Реєстрація /

Як перевести житлове приміщення в нежитлове: порядок дій та нововведення

В Києві дозвіл про зміну статусу нерухомості проводять без визначення функціонального призначення приміщення

У Києві змінили правила переведення житлової нерухомості в нежитлову. Тепер весь процес став простіше. Як перевести житлове приміщення в нежитлове і який порядок дій встановлено, дізнавався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Що змінилося при перекладі житлового приміщення в нежитлове

Київська влада спростили переведення житлової нерухомості в нежитлову. У 2015 році Київрада прийняла рішення «Про дерегуляцію та спрощення порядку переведення житлових будинків і житлових приміщень в нежитлові в місті Києві».

Стаття по темі: Зміни законодавства в сфері нерухомості: що треба знати для укладання угоди купівлі-продажу в Україні

Документ визначає механізм реалізації права на зміну статусу нерухомості з житлового на нежілой, якщо це не заборонено законодавством.

«Але, насправді, Положення визначає лише загальні моменти, які не дають ясності в послідовності дій, і не роблять відсилань до конкретного законодавства, де описуються вже ці дії більш детально. Варто також відзначити, що єдиного документа, що визначає процедуру переведення житлових приміщень в нежитлові не державною, чи не на місцевому рівні немає», – стверджує Ірина Низька, молодший юрист ЮФ «Місечко та Партнери».

Як перевести житлове приміщення в нежитлове
Тепер в Києві дозвіл про зміну статусу нерухомості проводять без визначення функціонального призначення приміщення

 

За словами депутата Київради Олександра Пабата, нові положення, прийняті міськрадою все одно позитивно позначилися на ринку. Завдяки документу тепер дозвіл про зміну статусу нерухомості проводять без визначення функціонального призначення приміщення. І це стало причиною того, що за три роки кількість приміщень, які перетворилися з житлових у нежитлові в столиці збільшилася в 3 рази.

Два варіанти, як перевести житлове приміщення в нежитлове

На сьогоднішній день існує два варіанти того, як перевести житлове приміщення в нежитлове і переробити його під ведення бізнесу. За словами Ірини Кравченко, адвоката, керівника відділу корпоративних правовідносин ЮК «Де-юре», переклад можливий:

  1. На підставі рішення органу місцевого самоврядування;
  2. За допомогою проведення реконструкції.

Для проведення реконструкції необхідно буде оформити весь комплект документів і узгодити їх з ДАБІ (надати проект, отримати Д1, Д2 і т.д.).

Які приміщення можна перевести з житлового в нежитлове

Чи не будь-яку квартиру або будинок можна перетворити в офіс чи магазин. Є певні обмеження. Наприклад, в нежитлові можна переводити приміщення, розташовані на цокольному і першому поверхах. У такому приміщенні не повинні проживати люди, всі повинні бути зняті з реєстрації.

Крім того, за словами адвоката ЮК «RIYAKO&PARTNERS», Миколи Максимова, в разі, якщо одним із власників приміщення є неповнолітня дитина, то дозвіл про переведення нерухомості з одного фонду в інший потрібно отримати і в органах опіки.

Стаття по темі: Офісна і торговельна нерухомість Києва: попит зростає, а з ним і орендні ставки

Також, за словами Ірини Кравченко, не можна переобладнати квартири вище третього поверху для використання під майстерні та студії творчих спілок.

«Обмеження щодо майстерень або студій творчих спілок можливо легко обійти, адже ніде немає обмежень щодо передачі в оренду зазначених приміщень під розміщення офісів», – говорить пані Кравченко.

При цьому необхідно обладнати пандус, окремий вхід і евакуаційний вихід при цьому не перетинаються з житловою частиною будинку.
 

Як перевести житлове приміщення в нежитлове
В першу чергу, під магазини і офіси «йдуть» перші поверхи житлових будинків

 

Вона додає, що проблема може виникнути, якщо квартира, яку збираються переводити в нежитловий фонд знаходиться вище третього поверху і сусіди знизу не переведуть свою квартиру в нежитловий фонд. В даній ситуації - можлива буде лише реконструкція.

Стаття по темі: Податок на нерухомість в 2019 році: скільки і кому платити

За даними Миколи Максимова, для переведення житлового приміщення в нежитлове обов'язкові такі умови:

  • наявність технічного висновку про можливість і доцільність переведення об'єкта в нежитлове приміщення;
  • отримання передпроектних пропозицій про благоустрій території від відділу архітектури органу місцевого самоврядування;
  • наявність технічної можливості облаштування окремого входу, що не пов'язаний з під'їздом будинку.

Стадії зміни виду нерухомості

Щоб перевести житлове приміщення в нежитлове, необхідно зібрати чималенький пакет документів, далі пройти кілька етапів узгодження.

Микола Максимов зазначає такі етапи вирішення зазначеного питання:

  • підготовка пакету документів, в тому числі технічного висновку про можливість і доцільність переведення об'єкта в нежитловий фонд;
  • подача в орган місцевого самоврядування пакету документів для отримання рішення про таке переведення;
  • отримання вихідних даних і технічних умов для проведення реконструкції об'єкта нерухомості;
  • підготовка сертифікованим фахівцем проекту реконструкції об'єкта нерухомості під нежитлове;
  • напрямок в ДАБІ повідомлення про початок будівельних робіт;
  • проведення реконструкції об'єкта нерухомості з облаштуванням окремого входу і прилеглої території. При цьому обов'язково ведеться авторський та технічний нагляд;
  • введення нежитлового приміщення в експлуатацію.

Стаття по темі: Як оформити спадщину в Україні і успадкувати за законом квартиру, будинок, землю

Куди звертатися для переведення житлового приміщення в нежитлове

Власник, який має намір перетворити житло в нежитлове приміщення, звертається в центр надання адміністративних послуг. За словами Ірини низьких, для цього потрібна письмова заява без визначення функціонального призначення.

Документи для переведення житлового приміщення в нежитлове

  • нотаріально завірені копії документів, що підтверджують право власності на житлове приміщення, які переводяться в нежитлові (із зазначенням всіх співвласників, в тому числі неповнолітніх);
  • матеріали технічного обстеження житлового приміщення (квартири, житлового будинку), які переводяться в нежитлові, підготовлені відповідно до вимог чинного законодавства.
Источник