Реєстрація /

Як нотаріально укласти договір купівлі-продажу під час воєнного стану

Мінюст розя'снює, які діють заборони

Після відновленням доступу до Державного реєстру прав на нерухоме майно розпочалося укладання угод про купівлю-продаж квартир, будинків та нежитлових приміщень. Щоправда діють обмеження  для частини регіонів України та с певними застереженнями.

Як нотаріально укласти договір купівлі-продажу

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції України опублікувало низку роз'яснень щодо особливости роботи нотаріусів та укладання угод під час дії воєнного стану.

  1. Продавець або відчужувач має укладати угоду особисто. На період воєнного стану заборонено продаж нерухомості за довіреністю. Власник або кілька власників мають особисто прийти до нотаріуса і підписати документи. 
  2. Відчужувати можна лише ту нерухомість, яку ви маєте у власності не менше місяця. Це не стосується нерухомості, яку отримано в спадщину або яку поділили між власниками чи подружжям. Якщо особа придбала квартиру під час воєнного стану, то протягом місяця вона не зможете її продати. Якщо ж отримала житло у спадок, або поділила — то таке часове обмеження не діятиме.
  3. Заставити і відчужити можна лише за місцерозташуванням нерухомості
  4. Наразі неможливо відчужити  земельні ділянки. Поки тимчасово не працює реєстр Державного земельного кадастру.
  5. Усі громадяни РФ, крім тих, що проживають на території України на законних підстава, не можуть вчиняти нотаріальні дії. Нотаріус має відмовити такому заявнику. Це обмеження діятиме до прийняття та набрання чинності Закону України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов'язаних з державою-агресором, та не поширюватиметься на нотаріальні дії із засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з російського громадянства та посвідчення заповіту військовополоненого.
Джерело