Реєстрація /

Купити квартиру без ріелтора: складності, ризики і ціна питання

Потрібно бути обережним і враховувати можливі ризики

Більшість людей, які вирішили купити квартиру в Києві, часто хочуть зекономити і не платити ріелторам. Купити квартиру без ріелтора можливо, але при цьому потрібно бути обережним і враховувати можливі ризики. Як купити квартиру без ріелтора, навіщо потрібен консультант з нерухомості та скільки коштують його послуги, дізнавався Портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Шукаємо квартиру без посередників

Приступаючи до пошуку квартири для покупки для початку варто підготуватися. Мова йде не тільки про фінансову сторону питання, а й про безпеку учасників угоди.

Купіть нову sim-карту

Для початку варто завести окремий номер мобільного телефону на час пошуків нового житла. Це потрібно для того, щоб, по-перше, розуміти, хто дзвонить і з якого питання, по-друге, для того, щоб після операції вас не турбували дзвінками з пропозиціями квартир.

Безпека

Щоб себе убезпечити, краще не тримайте гроші вдома, а зберігайте їх в банку (на рахунку або в банківському сейфі). Злочинці можуть виявляти людей, які готують гроші для покупки житла і потім грабують квартири. Вони можуть давати «липові» оголошення про продаж нерухомості за вигідною ціною, брати контактів та іншої інформації покупця і потім грабувати. Захистіть себе і свою сім'ю.

Стаття по темі: Зміни законодавства в сфері нерухомості: що потрібно знати для укладання угоди купівлі-продажу в Україні

Вивчіть пропозицію

Щоб зрозуміти, чи вистачає вам грошей на квартиру і що за цю суму можна купити, потрібно подивитися пропозицію на рейтингових сайтах з нерухомості або на сайтах великих агентств нерухомості. Варто відразу бути готовим, що знайти оголошення від власників вкрай складно. Часто послугу з продажу ріелтори пропонують власникам нерухомості безкоштовно, тому власникам житла немає необхідності відмовлятися від послуг консультантів. Якщо вам вдалося знайти житло без посередників, тоді домовтеся про перегляд.

Перевіряйте документи

Це найважливіший етап. Від цього залежить безпека угоди. Власник вам зобов'язаний показати документ про право власності на нерухомість, паспорт і код ІПН. Більш детально документи вивчає нотаріус.

Платіть і оформляйте завдаток

У більшості випадків між продавцем і покупцем укладається попередній договір купівлі-продажу. Це гарантія того, що обидві сторони не передумають. Договір завдатку оформляється в письмовій формі, часто умови про внесення завдатку включаються в основний договір купівлі-продажу.

Замовте перевірку документів професіоналам

Юрист або нотаріус повинні перевірити весь пакет документів перед операцією. Фахівці перевіряють відповідні Реєстри та з'ясовують, чи немає обтяжень на куповану нерухомість, прав третіх осіб і т.д. Також потрібно перевірити, чи не зареєстровані в квартирі родичі продавця, чи немає боргів за комунальні послуги і т.д. Необхідно дізнатися, чи немає судових позовів пов'язаних з нерухомістю, коли треті особи подають до суду на власника і заявляють про порушення своїх прав. Дізнатися про те, що є судові обмеження, також повинен нотаріус або юрист. Вартість такої послуги стартує від 2500 грн.

Стаття по темі: Як оформити спадщину в Україні і успадкувати за законом квартиру, будинок, землю

Оформлення угоди

Якщо з документами все в порядку, і ви готові оформляти угоду, тоді готуйте всю суму і необхідні документи. Щоб себе убезпечити, можна перевести гроші на рахунок продавця в банку. При цьому доведеться заплатити комісію (близько 1% від суми). Можна розплатитися готівкою, але при цьому нікому не повідомляйте, коли ви плануєте забрати з банку суму. Краще це робити безпосередньо перед операцією. Також розрахунок можна провести у відділенні банку, багато банківських відділення надають кімнати переговорів для оформлення угод.

Реєстрація прав власності

Після оформлення угоди дані про нового власника вносять до Реєстру нерухомого майна. Після цього вам видадуть довідку про державну реєстрацію. Далі вам потрібно оформити договори з ЖЕКом, постачальниками комунальних послуг і т.д.

Навіщо потрібен ріелтор

Купівля та продаж нерухомості – ризикований захід. Це пов'язано з ретельною перевіркою документів, які надає власник нерухомості. Без юридичної та експертної допомоги зробити це самостійно складно. За останні роки відбулися важливі зміни в законах, що регулюють оформлення угод, виплату податків при купівлі-продажу житла і правила оцінки нерухомості.

Стаття по темі: Фальшиві документи на нерухомість: як зрозуміти, що з документами не все чисто

«Ріелтор надає професійні послуги, які полягає не тільки в підборі вигідного варіанту, але і в питанні юридичного супроводу угоди. Щоб договір між сторонами маю юридичну силу, потрібно ретельно перевірити правовстановлюючі документи на нерухоме майно та їх відповідність законодавству. Також потрібно дізнатися про правову історії квартири (скільки було власників, на підставі яких документів право власності переходило між власниками, чи немає судових розглядів між ними і т.д.). Також перевіряється дієздатність продавця. Чи немає заборон на продаж, перевіряються документи в ЖЕКу, і компаніях з надання комунальних послуг. Крім того, професійні агентства нерухомості організовують процес підписання договору в безпечних умовах і «підключають» до укладення угоди професійних профільних юристів», – говорить Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

Не вся інформація доступна для загального користування, тому потрібні експерти, які зможуть з'ясувати те, що не можна дізнатися звичайному обивателю.

Скільки коштують послуги ріелтора в Києві

Найчастіше для продавця нерухомості послуги консультантів з нерухомості безкоштовні. Покупець же, отримуючи досить широкий спектр послуг, повинен оплатити роботу ріелтора.

«На сьогоднішній день комісійні у різних агентств різні і залежать від пакету послуг і від професіоналізму експертів. Якщо вам пропонують послуги майже безкоштовно, варто задуматися, чому. Професіонали в будь-якій сфері хочуть отримувати гідну оплату праці. Тому в столиці вартість послуг агентств з нерухомості в середньому становить 5% від суми угоди», – каже Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Як перевести житлове приміщення в нежитлове: порядок дій та нововведення

Купити квартиру без ріелтора або звернутися за допомогою до спецалістів – вирішувати вам. Обов'язково зважте всі «за» і «проти», щоб в результаті не потрапити в неприємну ситуацію.

Источник