Реєстрація /

Порада юриста: скільки коштує держреєстрація прав власності в Україні, кому можна не платити

При вступі в права власності нові власники нерухомості стикаються з питанням, скільки коштує держреєстрація прав власності в Україні і кому можна не платити адмінсбор.

В Україні збори за реєстрацію прав власності прив'язані до розміру прожиткового мінімуму, який встановлюється з 1 січня на кожен рік в Законі «Про державний бюджет». У 2021 році прожитковий мінімум з 1 січня становив 2270 грн.

Для розрахунку вартості держреєстрації протягом усього року буде використовуватися саме ця сума, незважаючи на подальше підвищення прожиткового мінімуму. Також сума адмінсбора округляється до 10 гривень, відзначає в коментарі начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тарас Грень.

Розміри адмінсбора при реєстрації прав власності в Україні

Якщо державна реєстрація права власності (в тому числі довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов'язань) проведена протягом 5 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав, то адмінсбор складе 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб – у 2021 році це 230 грн (округлено до 10 грн).

Стаття по темі: Перевірено на собі: як самостійно та безкоштовно провести оцінку нерухомості в Україні

Скільки коштує держреєстрація в «прискоренному режимі»

  1. За 2 робочих дня – 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб (2270 грн. У 2021 році).
  2. за 1рабочей день – 2 прожиткових мінімуми для працездатних осіб (4540 грн. у 2021 році).
  3. за дві години – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (11 350 грн. у 2021 році).

Крім того, при державній реєстрації прав в результаті вчинення нотаріальних дій сплачується адміністративний збір у розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 230 грн.

Що важливо знати

  • Адміністративний збір сплачується за одну надану послугу в сфері державної реєстрації прав.
  • Якщо надається одна послуга державної реєстрації прав одночасно всіма співвласникам нерухомого майна, то адмінсбор стягується один раз в повному обсязі.
  • Якщо послуга державної реєстрації прав проводиться співвласниками нерухомого майна окремо один від одного збір стягується в повному обсязі по кожному із співвласників.
  • В разі відмови в проведенні реєстраційних дій адміністративний збір не повертається.
  • В разі відкликання заяви про держреєстрацію прав та їх обтяжень адміністративний збір підлягає поверненню.

Читайте також: Якими будуть податки при купівлі-продажу квартир в новобудовах – коментарі автора закону

Хто може бути звільнений від сплати адмінсбора за реєстрацію права власності

Є ряд пільгових категорій громадян і юридичних осіб, яких законодавство України звільняє від сплати збору. Хто може не платити:

  • фізичні та юридичні особи – при проведенні державної реєстрації прав, які виникли та оформлених до проведення державної реєстрації прав в порядку, визначеному цим Законом України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень»;
  • категорії 1 і 2 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • громадяни з третьої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження, безумовного (обов'язкового) і гарантованого добровільного відселення, за умови, що вони за станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов'язкового) відселення не менше двох років, а у зоні гарантованого добровільного відселення – не менше трьох років;
  • громадяни з четвертої категорії потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які постійно працюють і проживають або постійно проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, за умови, що на 1 січня 1993 вони прожили або відпрацювали в цій зоні не менше чотирьох років;
  • інваліди Другої світової війни, учасники антитерористичної операції, учасники здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, опору і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях, яким надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій, і сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи;
  • інваліди I та II груп;
  • Національний банк України;
  • органи державної влади
  • органи місцевого самоврядування;
  • інші особи, яких можуть звільнити від сплати збору за рішенням сільської, селищної, міської ради, виконавчий орган якої здійснює функції суб'єкта державної реєстрації прав.

Пільги не діють, якщо державна реєстрація проводиться в скорочені терміни.

Источник