Реєстрація /

Продаж землі в Україні запущено з 2021 року – президент підписав закон

Володимир Зеленський затвердив ухвалений Верховною Радою закон про ринок землі в Україні

У вівторок, 28 квітня президент Володимир Зеленський офіційно запустив продаж сільськогосподарської землі в Україні з 2021 року. Глава держави підписав закон про продаж землі в Україні, прийнятий місяць тому Верховною Радою.

«Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців», – цитує слова Зеленського сайт президента України.

Там же названі і ключові положення підписаного закону.

Стаття по темі: Пільги на плату за землю та скасування податку на нерухомість за 2020 рік. Що треба знати фізособам і компаніям

Закон про продаж землі в Україні – головні моменти

  1. З червня 2021 року скасовується мораторій на продаж сільськогосподарських земель.
  2. З червня 2021 року дозволяється продаж сільськогосподарських земель до 100 гектар в одні руки.
  3. З червня 2021 року дозволяється продаж сільськогосподарських земель тільки фізичним особам.
  4. Продаж сільгоспземлі юридичним особам, які належать українським громадянам, буде дозволена тільки з 1 січня 2024 роки (раніше старт продажів компаніям планувався з червня 2023 року).
  5. Тоді ж буде дозволено сконцентрувати до 10 тисяч гектар у одного власника.
  6. Першочергове право на викуп отримали діючі орендарі, які обробляють землю. Вони ж зможуть купувати землю в розстрочку до 10 років, однак право власності буде переходити після першого ж платежу.
  7. Рішення про продаж землі в Україні іноземцям може бути прийнято тільки через національний референдум. Навіть в разі позитивного рішення їм буде недоступна земля ближче 50 км до державного кордону.

Стаття по темі: Закон про продаж землі: що зміниться для забудовників і покупців житла

Нагадаємо, що закон про продаж сільськогосподарської землі зазнав ряд принципових правок. Перший проект був підготовлений ще восени 2019 року, проте прийнятий в березні 2020 Закон суттєво відрізняється від першої «чернетки».

Джерело

Теґи