Реєстрація /

Як отримати компенсацію від забудовника за незавершене будівництво – нове рішення Верховного Суда України

Вищий судовий орган України пояснив, на що може розраховувати інвестор незавершеного будівництва

Верховний суд України встановив та виніс рішення, як отримати компенсацію від забудовника за незавершене будівництво багатоквартирного житлового будинку.

Фабула справи – через незакінчене у строк будівництво мешканець Тернополю подав позов до забудовника про розірвання договору пайової участі, стягнення сплачених коштів та нарахування пені.

Забудовник мав ще в другому кварталі 2012 року завершити будівництво та здати дев'ятиповерховий будинок в експлуатацію у 2014 році. Однак цього не було зроблено – готовність незавершеного будівнитца лише 3%, тож інвестор не отримав свою двокімнату квартиру площею в 62 кв.м.

Інвестор будівництва виграв справу про стягення пені та про розірвання договору у суді першої інстанції. В апеляційному суді була зменшена сума пені з 114 тис грн до 30 тис грн.

Забудовник зі свого боку оскаржував рішення про сплату компенсації та стверджував, що інвестор не виконував вимоги договору та несвоєчасно вносив гроші.

Читайте також: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Який висновок Верховного суда щодо стягнення компенсації з забудовника

  1. Верховний Суд став на бік інвестора новобудови. Визнано, що він добросовісно виконував свої зобов'язання згадно з договору.
  2. Верховний Суд погодився, що замовлення робот з будівництва повністю підпадає під закон «Про захист прав споживачів». За рішенням судівської колегії, ці правовідносини слід кваліфікувати, як угоду про послугу – будівництво житла.
  3. Суд зазначив, що згідно Закону України «Про захист прав споживачів» виконавець замовлених робот або послуг за кожний день прострочення сплачує 3% вартості роботи (послуги), якщо інше не передбачено законодавством. У разі коли вартість роботи (послуги) не визначено, виконавець сплачує споживачеві неустойку в розмірі трьох відсотків загальної вартості замовлення.

Верховний Суд України в 2020 році вже виносив подібне рішення та пояснював, як стягнути збиток з забудовника. В суді було доведено, що інвестори можуть подавати в суд і вимагати від забудовника компенсацію в разі затримки будівництва.

Источник