Реєстрація /

Нові будівельні норми України: ще багато роботи

У будівельних нормах вже є ряд змін, які зроблять життя українців комфортніше і безпечніше.

В Україні активно взялися за перегляд діючих будівельних норм. Уже є ряд важливих змін, які повинні зробити життя українців комфортнішим і безпечнішим. 100realty.ua вирішив з'ясувати, що змінилося за останній рік, які норми оновили і як це вплине на ринок нерухомості.

100% будівельних норм потрібно міняти

У фахівців різні думки щодо того, яка кількість буднорм потребує скасування або перегляду.

За словами Льва Парцхаладзе, заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, зараз у країні діють 109 ДБН (державні будівельні норми), і майже чверть з них вимагає термінового перегляду, тому, що вони застарілі, деякі навіть діють ще з радянських часів.

«Наприклад, до цих пір в нашій ДБН прописана норма про обов'язкове проектуванні сміттєпроводів у багатоповерхівках або проектування в житлових кварталах великих господарських майданчиків для сушіння білизни і вибивання килимів», – говорить він.

Новые ДБН Украины
Нові будівельні норми: зміни торкнулися проектування сміттєпроводів

 

На думку Віталія Грусевича, виконавчого директора Конфедерації будівельників України, «всі 100% ДБН, навіть ті, які прийняті в цьому році, вже вимагають змін. Мінрегіоном вибрано напрямок внесення точкових змін, такий механізм буде більш результативним, ніж перегляд самої норми. По гострим, кричущим моментам є можливості і у громадськості, і у бізнесу озвучити необхідність вирішення нагальної проблеми, а з цього року є можливість ці зміні оперативно впроваджувати. Протягом двох-трьох місяців можна коригувати якусь частину ДБН, яка або не відповідає технологічності, або як застаріла норма вимагає змін».

Стаття по темі: Детальный план территории: сложно разработать и просто отменить?

За даними Мінрегіону, в минулому році було затверджено 13 ДБН, це на 60% більше, ніж було роком раніше. В цьому році планують затвердити ще 22 ДБН.

«Це важливі норми, що стосуються проектування громадських будівель, готелів, підприємств торгівлі, закладів соцзахисту, зовнішніх мереж, каналізації, основ і фундаментів споруд, метрополітенів, газопостачання тощо. Робимо це публічно, відкрито за участю широкого кола експертів, фахівців, громадськості та всіх бажаючих. Крім цього, у нас з'являються цікаві ідеї щодо істотних змін в ДБН, які ми також обговорюємо. Наприклад, зараз розглядається можливість при проектуванні вулиць і доріг встановлювати захисні огородження на перехрестях або наземних пішохідних переходах через великі вулиці. Це безпеку пішоходів. До речі, зараз в оновленій ДБН по вулицях і дорогах ми вже ввели обов'язкову норму з проектування спеціальних перильних огорож на зупинках громадського транспорту. Таким чином, хочемо ще більше посилити безпеку людей – і на наземних пішохідних переходах і перехрестях», – говорить заступник міністра.

Що змінилося?

В цьому році вже затверджені і опубліковані 3 нові важливі ДБН. Це:

  • ДБН Б.2.2-12: 2018 «Планування і забудова територій»
  • ДБН В.2.2-3: 2018 «Будинки і споруди. Навчальні заклади»
  • ДБН В.2.3-5: 2018 «Вулиці і дороги населених пунктів»

Тільки в цих оновлених ДБН ввели близько 150 істотних змін для безпеки і комфорту людей. Для прикладу:

  • З містобудування – нові лінії обмеження висотності («блакитні лінії»), забудова в зелених зонах («зелені лінії»), забудова безпеки евакуації («жовті лінії»), регулювання щільності і поверховості і т.п.;
  • З проектування шкіл – обов'язкове облаштування інклюзивного простору, впровадження енергоефективних заходів, збільшення площі навчальних класів для створення відкритого і багатофункціонального навчального простору;
  • Вулицями тад доргами – обмеження паркування на тротуарах і дорогах, сфері безпеки облаштування доріг («острівці безпеки», захисні огородження на зупинках громадського транспорту та інші).

На думку Віталія Грусевича, головна з прийнятих норм  і яка вступає в силу з 1 вересня – ДБН Б.2.2-12: 2018 «Планування і забудова територій». Вона замінює шість застарілих норм 360-92 «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4-97 «Планування і забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНіП II-89-80 «Генеральні плани промислових підприємств».

Аналітика по темі: Квартира у новобудові: перевіряємо якість будівництва

«Ця ДБН пройшла публічне обговорення серед представників будівельного бізнесу, експертних організацій, а головне серед представників громадськості. Були зважені всі інтереси, щоб в бізнесі розвивався не тільки вектор отримання прибутку, а й вектор розвитку своєї території, комфортно було працювати і жити, щоб було добре і бізнесу, і суспільству. У тексті прописані чіткі критерії регулювання, критерії можливості відступ від ДБН. Наприклад, такий показник, як щільність забудови, на практиці останніх років він мав можливість збільшити параметри до 2-3 тис. чоловік на гектар, при цьому норма і була, і залишається не більше 450 чоловік на гектар. На сьогодні прописано в ДБН, що немає можливості збільшити щільність більш ніж на 20%. При цьому чітко виписано перелік умов, за яких можливе збільшення, і обговорений відсоток території, який йде під забудову. Збалансований підхід – освоєння земельної ділянки, кількість осіб і головне обов'язкове забезпечення цієї ділянки інфраструктурою, будь то дитячий майданчик, зона відпочинку, тощо», –  каже Грусевич.

Новые ДБН Украины
Нові будівельні норми: дитячих майданчиків стане більше

 

Населені пункти стануть більш гармонійними, менше стислими. Наприклад, нова забудова буде звільнена від навантаження транспорту всередині житлових кварталів, згідно з новими нормами не можна організовувати «паркувальні міста» всередині кварталів.

Нові ДБН офіційно вступають в силу з 1 вересня цього року і є обов'язковими для виконання. З 1 вересня запрацює зміна по можливості проектування дитячих садків, вбудованих в багатоповерхові будинки.

Зараз розглядають можливість введення аналогічної норми для невеликих початкових шкіл (1-4 класи), щоб їх можна було проектувати вбудованими або на перших поверхах житлових будинків. Це дозволить суттєво скоротити диспропорцію між будівництвом житла і соціальної інфраструктури, вирішити ситуацію з переповненими класами в школах, особливо в великих містах, а також забезпечить дітей і батьків комфортними умовами і доступною освітою, адже навчальний заклад буде зовсім поруч.

Аналітика по темі: Старий житловий фонд: що перешкоджає оновленню?

«Також найближчим часом очікується публікація нової буднорми щодо дитячих садків і змін в ДБНи по житлових будинках, автостоянках, громадських будинків, підприємствам харчування та благоустрою територій. Ці норми містять важливі зміни для безпеки і комфорту людей. Наприклад, скасування обов'язкового проектування радянських сміттєпроводів у житлових будинках, можливість суміщення житлової частини і підземного паркінгу під нею ліфтами, обов'язкове засклення балконів при проектуванні, скасування обов'язкового проектування сходів або порога на вході в житлові будинки тощо», – каже Парцхаладзе.

Як зміни вплинуть на ринок нерухомості?

Всі зміни зроблять забудову і освоєння територій більш якісними. Також це спростить життя забудовникам, які зможуть впроваджувати інновації в будівництві.

«Мета поновлення ДБН – це безпека і комфорт людей. І для забезпечення їх належного рівня, норми вимагають постійного перегляду, адже з кожним роком в будівництві з'являються нові технології і сучасні рішення», – говорить Парцхаладзе.

На думку Дмитра Васильєва, головного архітектора проектної компанії «Архіматика», зміни норм дозволять проектувати якісну нерухомість, застосовувати сучасні технології.

«Є ще багато того що потрібно поміняти, і так це треба робити системно і постійно. Але це приклад того, що в нашій країні, в нашій реальності можна щось міняти. Головне цього хотіти, докласти зусиль і почати щось робити», – прокоментував експерт зміни будівельних норм.

Источник

Теґи