Реєстрація /

Нинішній 2024 може стати першим роком за тривалий час, коли в Україні не відкриють жодного нового ТРЦ

Причина – зростання витрат, нестача енергоресурсів та нестача кадрів.

Нинішній 2024 рік може стати першим роком за тривалий час, коли в Україні не відкриють жодного нового ТРЦ через зростання витрат, нестачу енергоресурсів та нестачу кадрів.

Про це повідомляє видання Forbes Ukraine.

Найбільший з анонсованих на 2024 ТРЦ - Ocean Mall. Його відкриття планувалося на 1 вересня 2024 року. Наразі старт роботи перенесли на зиму 2024–2025, але без уточнення дати.

У квітні компанія RDA анонсувала відкриття трьох торгових центрів на заході України на 2024 рік – ТРЦ Ukraine в Ужгороді, А7 в Івано-Франківську та «Росвигів» в Мукачеві. Жоден із них цього року не відкриється, повідомив гендиректор компанії. Попередня дата перенесення – березень 2025 року.

Відкриття більшості обіцяних девелоперами ТРЦ переноситься рік у рік. Серед анонсованих на 2024 рік у наданих Forbes аналітиках UTG та NAI Ukraine залишаються ТРЦ «Лук'янівська», White Lines, April Mall у Києві.

Така сама ситуація у регіонах. В Одесі серед перспективних проектів – ТРЦ «Акварель», у Дніпрі – Terra-Nova та «Січ», у Хмельницькому – Sport City та «Темп», в Ужгороді – «Корона».

Заморожені чи залишаються на рівні концепції – ще 36 торгово-розважальних центрів.

Відкриття ужгородського ТРЦ Ukraine, заплановане на грудень 2024 року, відкладається через зменшення кількості будівельників на 40%. Проблеми у сфері девелопменту не є унікальними: зростання витрат, брак енергоресурсів, брак кадрів та питання безпеки турбують 80%, 67%, 48% та 40% опитаних підприємців відповідно.

2024 року не очікується відкриття жодного ТРЦ, заявляють інші експерти. Навіть за умови підписаних договорів оренди, проблеми з ремонтними роботами – головна перешкода. Єдиним можливим винятком може стати ТРЦ Green Gallery у Чабанах.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело