Реєстрація /

Підписано закон про боротьбу із земельним рейдерством

Боротимуться із захопленням земель.

Президент Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою (ВР) на початку грудня 2019 року Закон №340-IX, що підсилює протидію земельному рейдерству. Щоб не допустити незаконного захоплення земельних ділянок, врожаю, сільгосптехніки, ВР змінила процедури державної реєстрації земельних ділянок, прав на них, а також взаємодія земельного кадастру та державного реєстру прав на нерухоме майно.

Закон покликаний запобігти неправомірному заволодінню землями шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Ще одна мета – зробити неможливим захоплення майна сільськогосподарських підприємств (будівель і споруд, сільськогосподарської техніки, врожаю, інших матеріальних активів) і не допустити зупинку діяльності сільгосппідприємств через необґрунтоване накладення арешту на майно та активи підприємств, так само як і силової протидії їх виробничої діяльності, поглинання підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав (часток).

Стаття по темі: Безкоштовна приватизація землі в Україні у 2019 році: ціни та терміни

Закон визначає, що власник нерухомого майна одностороннім правочином може встановити вимогу нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, а також скасувати таку вимогу (крім випадків, коли відповідно до вимог закону така угода підлягає нотаріальному посвідченню).
Також надається державним кадастровим реєстраторам доступ в онлайн-режимі до відомостей, що містяться в державному реєстрі прав на нерухоме майно, а державним реєстраторам прав – онлайн-доступ до всіх відомостей, що містяться в державному земельному кадастрі.

Стаття по темі: Кому можна не сплачувати податок на землю в Києві – перелік пільговиків та порядок розрахунків

Нагадаємо, що понад 70% українців виступають проти зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Джерело

Теґи