Реєстрація /

З 1 липня земельний податок доведеться сплачувати за новим законом

Роз’яснення юристів щодо норм закону № 466-IX (законопроект №1210)

В Україні з 1 липня 2020 року наберуть чинності нові правила з оплати земельного податку. Нові правила діятимуть згідно з норм Закону № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Прийнятий взимку законопроект №1210 було підписано президентом України наприкінці травня і з 23 травня 2020 року він набрав чинності.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua звернувся за коментарем до юриста Корпорації «Перша Ріелторська Група» Катерини Ковтанюк щодо норм нового закону.

Згідно з роз’яснень з 1 липня 2020 року будуть скасовані певні пільги для суб’єктів господарювання, працюючих на єдиній системі оподаткування в частині сплати земельного податку.

«Для «єдинників» перестає діяти звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки та/або нерухоме майно, яке знаходиться на таких земельних ділянках, що передаються, в оренду (найм, позичку) (пп. 4 п. 297.1 ПК)», – говорить Катерина Ковтанюк.

Нагадаємо, за останні 6 місяців прийнято кілька законодавчих актів, які суттєво вплинуть на ринок землі та на систему оподаткування нерухомості:

  • У січні 2020 року президент України затвердив Закон №340-IX, що підсилює протидію земельному рейдерству. Закон змінює процедуру державної реєстрації земельних ділянок, прав на них, а також взаємодію земельного кадастру та державного реєстру прав на нерухоме майно. 
  • Після введення в Україні надзвичайної ситуації через епідемію коронавірусу Верховна Рада звільнила громадян від сплати податку на нерухомість. Пізніше Державна податкова служба пояснила, що мова йде про податок на нерухомість за 2020 рік, тобто його можна не сплачувати лише наступного 2021 року після отримання податкового повідомлення.
  • У квітні 2020 року президент затвердив закон про запуск ринку землі. Вже за рік на законодавчому рівні буде дозволено продаж сільськогосподарчої землі фізичним особам (не більше 100 га в одні руки).
Джерело