Реєстрація /

Нацбанк України знизив облікову ставку до 8%. Чи допоможе це відновити іпотеку?

НБУ знизив облікову ставку на 2 п.п. та змінив прогноз з інфляції на 2020 рік

Національний банк України прийняв рішення знизити облікову ставку до 8% з 24 квітня 2020 року. Зниження ставки склало 2 п.п. До кінця року можливе ще більше зниження ставки до 7%.

Також В НБУ змінили прогноз з інфляції в Україні на 2020 рік – він погіршений до 6%. Очікується, що спад ВВП в Україні за підсумками року складе 5%.

«Правління Національного банку ухвалювало рішення щодо зниження облікової ставки в умовах, коли інфляційний тиск є помірним, а економіка потребує суттєвої підтримки через негативний вплив карантинних заходів на показники ділової активності, споживання та зайнятості населення. Беручи до уваги цей комплекс обставин, Правління  Національного банку продовжило пом’якшення монетарної політики і знизило облікову ставку на 2 п.п. до 8%» – йдеться в повідомленні регулятора.

Стаття по темі: Як виживуть новобудови Києва під час карантину: прогнози та думки експертів

Зниження облікової ставки Нацбанку на початку року розглядалося як основна умова для відновлення іпотечного кредитування в Україні. Однак карантин надав вкрай негативний вплив на ринок первинної нерухомості: відзначається різке скорочення угод із залученням розстрочки, іпотека на ринку практично не застосовується.

Вже в першому кварталі 2020 року продажі квартир в новобудовах впали в середньому на 15%. Рівень продажів нового житла в квітні 2020 року чекає ще більша корекція в зв'язку з нестабільністю курсу долара, падінням доходів населення та жорстким карантином, який унеможливлює особисте відвідування відділів продажів і об'єктів, вже введених в експлуатацію. 

Джерело

Теґи