Реєстрація /

Ринок новобудов в Києві: зростання цін і попиту

Все про тенденції на ринку новобудов Києва за перші шість місяців 2018 року

З початку року на первинному ринку житла Києва відбулися деякі зміни. Експерти відзначають зростання цін і попиту, змінилася структура пропозиції. Портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясував все про тенденції на ринку новобудов за перші 6 місяців 2018 року.

Ціни на новобудови змінювалися з місяця в місяць

За даними аналітиків 100realty.ua зміна вартості квадратних квартир в новобудовах Києва і нещодавно зданих в експлуатацію будинках у столиці з місяця в місяць коливалося в межах 1-2% то в бік збільшення, то в бік зменшення. Ціни трохи зменшилися з початком літнього періоду, коли забудовники почали пропонувати літні знижки на квартири в новобудовах, що відбилося на середньої вартості житла. У той же час вартість квадратних метрів відрізнялася в залежності від класу житла. Найчастіше вартість незначно знижувалася в об'єктах економ-класу, преміум-класу, при цьому в комфорт-класі спостерігалося збільшення вартості.

У компанії Geos стверджують, що в середньому ціни за перші 6 місяців зросли на 8-10%. «У першому півріччі цінність квартир в новобудовах збільшувалася, що ще раз доводить ефективність інвестування в нерухомість», – вважають в компанії.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: червень 2018 р.

Якісні характеристики житла як в новобудовах, так і в старому житловому фонді впливають на цінову політику.

«Триває тенденція розшарування ціни між квартирами в старому і новому житловому фонді. На сьогоднішній день, вартість квадратного метра в будинку сучасної споруди може відрізнятися від старого житлового фонду в тому ж мікрорайоні на 20-30%», – прокоментувала ситуацію Генеральний директор АН «Благовіст» Олена Бібєрова.

За даними 100realty.ua станом на кінець червня 2018 року середня вартість квадратного метра житла в новобудовах столиці склала 23674 грн./кв. м.

Ціни по класах новобудов:

  • економ-клас – 17894 грн./кв.м;
  • комфорт-клас – 22673 грн./кв.м;
  • бізнес-клас – 32693 грн./кв.м;
  • преміум-клас – 50413 грн./кв.м.
Ціни на квартири у новобудовах Києва

Нові квадратні метри

В Головному управлінні статистики Києва повідомили, що в січні-травні 2018 року в столиці виконали будівельних робіт на суму, яка досягла майже 9 млрд. грн. При цьому 54% від цієї суми припало на будівництво житла. Всього на зведення житлових комплексів витратили 4 млрд. 829 млн. грн.

Аналітики 100realty.ua повідомили, що в період з січня по червень (включно) були розпочаті або відновлені продажу квартир в 34 житлових комплексах в столиці. У структурі пропозиції найбільшу частку займають нові будинки комфорт-класу – 37%. Економ-клас займає 27% ринку, бізнес-класу – 24%, преміум-класу – 12% від загальної кількості.

Новобудови Києва: види житла

В управлінні статистики також відзначили, що найбільше коштів першому півріччі витратили на будівництво будинків у Голосіївському та Печерському районах столиці.

Обсяг виконаних робіт по районам столиці

 

Виконано будівельних робіт в січні-травні 2018

тис.грн

в% до загального обсягу

м. Київ

8953445

100,0

райони

 

 

Голосіївський

1521596

17,0

Дарницький

1249052

14,0

Деснянський

206761

2,3

Дніпровський

682081

7,6

Оболонський

835174

9,3

Печерський

1523223

17,0

Подільський

263072

2,9

Святошинський

959645

10,7

Солом'янський

597364

6,7

Шевченківський

1115477

12,5

Портрет покупця квартир у новобудовах

Не дивлячись на те, що портрет покупця істотно не змінився, все ж структура попиту стала трохи іншою. Зокрема збільшився відсоток інвесторів-іноземців.

Стаття по темі: В якій новобудові купити квартиру в Києві в 2018 році

«Як і раніше основна частка інвесторів - це кияни з різною мотивацією до покупки: як поліпшення житлових умов, так і інвестування. Близько 30% в структурі продажів складають іногородні покупці. І ще одна група покупців - це громадяни інших країн, частка яких збільшується і вже становить близько 10%», - стверджують в компанії Geos.

Основні тенденції на ринку новобудов

Попит на квартири в нових будинках залишається стабільним. У той же час зростає інтерес до структурним одиницям ЖК таким, як комерційні площі, нежитлові об'єкти, паркінги.

«Мусимо зазначити пожвавлення на ринку, виріс попит на комерційну нерухомість і паркінги в ЖК бізнес-класу. Якщо порівняти ціни першого півріччя минулого року і 2018, то різниця складе + 35%. Відносно паркінгів таке пожвавлення ми також пов'язуємо з новими містобудівними нормами, які зовсім скоро «очистять» вулиці від хаотичної парковки. Таким чином, підвищення попиту можна пояснити», - стверджують в Geos.

На думку експертів компанії, ціни на паркінги ростуть і будуть дорожчати і в майбутньому через активізацію попиту.

Законодавчі нововведення

У першому півріччі влади активно переглядали існуючі будівельні норми, які в майбутньому суттєво вплинуть на якість житла. ДБН вступлять в силу з 1 вересня цього року і це означає, що забудовники, які зараз починають готувати проекти нового житла, вже будуть враховувати зміни.

Стаття по темі: Нові будівельні норми України: ще багато роботи

Найважливіша зміна закладено в ДБН Б.2.2-12: 2018 «Планування і забудова територій». В Україні тепер будуть нові лінії обмеження висотності, щільності та поверховості і т.д. Також нові проекти житлових будинків вже не включатимуть в себе морально застарілі об'єкти прибудинкової території, такі як господарські майданчики. При цьому збільшаться зони для відпочинку і активного проведення дозвілля.

З дворів приберуть транспорт і паркування. Двори стануть пішохідними.

Источник