Реєстрація /

Податок на нерухомість в 2019 році: скільки і кому платити

Податківці радять, як розрахувати і сплатити податок на нерухомість та не отримати штраф

Киянам незабаром почнуть приходити повідомлення-рішення про необхідність сплатити податок на нерухомість в 2019 році. Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясував, хто і скільки заплатить податку і як оскаржити нараховану суму, якщо, на думку платника, вона несправедливо нарахована.

Податок на нерухомість: скільки платять в Києві

Згідно з даними ДФС України, в 2018 році жителі столиці заплатили 67,1 млн. Гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Листи з податкової про необхідність заплатити державі за «зайві» квадратні метри отримали 32672 киянина в минулому році.

Скільки людей в цьому році заплатить податок на нерухомість, поки невідомо. Як повідомили в Фіскальної службі, база оподаткування постійно оновлюється, оскільки змінюються дані в Державному реєстрі прав на нерухоме майно. Податківці не можуть заздалегідь порахувати точну суму і кількість тих, хто буде платити податок на нерухомість в 2019 році. Люди купують і продають квартири в Києві постійно, тому з року в рік суми можуть змінюватися.

Скільки і кому платити податок на нерухомість в 2019 році

Перелік і площа нерухомості, за яку потрібно платити державі, не змінилася в порівнянні з минулим роком. Як і раніше, є «пільгові» квадратні метри.

Звільняються від податку на нерухомість в 2019 році

60 кв. м – власники квартир;
120 кв. м. – власники будинків;
180 кв. м – власники різних типів об'єктів нерухомості, в тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податку кількох об'єктів, в тому числі їх частин).

Стаття по темі: Що змінилося з 1 січня 2019 року в Україні – всі нововведення законодавства

Як розрахувати податок на нерухомість в 2019 році

Згідно із законом, Київська міська рада затверджує ставку податку. Столичні депутати вирішили, що за підсумками 2018 року ставка податку на нерухомість становить 1% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (на 01.01.2018 – це 3723 грн.) За 1 квадратний метр бази (37,23 грн. ), для гаражів – 0,01% за 1 квадратний метр бази (0,37грн.).

Якщо у вас квартира площею 65 кв. м, то вам нарахують податок на 5 кв. м, на які перевищено пільгову площу. 5 кв. м множимо на 37,23 і отримуємо податок на нерухомість в 186,15 грн.

Що буде, якщо не заплатити податок на нерухомість в 2019 році?

Коли прийшов лист з фіскальної служби, не варто зволікати з оплатою податку на нерухомість. За затягування виплат податківці нараховують штрафи і пеню. Оплатити податок на нерухомість потрібно через 60 днів після отримання повідомлення. Якщо з якоїсь причини лист вам не спало, зверніться самостійно до інспектора і уточніть, чи потрібно вам платити податок на нерухомість за минулий рік. Якщо ви не заплатите за вказаний вище період, нарахують штраф.

Згідно із законом дні відраховуються після вручення повідомлення та, якщо лист так і не було отримано (наприклад, ви живете в новобудові і листоноша ще до вас не приносить листи), то відлік все одно почнеться. Це можна оскаржувати, але вирішення питання може затягнутися на місяці. Якщо у вас немає бажання «змагатися» з фіскалами, краще уточніть про рішення у інспектора з податку на нерухомість в ДФС за місцем реєстрації платника.

Стаття по темі: Кредит на купівлю квартири в Україні: у скільки обійдеться іпотека в 2019 році

За прострочену оплату податку нерухомості за статтею 126 Податкового кодексу нараховується штраф у розмірі 10% від суми податкового боргу (якщо прострочення 30 днів). Якщо прострочення становить більше місяця, тоді штраф – 20% від суми нарахованого податку на нерухомість.

Не варто забувати і про пеню. Її розмір вважає автоматично система і залежить вона від суми боргу, кількості прострочених днів і інших чинників. Якщо фізична особа є підприємцем, за податковий борг її можуть позбавити свідоцтва платника єдиного податку.

Як оскаржити податок на нерухомість в 2019 році

Якщо вам нарахували великі суми і ви не згодні з ними, то варто розібратися, звідки взялися ці суми. В даному випадку, як порадили нам в ДФС України в м. Києві потрібно виконати такі дії:

  1. З правовстановлюючими документами з'явитися до податкової за місцем реєстрації;
  2. Написати заяву у фіскальній службі про необхідність проведення звірки площі нерухомості, розміру податку, нарахованої суми.

Стаття по темі: Як економити на комунальних послугах в 2019 році: практичні поради

Якщо вам все ж нарахували податок на нерухомість або його суму неправомірно, тоді після проведення звірки фіскальна служба зобов'язана зробити перерахунок суми платежу і надіслати нове повідомлення-рішення.

Источник

Теґи