Реєстрація /

Кількість шахрайств під час оренди житла зросла майже на 900% - Booking

Компанія попереджає, що сплеск шахрайства у сфері подорожей був викликаний бурхливим розвитком ШІ.

У компанії з онлайн бронювання житла Booking.com стверджують, що через штучний інтелект (ШІ) кількість шахрайств зросла орієнтовно від 500 до 900%. Про це повідомляє ВВС. Видання цитує УП.

Керівник відділу інтернет-безпеки компанії Марні Вілкінг заявила, що за останні 18 місяців кількість шахрайств зросла від 500 до 900%.

Компанія попереджає, що сплеск шахрайства у сфері подорожей був викликаний бурхливим розвитком ІІ.

«Звичайно, ми стикалися з фішингом, коли у людей обманом виманювали їхні фінансові дані від початку існування електронної пошти, але значне зростання почалося після запуску ChatGPT», – прокоментувала Вілкінг.

Зазначається, що шахраї часто обирають такі сайти як Booking.com та Airbnb, оскільки вони дозволяють людям розміщувати інформацію про власне житло.

Шахраї імітують справжні оголошення, причому ШІ робить їх більш складними для виявлення, оскільки він може генерувати реалістичні зображення і набагато точніший текст, причому кількома мовами. І штучний інтелект теж допомагає боротися із цією проблемою.

«Ми створили моделі штучного інтелекту, щоб виявляти такі оголошення і або блокувати їх потрапляння на сайт, або видаляти ще до того, як їх буде заброньовано», – додала Вілкінг.

Щоб уникнути обману у компанії, радять уважно вибирати оголошення, перевіряти правильність контактної інформації, а також бронювати одразу пакетні тури.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело