Реєстрація /

Реконструкція житлових будинків: що зміниться з 1 грудня 2019 року

Вступ в силу нової будівельної норми змінює основні положення про реконструкцію житлових будинків в Україні.

З 1 грудня 2019 вступить в силу нова державна будівельна норма «ДБН В.2.2-15: 2019 Житлові будинки». Документ змінює основні положення, які стосуються реконструкції житлових будинків в Україні.

Порівняння старих та нових ДБН говорить про те, що нові вимоги до реконструкції житлових будинків стали простіше, частина з них рознесена в інші розділи регуляторного акта або в інші ДБН.

Стаття по темі: Як отримати дозвіл на будівництво в Україні за спрощеною процедурою – останні зміни

Що зміниться в будівельних нормах реконструкції житлових будинків

З 1 грудня 2019 року втрачають силу такі вимоги, виключення і заборони:

  1. Реконструкція житлових будинків не допускається в зонах, що за чинною містобудівною документацією віднесені до зон з іншими функціями (громадські, промислові, складські тощо).
  2. На ділянках, що мають і зберігають за містобудівною документацією на перспективу житлову функцію і розташовані у даний час у санітарно-захисних зонах, реконструкція житлових будинків, як виняток, допускається за висновком органів санепіднагляду за умови вжиття заходів, що забезпечують виконання встановлених для житлових приміщень гігієнічних вимог.
  3. При реконструкції 5-поверхових житлових будинків індустріальної забудови (зведених за типовими проектами) без надбудови або з надбудовою одним поверхом допускається при обгрунтуванні відсутності технічної можливості не передбачати дообладнання будинків ліфтами і сміттєпроводами.
  4. При проектуванні реконструкції і капітального ремонту житлових будинків (за відсутності технічної можливості) допускається не передбачати при входах у житлові будинки або в секції житлових будинків приміщень для чергового персоналу (консьєржки).

Стаття по темі: Як розширити кімнату за рахунок балкону або лоджії та дотриматися закону

При проектуванні реконструкції, капітальних ремонтів і перепланувань окремих квартир заборонено:

  • утеплення і скління існуючих балконів і лоджій;
  • улаштування нових і розширення існуючих балконів і лоджій, їх скління;
  • улаштування нових віконних прорізів і розширення існуючих віконних і балконних прорізів;
  • зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей;
  • установлення зовнішніх блоків систем кондиціонування на фасадах житлових будинків при переплануванні або капітальних ремонтах окремих квартир.

Стаття по темі: Коли жителів «хрущовок» переселять в новобудови: реконструкцію застарілого житла обіцяють зрушити з мертвої точки

Источник