Реєстрація /

На одному з факультетів КНУ встановили мініскульптуру літери Ї

Скульптурка доповнює прогулянковий маршрут в районі Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Проєкт «Шукай»  відкрив новий, 41-й об'єкт, який присвячений символу української ідентичності – літері Ї, без якої не складуться слова «Київ» та «Україна».

Мініскульптура розміщена на вході до корпусу Навчально-наукового інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка (бульвар Тараса Шевченка, 14).

Автор – скульптор Юрій Білявський – поєднав елементи літери «Ї» з уламками вітражів кампусу КНУ, які постраждали після ракетного обстрілу 31 грудня 2022 року і вже не підлягають відновленню.

Меценатом стала родина Островських – Олег, Єва та Соломія, які подарували новий символ Києва до Міжнародного дня грамотності (8 вересня).

Мініскульптура літери Ї

Автори прєкту зазначають, що літера «Ї» заслуговує увіковічнення, тому що є унікальним українським скарбом, адже відсутня в інших слов’янських абетках. Тринадцята літера українського алфавіту віддавна стала чимось більшим, ніж мовна одиниця.

Мініскульптура літери Ї

Скульптурка розміщена у місці, тісно пов’язаному з українськістю, філологією та плеканням слова, –  – легендарного закладу, з якого вийшла ціла плеяда відомих українських письменників і громадських діячів.

Джерело