Реєстрація /

Держреєстр речових прав на нерухоме майно: кому закриють доступ 

Йдуть провірки всіх, хто має доступ до Держреєстру прав на нерухоме майно

Влада вирішила перевірити всіх, хто має доступ до Держреєстру прав на нерухоме майно і заборонити доступ тим, хто не пройде верифікацію. 

Про це йдеться в наказі Мін'юсту.

Вже більш ніж 3 тисячі реєстраторів пройшли верифікацію Мінюсту. З них 400 осіб з комунальних підприємств і 3 тисячі реєстраторів з районних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. При цьому 22% реєстраторів комунальних підприємств не пройшли верифікацїю, інційовану Міністерством юстицій України.

Це свідчить про те, що відсоток осіб, які можуть проводити незаконні дії з об’єктами нерухомості в Україні – високий. Тому влада буде працювати над удосконаленням захисту прав власників нерухомості.

Наступних перевірятимуть нотаріусів – з 16 вересня по 11 жовтня поточного року.

Зазначено, що верифікація всіх користувачів держреєстрів буде проведена з метою посилення заходів кібербезпеки і захисту прав власності.

Стаття по темі: Фальшиві документи на нерухомість: як зрозуміти, що з документами не все чисто

Тим особам, які успішно пройшли верифікацію, будуть видані нові ідентифікатори доступу (паролі доступу) з одночасною відміною раніше виданих паролів.

Паролі доступу будуть анульовані тим користувачам, які не пройшли верифікацію або своєчасно не звернулися для її проведення.

Верифікація здійснюється за участю трьох представників головних управлінь юстиції в областях та місті Києві і включає перевірку:

  • документів, що засвідчують особу державного реєстратора;
  • документів, що підтверджують факт перебування державного реєстратора у трудових відносинах із суб'єктом державної реєстрації;
  • дані, що підтверджують видачу свідоцтва на здійснення нотаріальної діяльності (для нотаріусів).

Стаття по темі: Купити квартиру без ріелтора: складності, ризики і ціна питання

Джерело