Реєстрація /

Експерти розповіли, що змінилося на ринку нерухомості за 6 місяців

Ціни змінилися.

На ринку первинної нерухомості України відбулися зміни.Аналітики інвестиційно-девелоперської компанії City One Development провели моніторинг цін, виділили тенденції та підбили підсумки первинного ринку нерухомості столиці за перші шість місяців 2024 року.

Середня ціна на первинну житлову нерухомість станом на червень 2024 року:

  • у доларовому еквіваленті знизилася на -1% і становила 1917/кв.м.
  • ціна у гривні зросла на +9% і становила 77,6 тис. грн./кв.м.

Подорожчання у гривні пов'язане з тим, що долар подорожчав на 10% – відповідно ціни в гривні зросли, а в доларах вартість кв.м подешевшала на -1%.

У доларовому еквіваленті незначне здешевлення на 1%-2% відбулося майже у всіх сегментах.

  • Економ-клас -2%
  • Комфорт-клас -1%
  • Бізнес-клас 0%
  • Преміум-клас -1%

Загальний рівень зниження середньої ціни з початку активної фази війни за 2,5 року -2,5% у доларах.

Загальний обсяг пропозиції на первинному ринку Києва згідно з аналітичною базою компанії City One Development від довоєнного періоду скоротився із 192 до 147 об'єктів – на 23%.

Серед представлених на первинному ринку столиці новобудов: 60% ЖК знаходяться на етапі будівництва, майже 30% ЖК вже збудовані або здані, не будуються – понад 10% ЖК.

Лише у 60% ЖК у яких продаються квартири, ведуться будівельні роботи тією чи іншою мірою. У майже 30% вже збудованих об'єктах первички ще допродаються залишки квартир. Для порівняння: до повномасштабного вторгнення після завершення будівництва квартир на продаж від забудовника залишалося менш ніж 20% ЖК.

У майбутньому періоді обсяг пропозиції щодо первинки матиме тенденцію до скорочення: нові об'єкти майже не виходять на столичний ринок, а ті, що почалися до війни, добудовуються і допродаються. Потенціал скорочення існуючого обсягу первинного ринку у найближчі рік-два – 40%.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело