Реєстрація /

Кабмін дозволив купівлю-продаж нерухомості під час воєнного стану — як будуть реєструвати угоди у нотаріусів

Уряд опублікував перелік умов, яким повинні відповідати нотаріуси для укладання угод

Кабінет Міністрів України опублікував постанову та знову дозволив купівлю-продаж нерухомості в умовах воєнного стану.

Щоправда, Уряд дозволив засвідчувати відчуження нерухомості лише нотаріусам, які відповідають низці жорстких вимог Міністерства юстиції.

Постанова №480 була опублікована 27 квітня, хоча Кабмін ухвалив її понад тиждень тому — 19 квітня 2022 року.

Нові правила купівлі-продажу нерухомості під час воєнного стану

Нотаріуси отримали право проводити такі реєстраційні дії, пов'язані з нерухомістю:

  • відчуження, поділ (виділення частини) нерухомого майна;
  • реєстрація спадкових договорів;
  • реєстрація договорів іпотеки, про заміну кредитора (відступлення прав вимоги) за кредитним договором та/або договором іпотеки, задоволення вимог іпотекоотримувача;
  • встановлення довірчої власності на нерухоме майно;
  • визначення розміру часток у праві спільної власності;
  • реєстрацію договорів поділу загального майна подружжя (виділення частини з нього);
  • реєстрацію позички, найму (оренди), лізингу будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) терміном не менше трьох років;
  • реєстрацію довіреності на право розпорядження нерухомим майном;
  • реєстрацію свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (електронних аукціонів), у тому числі тих, що не відбулися.

Читайте також: Компенсація за втрату житла - кому і як надаватимуть допомогу

Є також обмеження:

  1. Нотаріальні дії можуть здійснюватися нотаріусами, які географічно працюють у тому регіоні, де і зареєстрована нерухомість. Виняток зроблено лише для Києва та Київської області. Операції з нерухомістю в столичному регіоні можуть проводити нотаріуси з робочим місцем в Києві та області, або за місцем знаходження нерухомості, або за місцем реєстрації однієї зі сторін договору.
  2. Заборонено нотаріальне засвідчення підписів на актах про передачу нерухомості до статутних капіталів юридичних осіб.
  3. Заборонено нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу предмета іпотеки для фізосіб, крім випадків, коли продаж відбувається за згодою іпотекодавця.
  4. Заборонено договори щодо відчуження нерухомості, якщо право власності на неї було зареєстроване менше ніж 1 місяць тому. Винятком щодо цього пункту є об'єкти нерухомості, отримані у спадок.
  5. Заборонено нотаріальні дії з нерухомістю, що виробляються на основі довіреності на фізичних осіб. Тобто. відчуження нерухомості за довіреністю, виданою раніше фізичною особою, наразі неможливе.

До нотаріусів, які отримали право на роботу з Держреєстром речових прав на нерухоме майно, Мін'юст висунув суворі вимоги. Всі вони стосуються можливих порушень, які нотаріуси могли вчинити за останні півтора року. Для того, щоб укладати угоди з нерухомістю, у воєнний час нотаріуси повинні подати відповідні заяви до Нотаріальної палати, а та, своєю чергою, повинна погодити ці заяви з регіональним управлінням Мін'юсту.

Источник