Реєстрація /

Як змінився портрет покупця квартир в новобудовах Києва за час карантину

Період прийняття рішення про покупку квартири збільшився до 1 місяця

Період карантинних обмежень змінив поведінку покупців квартир в новобудовах Києва. Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua з'ясував, які нові вимоги висувають покупці до житла.

Хто купує квартири в новобудовах Києва

У Києві квартири в новобудовах купує кілька категорій людей, які складають основну частину інвесторів ЖК.

За даними Ганни Щербань, директора з маркетингу групи компаній Royal House, покупці сьогодні діляться на 2 категорії:

  1. Перша – це інвестори, які купують нерухомість з метою перепродажу або подальшої здачі в оренду. Такий інвестор «заходить» на проект зазвичай на початковій стадії будівництва, коли ціна за квадратний метр мінімальна. «Для таких покупців важливий бренд забудовника і його надійність, а також ліквідність квартир. До цієї категорії покупців відносяться також і ті, хто інвестує з метою заощадження або примноження коштів. Так як прибутковість від інвестиції зростає з часом», – впевнена експерт.
  2. Друга – це інвестори, які купують нерухомість для себе, щоб поліпшити свої житлові умови. Це, скоріше, потреба в збільшенні квадратних метрів, або бажання переїхати зі старого житлового фонду в новий. Найчастіше це люди 25-35 років або молоді сім'ї, які планують дітей. Для них важлива закрита територія, розвинена інфраструктура комплексу, зручна розв'язка, а також близькість шкіл і дитячих садків.

Стаття по темі: Купити нерухомість в Києві: 5 секретів пошуку якісного житла

Що змінилося за час карантину

Покупці за останні півроку переглянули свої погляди щодо характеристик об'єктів.

«Стагнація, викликана локдауном і першою хвилею карантину, звичайно ж, змусила людей більше часу проводити вдома. Через це спостерігається тенденція, коли багато хто зараз намагаються поміняти житло на те, яке б задовольняло їх потреби за якістю і площі, інфраструктурі біля будинку, зменшенні часу на дорогу і так далі. Покупці все частіше хочуть отримати все, відразу і в одному місці, тому радіус концепції «живи-працюй-відпочивай в одному місці» починає звужуватися до пішої доступності», – каже Роман Савченко, генеральний директор компанії UTG Residence.

Покупець став більш уважно ставитися до свого майбутнього. Волатильність, яка існує зараз, нехай і перманентна, але все ж змушує багатьох покупців замислитися над тим, що буде потім.

«Хоча будувати плани в такій системі вкрай складно, люди приходять до розуміння свого способу життя – на яку роботу вони хочуть працювати, які інструменти їм необхідні для успішної роботи на дому, як можна в структурі свого житлового комплексу або в найближчій доступності отримати максимальний рівень сервісу і послуг. Тому покупець стає більш вимогливим і чітко розуміє, за що він готовий заплатити гроші, а за що ні», – продовжує експерт.

Стаття по темі: Найпопулярніші квартири в новобудовах: які вони і хто їх купує

Також активізувалася група покупців у віці близько 25-28 або до 30 років. Молоді інвестори зараз одні з найбільш вимогливих на ринку в середньому ціновому сегменті – вони динамічніші, оскільки багато де побували за останні 3-5 років, більш вимогливі до естетики.

«Крім того, з огляду на низку скандалів на будівельному ринку, покупець став більш обережним і ретельно вивчає дозвільну документацію, дивиться на побудовані компанією об'єкти і її сервісні служби», – констатує Роман Савченко.

хто купує квартири в новобудовах Києва

За словами Ганни Щербань, також змінився і період прийняття рішення про покупку квартири – він виріс до місяця. Раніше рішення про покупку квартири приймалося протягом двох тижнів з моменту дзвінка до відділу продажів. Тепер покупець все ретельно зважує, дуже уважно дивиться на темпи будівництва, особливо під час карантину: як поводився забудовник в цей період, зупиняв чи будівництво, як здавалися об'єкти.

Зріс інтерес до покупки квартири в новобудові в розстрочку. Якщо до пандемії інвестор вибирав повну оплату, так як отримував максимальні вигоди у вигляді знижок, то зараз він розглядає варіант тривалої розстрочки, терміном на 2-3 роки. Це більше пов'язано з мінімізацією ризиків.

Стаття по темі: Квартири в новобудовах подорожчають: чого очікувати ринку

Покупці найчастіше стали вибирати квартири з ремонтом. Якщо раніше такі квартири були тільки в будинках невисокого цінового сегмента, то зараз вони стають більш популярними. За словами Андрія Рижикова, СEO і керуючого партнера девелоперської компанії DC Evolution, продаж квартир з ремонтом – це європейська практика і вона подобається і українцям по ряду причин. По-перше, це економія бюджету на ремонті. По-друге, карантин обмежує можливості робити ремонт. Купівля квартири з ремонтом прибирає питання покупки будівельних матеріалів, найму будівельників та інше.

За словами Рижикова, покупці також стали більш уважні і до розміру експлуатаційних витрат.

Источник