Реєстрація /

Попит на «гнучкі офіси»: коворкінги перетворилися на золоту жилу

Все більше компаній беруть співробітників на віддалену роботу, їх робочі місця - у коворкінгу

Попит на «гнучкі офіси» в Україні зростає з кожним роком. Експерти стверджують, що все більше компаній переорієнтовуються на віддалену роботу співробітників, це економить гроші компанії і навіть є ідентифікатором культури організації. 100realty.ua з'ясував, у чому привабливість коворгінгов, скільки коштує оренда офісу в Києві, і які тенденції спостерігаються на ринку даних послуг.

Чому зростає популярність?

Сьогодні в умовах глобалізації, коли компанії наймають на роботу співробітників з усього світу, використання коворкінг все більше привертає бізнес.

Компанії орендують гнучкі офіси для департаментів або окремих співробітників, тоді, коли вони «вибиваються» з культури офісного простору. Це креативні відділи, або окремі проекти, які розташовані в інших містах.

За словами експертів, попит на коворкінги зростає ще через те, що все більша кількість фахівців в різних сферах воліють працювати в компаніях, які готові запропонувати функціональну середу, свободу в роботі, без прив'язки до конкретного місця фізичного перебування протягом робочого часу.

Стаття по темі: Де купити квартиру для здачі в Києві: 4 варіанти для інвестора

При цьому попит буде рости. Спеціалізована компанія Regus прогнозує, що в майбутньому корпоративні орендарі збільшать кількість робочих місць в гнучких офісах. Це, за словами експертів компанії, пояснюється тим, що для ефективної роботи співробітникам не потрібно постійне робоче місце. Навпаки, головною перевагою в технологічному світі стає гнучкість.

Хто формує попит?

Компанія CBRE Ukraine провела опитування найбільших коворкінг-центрів і обслуговуються офісів в Києві, і згідно з даними аналітиків, в першому кварталі 2018 року попит на місця в «гнучких офісах» формували IT і компанії по наданню бізнес-послуг. При цьому вік орендарів становить від 25 до 44 років. Це віддалені співробітники (підприємці, консультанти).

Коворкінги підходять і невеликим компаніям, які шукають місце для роботи, де не доведеться витрачати багато грошей на оренду робочого місця. Це і стартапи, яким не потрібні приміщення на тривалий термін.

Аналітики CBRE Ukraine стверджують, що коворкінги сьогодні цікаві навіть державним установам, які мотивують співробітників і створюють сприятливу робочу атмосферу.

Стаття по темі: Ринок новобудов в Києві: зростання цін і попиту

Ще один вид таких робочих просторів - це хаби. Це по суті ті ж коворкінг, але тут створюється в більшій мірі домашня обстановка. У них можна приходити всією родиною. Часто крім оренди робочого місця є дитяча зона і послуги няньки. Спостереження за дитиною ведеться не встаючи з робочого місця через відеокамери. У хабах є і кімната, де малюк може поспати.

Оренда офісів в Києві: коворкінги
Багато коворкінгів пропонують зони для відпочинку і розваг

 

Це місце не тільки для роботи, але і для проведення дозвілля. Деякі хаби пропонують орендувати кімнату, наприклад, для гри в Мафію або Cash Flow.

Скільки це коштує?

За даними компанії CBRE, середня вартість робочого місця в коворкінгу в Києві становить від 70 до 300 дол. на місяць, вартість залежить від місця розташування. Робоче місце в гнучкому офісі в центрі столиці дорожче, ніж на Лівому березі. У центрі оренда обійдеться від 100 у.о. в місяць до 700 дол. на місяць.

Аналітики відзначають, що сьогодні компаніям цікаві кілька видів офісних просторів: відкриті і приватні офіси. Так, попит на місце для відкритого простору, будь то концепція незакріпленого або відведеного робочого місця досягає 55%. Також більше 80% орендарів вибирають щомісячні платежі, що вигідніше, ніж знімати подобово або щотижня. Це в 1,5-2 рази дешевше.

Стаття по темі: Відсотки по іпотеці в 2018 році: рейтинг банків України

Знайти робоче місце не так просто. Бажано домовлятися про оренду робочого місця за пару днів, а краще тижнів.

Оренда офісів в Києві: коворкінги
В орендну плату багатьох коворгінгів входить використання кімнат для переговорів і конференцій

«Крім робочого місця, є конференц-зал, переговорні кімнати, лаунж-зона, лекційний зал, Skype-кімнати. Перебувати в коворкінгу можна цілодобово, для комфорту і зручності є душ», – розповіли в одному з «гнучких офісів» Києва.

Чим ближче розташований коворкінг до центру Києва, тим складніше орендувати робоче місце «в останню хвилину» і тим вище вартість послуг «гнучкого офісу».

Оренда офісів в Києві: ціни на коворкінги
Ціни на коворкінг Києва (за даними сайту coworking.com.ua)
Источник