. В даному випадку розташування відіграє визначальну роль для покупців.
«Відсоток покупок з метою подальшої здачі в оренду становить близько 25%. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість таких угод зросла на 7%», – говорить Олена Біберова.

Аналітика по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: липень 2018 р.

За словами Вікторії Барабаш, квартири для здачі набувають в будинках, побудованих в різний період.

«Це може бути 1-2 кімнатна квартира, площею 32-45 кв. м в старому будинку на бул. Лесі Українки (Печерський р-н) вартістю 65-80 тис. дол. Без ремонту або 2-кімнатна, площею 65-80 кв. м в новобудові на вул. Коновальця (Печерський р-н), де вартість стартує від 115 тис. дол.», – каже Вікторія Барабаш.

У різних цінових категоріях – свій покупець.

Портрет покупця квартири в Києві
Як виглядає портрет покупця квартири в Києві

«Якщо говорити про портрет покупця, то в ціновому сегменті до 50 тис. дол. Це в основному самотні молоді люди або сім'ї з 1 дитиною, які набувають перше житло. Квартири, вартістю 50-100 тис. дол. Купують також сім'ї з дітьми, часто ті, хто продав наявну нерухомість, додав необхідну суму і став власником більш просторого житла. Серед покупців даного цінового сегмента є співробітники великих компаній, менеджери середньої ланки, іноземці. Нерухомість вартістю від 100 тис. дол. В основному купують люди з високим рівнем доходу, політична і бізнес-еліта», – додає Гендиректор АН «Благовіст».

Ціни зросли

З почав року спостерігалася незначна корекція ціни - в межах 3,5% в сторону збільшення.

В АН Park Lane повідомляють, що кореляція ціни почалася в березні цього року. При цьому ціни зросли на якісне і ліквідне житло в порівняно нових будинках і ЖК (споруди 2006 року і пізніше).

«Невелика кореляція вартості спостерігалася в найнижчому ціновому сегменті (до 50 тис. дол.) На квартири в будинках старого житлового фонду», – каже Вікторія Барабаш.

Стаття по темі: Найдешевші квартири Києва в 2018 році: рейтинг однокімнатних

За даними АН «Благовіст» продовжується тенденція розшарування ціни між квартирами в старому і новому житловому фонді. На сьогоднішній день, вартість квадратного метра в будинку сучасної споруди може відрізнятися від старого житлового фонду в тому ж мікрорайоні на 20-30%.

За даними 100realty.ua, тільки в липні ціни зросли в Києві на 1,4%. Середня ціна була на рівні 1 тис. 241 дол. США / кв. м. У національній валюті – на 2,7%, до 33 тис. 143 грн. / кв.м. (± 1,2%).

Баланс попиту та пропозиції

На сьогоднішній день пропозиція досить, щоб задовольнити навіть найвибагливіших покупців. У кожному ціновому сегменті є об'єкти з відмінним співвідношенням ціни і якості.

«Навіть у найвибагливішого покупця сьогодні є можливість вибору квартири з відмінним балансом вартості і якості. Нинішня ситуація на ринку дозволяє учасникам угоди узгоджувати взаємовигідні умови співпраці. Співвідношення попиту і пропозиції, якщо брати до уваги сезонні фактори становить 40 на 60», – коментує Вікторія Барабаш.

Стаття по темі: Як підготувати квартиру для оренди в Києві: 3 поради для власника

Експерти додають, що серед нових об'єктів, які останній рік з'являються на ринку - це так звані смарт-квартири. Вони розташовані в будинках нової споруди. Відносно недорога вартість і хороші якісні характеристики привертають свою категорію клієнтів (молоді люди, сім'ї з 2-х чоловік, а також покупці, які планують здавати дане житло в оренду).

Источник