Реєстрація /

У 2021 році ціни на житло зростуть і термін прийняття рішення покупцями - збільшиться

Ринок буде розвиватися.

У 2021 році вартість житла зросте, але це може торкнутися в основному об'єктів комфорт і бізнес-класу, з яскраво вираженою і реалізованої концепцією, а також об'єктів нових форматів.

Про це 100realty.ua повідомили експерти ринку.

«З огляду на більш чітке позиціонування і продумані маркетингові зусилля у «комфорту» і «бізнес-класу» більше шансів підняти ціни в наступному році, особливо у проектів на високій стадії готовності. На скільки – точно спрогнозувати неможливо через відсутність будь-яких вступних за термінами можливого локдауна і ступеня обмежень. «Економ» може стати дешевше ще на 3-5% в доларовому еквіваленті. «Преміум» залишиться на колишньому рівні, але не варто чекати в наступному році виходу на ринок нових проектів», – розповіла експерт ринку нерухомості Ангеліна Деревльова.

Вона вважає, що швидше за все в 2021 році кількість довгобудів буде рости, в зв'язку з цим потенційним інвесторам буде все складніше приймати рішення про інвестування в об'єкт, що будується.

Стаття по темі: Як змінився портрет покупця квартир в новобудовах Києва за час карантину

«Термін прийняття рішення про інвестування в покупку житла може збільшиться в середньому до 3-6 місяців», – підкреслила вона.

На думку Ангеліни Деревльової, ще однією важливою тенденцією розвитку київського первинного ринку в 2021 році може стати збільшення витрат забудовників на благоустрій.

«Витрати на благоустрій будуть рости. Наприклад, в бізнес-класі, в великих комплексах (висотне будівництво, без урахування зовнішніх мереж) витрати можуть складати до 8% від собівартості будівництва. Ця тенденція пошириться і на комфорт-клас. Так, наприклад, якщо говорити про концепцію child-friendly, то обладнати тільки дитячий майданчик вже не досить. Необхідно зонувати територію з урахуванням того, що тут будуть гуляти діти різного віку. Потрібні майданчики, які враховують норми безпеки і захоплення кожної з вікових груп, мамам з колясками також потрібні променади для прогулянок. Необхідно приділити увагу тим, хто любить займатися спортом: обладнати спортивні майданчики, бігові доріжки, велодоріжки. Серед київських об'єктів, саме ЖК з грамотною концепцією і чітко окресленої цільової аудиторією, будуть користуватися підвищеним попитом», – гвооріт Деревлєва.

Стаття по темі: Як стягнути збиток з забудовника – практика Верховного суду

Вікторія Нерода, експерт ринку нерухомості, вважає, що в передмісті Києва в 2021 році купівельний попит буде сконцентрований в основному на малоповерхових об'єктах підвищеної комфортності, які будуються з використання більш дорогих матеріалів, а більш 1/3 території яких відведено під рекреацію і облаштування комфортного середовища . При цьому важливим для покупця стане, надійність компанії-забудовника, його фінансова міцність, застосовувана бізнес-модель, а також плани компанії з будівництва нових черг ЖК.

«У 2021 році більше 60% попиту в передмісті столиці буде сконцентровано на об'єктах підвищеної комфортності, переважного нових форматів. При цьому покупець буде звертати увагу не тільки на якість майбутнього житлового комплексу, а ще й на репутацію і фінансові можливості забудовника. Наявність у забудовника власних коштів в розмірі до 70% від кошторисної вартості будівництва стане додатковою гарантією надійності вкладень в об'єкт, що будується», – резюмує Вікторія Нерода.

Стаття по темі: Іпотека в Україні в 2020 році: які умови і на скільки будуть знижені ставки по кредитах

Нагадаємо, що раніше зниження ставок за іпотечними кредитами було безпосередньо прив'язане до зниження облікової ставки НБУ. У квітні «учетка» була знижена до 8%. Однак через майже місяць під такий відсоток іпотека доступна тільки в рамках програм Державного фонду сприяння молодіжному будівництву. Також чиновники обіцяли, що у кожного громадянина України буде можливість оформити іпотечний кредит під 10%.

Джерело