Реєстрація /

На ринку офісів в Києві зростає вакантність


Компанії переводять співробітників на віддалений режим роботи.

Незважаючи на чергове продовження карантину – тепер уже до 31 серпня – ділове і суспільне життя на початку літа почало відновлюватися. Карантин змусив багато компаній перевести своїх співробітників на віддалену роботу.

«У перші місяці карантинних обмежень до 90% офісних працівників трудилися з дому», – зазначає Володимир Гелюта, керуючий партнер UTG Offices.

Після запуску транспорту частина працівників повернулася в офіс – на постійне перебування або частково для проведення нарад і переговорів. Але віддалений формат роботи підштовхнув компанії скорочувати існуючі офіси або зовсім відмовлятися від них.

«Загалом по ринку вакантність продовжує зростати – і в окремих об'єктах досягає 50%. Звичайно, є і такі, які під час карантину не втратили жодного орендаря або оперативно встигли їх обертатися – у них вакантність практично на нульовому рівні», – пояснює Володимир Гелюта.

На ринок оренди офісної нерухомості почали виходити політичні партії, які під наближаються місцеві вибори вже формують штаби.

«Їх цікавлять функціонально ідеальні приміщення в центрі міста – з повністю готовим ремонтом і найчастіше навіть укомплектовані меблями», – зазначає Володимир Гелюта.

Крім партій з'явилися і орендарі, які на ринку, що знижується хочуть поліпшити свої офісні умови.

«Вони вже заїжджають за новими цінами, які на 20-30% нижче, ніж до карантину. І звичайно, основний тренд посткарантінного ринку – зменшення терміну контракту, аж до одного року. Раніше БЦ переважно не укладали контакти на термін менше, ніж три роки», – резюмує Володимир Гелюта.

Стаття по темі: Через карантин популярна оренда будинків під Києвом: які напрями користуються попитом

Раніше повідомлялося, що декілька років поспіль ринок коворкінгів Києва зазнає істотних структурних зрушень. Протягом лише останніх трьох кварталів ринок коворкінгів в Києві зріс щонайменше на 22% за обсягом зайнятих площ.

Джерело