Реєстрація /

Розстрочка від забудовника на квартиру в новобудові: вигода чи кабала?

Сьогодні практично у всіх новобудовах можна купити квартиру в Києві в розстрочку від забудовника. Чи дійсно це вигідна пропозиція, і які є «підводні камені», про які потрібно знати перед покупкою? Це з'ясовував портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Що пропонують забудовники?

Сьогодні покупцям квартир на первинному ринку пропонують найрізноманітніші варіанти оформлення розстрочки. Щоб залучити інвесторів, будівельні компанії намагаються зменшити початковий внесок і збільшити термін такого «кредиту від забудовника».
Мінімально потрібно внести від 20% вартості квартири і потім рівними частинами платити суму, що залишилася до введення будинку в експлуатацію або навіть довше - і після завершення будівництва.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: січень 2019 р.

Найдовша розстрочка від забудовника сьогодні на ринку пропонують на 10 років. Найчастіше платити пропонують від 50% вартості і до введення будинку в експлуатацію (на рік або два). У той же час, навіть якщо заселитися в будинок ще неможливо, але прийшов обумовлений у договорі термін введення в експлуатацію, доведеться внести всю суму.

Документи для отримання розстрочки від забудовника

  • Паспорт
  • Ідентифікаційний код
  • Підписаний договір із забудовником

Ніяких довідок про доходи від покупця не вимагають. Головна умова – внести початковий внесок і далі вчасно платити щомісячні або щоквартальні внески.

Стаття по темі: Кредит на купівлю квартири в Україні: у скільки обійдеться іпотека в 2019 році

Також можна погасити розстрочку від забудовника достроково без додаткових витрат і штрафних санкцій. У різних компаній різна статистика щодо кількості угод із залученням такого варіанту фінансування – від 30% до 80% угод.

Як розраховується розстрочка від забудовника

Розглянемо варіант, коли при залученні розстрочки купується квартира, площею 50 кв. м за 900 тис. грн. (18 тис. грн./кв.м) з розстрочкою на 5 років і початковим внеском 50%.

Ви вносите 450 тис. грн., тим самим викуповуючи у компанії 25 кв. м квартири, і за 60 місяців вам потрібно викупити 25 кв. м. Тобто щомісяця (при фіксованій вартості квадратного метра) потрібно викуповувати по 0,4 кв.м, оплачуючи 7200 тис. грн. щомісяця.

«Підводні камені» розстрочки від забудовника

Вигідне на перший погляд пропозицію від забудовника може нести в собі ряд нюансів, про які повинен пам'ятати покупець.

1. Прив'язка вартості до курсу долара

В даному випадку, якщо ви купуєте квартиру, де вартість квадратного метра дорівнює, наприклад, 650 доларам, то в договорі із забудовником ціна буде вказана в гривнях за поточним курсом Нацбанку на момент укладення договору. У разі знецінення гривні, сума платежу буде рости. При цьому у різних компаній різний розмір коефіцієнта зміни курсу, при якому переглядається ціна. Часто він дорівнює 1,5-2%. Наприклад, якщо на момент підписання угоди курс гривні по відношенню до долара був 28, то в разі, якщо курс виріс до 28,6, то вартість з 18200 грн. кв. м зросте до 18590 грн. кв. м. Відповідно, якщо наступного разу курс стабілізується і знову стане 28 грн. за 1 дол., то платити потрібно буде за звичною ціною.

Стаття по темі: Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

«Прив'язка до курсу долара потрібна для того, щоб компанія не зазнавала збитків. Оскільки будинок будується, а з ростом долара ростуть і витрати на будівництво, відповідно потрібен перегляд вартості квадратного метра», – розповіли 100realty.ua у відділі продажів одного з житлових комплексів.

Деякі компанії пропонують фіксацію вартості без прив'язки до курсу валют на певний термін. Часто-густо – на рік.

2. Вартість квадратного метра не фіксується

Це найпоширеніший варіант. Чим вище стадія будівництва, тим дорожче квартира. В даному випадку платежі будуть рости і з ростом вартості квадратного метра. Якщо на момент укладення договору, ви платили, наприклад, по 18000 грн./кв. м, то в подальшому вам потрібно буде викуповувати у забудовника квадратні метри за оновленим прайсу. Наприклад, якщо нова ціна становить 18500 грн, то викуповувати зазначені вище в прикладі 0,4 кв. м потрібно буде з актуальної вартості, оплачуючи 7400 грн. (на 200 грн. дорожче).

3. Не можна оформити право власності, доки не погашена розстрочка

Ще не погашена розстрочка, оформити право власності на квартиру не можна. Забудовник повинен бути впевнений в тому, що ви виплатите всю суму. Тому часто платежі «розтягують» лише до введення будинку в експлуатацію. Якщо оплату можна вносити і після завершення будівництва, тоді часто підписують договір оренди квартири. Деякі компанії дозволяють заселятися лише після 100% оплати.

4. Відсоткова ставка

Якщо розстрочка оформляється на більш, ніж 5 років, тоді деякі компанії використовують процентну ставку. Це близько 10-15% річних.

В цілому оформлення розстрочки від забудовника – це вигідна пропозиція для тих, хто не може або не хоче відразу оплачувати всю вартість квартири в новобудові. Тому популярність її зростає. У той же час варто враховувати зазначені вище фактори, правильно розраховуючи свої фінансові можливості.

Источник