Реєстрація /

Банки пропонують реструктурувати борги з іпотеки

Нині це основна стратегія банків.

Застосування механізму реструктуризації боргів покупців нерухомості є складовою кредитної стратегії банків умовах війни.

Таку думку висловила Олена Єрмолова, директорка управління ризиками, член правління ГЛОБУС БАНКУ, член Ради директорів КБУ.

Вона зазначила, що українські банки на початку повномасштабного вторгнення масово впровадили схему «кредитних канікул»: було внесено зміни до графіків погашення та застосовано відстрочення щомісячних платежів за кредитами на кілька місяців.

«На той момент це дало позичальникам час для розуміння особистої ситуації та відповідно поновлення платежів із позик. Приміром, усі платежі з погашення основних сум з більшості автокредитів та іпотеки в Глобус Банку було відстрочено на 6-12 місяців, а за споживчими кредитами було перенесено не лише терміни погашення основної суми, а й відсотків за ними», – розповіла фахівець.

Олена Єрмолова зазначила, що з другої половини 2022 року, коли завдяки ЗСУ загроза повної окупації пройшла, а країна поступово поверталася до більш-менш звичного «ритму» (пожвавився бізнес, люди приступили до роботи тощо) банки відмовилися від масового відстрочення платежів і повернулися у звичній реструктуризації, основним правилом якої є те, що борг за кредитом не повинен зростати, а також банк повинен мати певну впевненість у перспективах погашення позичальником накопиченого боргу.

Відповідно, зараз, як стверджує експерт, розраховувати на отримання повноцінних «кредитних канікул», тобто перенесення на майбутнє всіх платежів, не варто.

«Станом на травень 2024 року лише 2,6% від наданих до війни іпотечних кредитів та 8,5% автокредитів Глобус Банку прострочують платежі понад 90 днів. Навіть із цих кредитів за майже 30% кредитів здійснюються часткові платежі та підстави на те, що позичальники-боржники найближчим часом увійдуть у звичні “графіки” або буде проведено реструктуризацію кредитів. Розуміємо, що військові обставини застали всіх зненацька і найправильнішим рішенням стало запровадження реструктуризації. Адже кредити, що не погашаються, є значною проблемою, як для позичальника, так і для кредитора. Саме тому реструктуризація заборгованості може стати гарним виходом із складної ситуації обслуговування боргу», – наголосила банкірка.

Олена Єрмолова також наголосила на тому, що «кредитні канікули» з перенесенням усіх платежів мають сенс лише на короткі періоди та у випадках екстремальних подій, якою, наприклад, стала військова агресія проти України.

За її словами, банки майже завжди готові домовлятися про реструктуризацію проблемних кредитів, адже зацікавлені у якісному кредитному портфелі. Але реструктуризація, а тим паче кредитні канікули, не завжди є панацеєю. За даними Єрмолової, зараз позичальнику можуть запропонувати реструктуризацію, якщо він хоча б частково обслуговує кредит і має можливість найближчими місяцями платити відсотки, які нараховуватимуться після проведення реструктуризації.

У цьому випадку основними інструментами реструктуризації можуть бути:

  • Подовження терміну кредиту та відповідно зменшення щомісячних платежів.
  • Збільшення кредиту у сумі вже прострочених платежів.
  • Встановлення канікул на сплату платежів за основним боргом протягом кількох місяців, коли позичальник сплачуватиме лише відсотки за кредитом.
  • В окремих випадках може розглядатись зменшення процентної ставки за кредитом на певний період.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело