Реєстрація /

Як знизити оренду плату на час карантину. Покрокова інструкція від юристів

Фахівці з права прокоментували зміни в законах, які дозволяють знизити оренду плату на час надзвичайної ситуації

Верховна Рада України передбачила можливість зниження орендної плати для орендарів на час карантину та надзвичайної ситуації. Механізм, як знизити оренду плату на час карантину, було прописано під час затвердження змін до державного бюджету.

Наприкінці березня народні депутати вже приймали закон про скасування оренди на час карантину, але там містилось лише посилання на норми Громадянського кодексу, який передбачає скасування орендної плати, якщо орендарі не мають змоги використовувати орендовані площі. Тоді було зрозуміло, що нормою в першу скористуються орендарі площ в ТРЦ, на ринках, інших торгівельних майданчиків.

Після затвердження змін до бюджету юридична фірма «Asters» опублікували детальні коментарі фахівців з права, як знизити оренду плату на час карантину.

Кому можна знизити оренду на час карантину

Орендарі, які не мали змоги використовувати орендовані площі та своє майно на цих площах в повному обсязі через карантин.

На який строк може діяти знижка або скасування оренди

Відповідні знижки діють упродовж часу, коли орендовані площі та майно не використовувалося через карантин.

На яку знижку можуть розраховувати орендарі на час карантину

Згідно з поясненнями юристів, максимальний розмір орендної плати на час карантину не може перевищувати пропорційну орендованій площі частку у витратах орендодавця (плата за землю, податок на нерухоме майно, комунальні послуги).

Стаття по темі: Пільги на плату за землю та скасування податку на нерухомість за 2020 рік. Що треба знати фізособам і компаніям

В яких винятках закон про зменшення оренди не діє

Фахівці за права роз'яснюють, що винятками є випадки, коли:

  • використання орендованих площа та свого майна фактично не було зменшено;
  • орендовані площі та майно належить територіальній громаді.

За що орендарю доведеться сплачувати на 100%

Якщо плата за охорону приміщень, прибирання та вивіз сміття та інше були винесені в окремі платежі, то ці витрати орендарям доведеться сплатити на 100 відсотків.

Джерело