Реєстрація /

На ринку будівництва посилилася конкуренція у питанні пошуку працівників

Мобілізація впливає ринок.

Мобілізація вплинула на темпи будівництва житла та конкуренцію за працівників.

Про це 100realty.ua повідомила Маріанна Бігунець, директор з продажу Будівельної компанії GAZDA.

В умовах війни, на жаль, затримки у будівництві є чимось звичним. Однак для Заходу України, де ризики воєнних дій та обстрілів значно менші, ніж у центральних, східних, північних областях, девелопери намагаються будувати у чітко означений термін +/- 1 місяць. Звичайно, головним є інформування покупців як дійсних, так і потенційних про зміщення термінів введення об'єкта в експлуатацію.

Фактор мобілізації є важливим для дотримання темпів будівництва, проте не катастрофічний, наприклад, якщо потрібні будівельники звичайної кваліфікації. Крім того, на ринку посилилася конкуренція девелоперів та підрядників за робочу силу. І цілком вірно, що робітники обирають ті компанії, які пропонують найкращі для них умови. Отже, вартість будівельних робіт зростає, що відбивається на цінових показниках.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

У регіональному розрізі лідерами із закінченого домобудування залишаються Київська область та Київ, на частку яких припадає 32% введеного в експлуатацію житла, а також області на західній частині України з часткою 40%. Найменший показник у регіонах з активними бойовими діями та наближеними до фронту: Донецькою, Херсонською, Миколаївською областями.

Джерело