Реєстрація /

Робота будівельником за кордоном: скільки платять і як нестача кадрів впливає на якість будівництва

Масовий від’їзд будівельників за кордон відбився на строках здачі нових ЖК

Багато будівельних компаній стверджують, що на ринку існує колосальна нестача професійних кадрів. Причина – високооплачувана робота будівельником за кордоном. Портал столичної нерухомості 100realty.ua дізнавався, які зарплати в українських будівельників в інших країнах і як кадрова криза впливає на якість будівництва і ціну квадратного метра.

Бракує спеціалістів майже всіх будівельних професій

В Україні не вистачає фахівців практично всіх будівельних професій. За інформацією девелоперських компаній, велика кількість фахівців в пошуках хороших зарплат їдуть в інші країни.

«На сьогоднішній день гостро затребувані практично всі будівельні спеціальності. При цьому хочу відзначити, що головним болем для будь-якого забудовника є не тільки пошук необхідних працівників, а й те, як їх утримати. Всі прекрасно розуміють, що є реалії нашої країни, і багато компаній не готові запропонувати вітчизняним фахівцям такі ж заробітки, як, наприклад, в Польщі і Німеччині. Тому фахівці, помножені на внутрішньоринковий оплату праці – це одна з труднощів ринку будівництва житла», – говорить Владислав Кононов, керуючий партнер AVM Development Group.

Стаття по темі: Квартира в новобудові: як оцінити якість будівництва, рентабельність та ризики

За словами Віталія Грусевича, виконавчого директора Конфедерації будівельників України, на сьогоднішній день в Україні не вистачає від різноробочих до технічних директорів. Потрібні рядові співробітники, інженери, конструктори, технологи, керівники різних рівнів. Гостро стоїть питання мулярів, в'язальниць арматури, бетонників. Є потреба в кваліфікованих фахівцях з установки вікон.

Робота будівельником за кордоном стала основною причиною трудової еміграції
За словами експертів, на українських будівельних майданчиках не вистачає фахівців практично з усіх напрямках будівельних робіт

 

«Скорочення зайнятості в галузі пов'язано з відтоком будівельників на ринки інших країн. З відкриттям кордонів українські забудовники вже не можуть сказати про співробітників: «куди вони подінуться». Посилаючись на сайти з пошуку роботи, вакансій стає більше, причому нові робочі місця з'являються за рахунок точкових інвестицій іноземних компаній. Частка пропозицій для інженерів-будівельників припадає близько 13%, але і ринок вимагає компетентних кандидатів», – каже Грусевич.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

Скільки платять будівельникам за кордоном

В Україні середня зарплата в будівництві становить 10 000-20 000 грн., що не можна порівняти з рівнем зарплат в Європі.

«Якщо різноробочим на будівництві в Харкові пропонують 7 000 грн., То в Одесі і Києві – вже 10 000, а за кордоном - в три-п'ять разів більше. Наприклад, зварювальник в Литві може розраховувати як мінімум на 30 000 грн., В Чехії – вже на 40 000 грн., А в Угорщині – на 45 000 грн. Але і це не межа – зарплата зварника в Фінляндії, Ізраїлі та Німеччині може досягати 74 000 грн. При цьому, там роботодавці більш прискіпливі до якості зварювання, тому працюючи абияк, розраховувати на високу зарплату не варто», – говорить Віталій Грусевич.

Зарубіжні роботодавці конкурують не тільки з допомогою більш високого рівня оплати праці, але і встановлюючи кращі умови праці.

«Так, Німеччина вже прийняла закон, що спрощує з 2020 року в'їзд для кваліфікованих фахівців, що володіють німецькою мовою. Польща і Чехія регулярно запускають дорогі системи залучення «заробітчан», а Ізраїль на державному рівні підписує програми з працевлаштування українських мігрантів», – говорить експерт.

Статя по темі: Розстрочка від забудовника на квартиру в новобудові: вигода чи кабала?

Він також зазначає, що робота будівельників на майданчику є запорукою якості. Якщо говорити глобально, на сьогоднішній день будівельний ринок України не може конкурувати з рівнем європейських зарплат. Однак більшість українських компаній, зіткнувшись зі збитками в десятки тисяч доларів через відсутність персоналу, залишають звичку економії на людях.

«З одного боку, тільки з початку року зарплати в будівництві збільшилися в середньому на 10% і до кінця року вони можуть піднятися на стільки ж. З іншого боку, нашим «заробітчанам» починають менше платити на Заході через створену ними ж високу конкуренцію. Тому вважаю, що в 2021 році можна буде говорити про нормальний балансі заробітку тих, хто їде за кордон, і тих, хто залишається в країні. При приблизно рівних умовах багато робітників почнуть повертатися в Україну. За моїми підрахунками, вже в 2021 році середня зарплата робітника в Україні буде лише на 10-15% менше, ніж в Польщі. Тобто, виїхавши на заробітки, вже навряд чи можна буде розраховувати на фантастичні заробітки. Ринок все врегулює. Це лише питання часу», – впевнений Кононов.

Робота будівельником за кордоном: порівняй зарплатню в Україні та Польщі

спеціальність

Україна (грн)

Польща (у перерахуванні на грн)

монтажник

10000

от 32000

зварювальник

15000

от 35000

муляр

20000

от 35000

штукатур

15000

от 30000

арматурник

20000

от 35000

фасадчик

25000

от 35000

різноробочий

10000

от 30000

Якість будівництва і кадрова криза

За словами експертів, забудовники намагаються контролювати якість будівництва, але не всі роботи виконуються якісно.

«За якістю будівництва можу дати тільки особисту оцінку - навіть в центральних столичних новобудовах якість цегляної кладки часто залишає бажати кращого», – дає свою оцінку ситуації Роман Герасимчук, директор компанії City Development Solutions.

Стаття по темі: Квартири в передмісті Києва: попит зростає, а висока конкуренція стримує зростання цін

Брак фахівців впливає й на строки будівництва.

«Не дивлячись на брак потрібної кількості фахівців, компанії зі «стажем» дбайливо ставляться до своєї репутації, тому на якості будівництва, при правильній організації всього процесу, це питання суттєво не відображається. Але що стосується своєчасної здачі об'єкта - зараз це практично для всіх нерозв'язна задача. Тобто, якщо хочеш будувати якісно, за умови нестачі робітників та інженерів, тобі ніяк не вдасться вкластися в термін. За моїми оцінками, на сьогоднішній день близько 75% всіх споруджуваних ЖК в Києві і передмісті, через кадрового голоду не зможуть «здатися» вчасно», – каже Кононов.

Брак будівельників і необхідність перегляду зарплат вплине в підсумку на вартість нерухомості.

«Недолік фахівців позначається на процесах організації будівництва і ринку в цілому. Підвищення зарплати будівельникам, створення більш сприятливих умов праці, забезпечення за рахунок компанії соціального пакета, медичного обслуговування, проживання, призводить до збільшення вартості будівельних робіт від 9 до 15%. Цей показник вплине і на вартість квадратного метра, але з дещо меншим впливом – до 10%», – додає Віталій Грусевич.

Стаття по темі: Перепланування квартири – як все зробити за законом

Фахівці бачать вирішення проблеми в об'єднанні фахівців в підрядні організації.

За словами Романа Герасимчука, «ще один вихід – це консолідація тих високорівневих досвідчених фахівців, які є на ринку в професійні малі підрядні організації – подібна тенденція вже спостерігається на ринку. Послуги подібних компаній виразно трохи дорожче, але і підхід у них професійний».

Тим часом сайти з пошуку роботи пропонують масу варіантів для бажаючих працювати на будівництві в Україні. Не менше пропозиція працювати будівельником за кордоном. Тому перед українцями стоїть лише питання вибору – залишатися працювати на батьківщині за скромну зарплату або їхати в Європу і заробляти в 2-5 разів більше.

Источник