Реєстрація /

Орендувати офіс в Києві: ціни ростуть, а пропозиція скорочується

Пожвавлення ринку спровокувало небувале зростання активності

З початку вересня розпочався традиційний бізнес-сезон, що активізувало ринок оренди офісних приміщень. Які тенденції в даному сегменті ринку дізнавався портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Орендні ставки пішли вгору

Попит на оренду приміщень восени виріс і це спровокувало зростання орендних ставок на найбільш затребувані приміщення на ринку. За даними агентства нерухомості Park Lane з початком осені орендні ставки виросли в середньому на 10%.

«Нижня межа декларованих орендних ставок на приміщення А класу при цьому зросла на 41% з початку року, а на приміщення B класу на 17% з початку року. Таким чином, декларовані ставки на офіси A класу знаходилися в діапазоні 24-40 дол. / Кв. м / місяць, на офіси класу В – в діапазоні 14-27 дол./кв. м/місяць. Значний розрив між нижньою і верхньою межею пояснюється характеристиками орендованого приміщення та розташуванням бізнес-центру, які є основними факторами, що визначають високий рівень орендних ставок », – говорить Радомир Цуркан, керуючий партнер CBRE.

Зростання ставок охопив не весь ринок, є приміщення, які навпаки подешевшали.

Стаття по темі: Оренда нерухомості в Києві: що чекає ринок восени 2019 року

За словами керівника напряму офісного брокериджа NAI Ukraine Сергія Немирівського в деяких бізнес-центрах орендні ставки знизилися на 5-8%. В основному це торкнулося площ, які потребують значних вкладень в ремонт і довгий час знаходяться на ринку. Причиною цього, швидше за все, стало бажання орендодавців заповнити порожні приміщення за час бізнес-сезону і увійти в новий рік з мінімальною вакантністю.

Яких приміщень не вистачає

Не за всіма приміщеннями стоїть черга з орендарів, в той же час є «безпрограшні» варіанти, які завжди користуються попитом.

«Традиційно користуються попитом приміщення в нових бізнес-центрах з гарною інфраструктурою і зручним місцем розташування. Важливим фактором є близькість до метро і наявність парковки», – говорить Сергій Немировський.

Орендувати офіс в Києві - яка ситуація на ринку

Серед побажань орендарів за місцем розташування лідирують Подільський район (від Контрактової до Поштової площі), Печерський, Шевченківський (центр) і Голосіївський район (від станції метро «Льва Толстого» до «Либідської»). Підвищеним попитом користуються коворкінги, які відкриваються в топових бізнес-центрах класу А. Наслідуючи світові тенденції, вони привертають орендарів чудовим розташуванням, оригінальним дизайном, великою кількістю додаткових послуг і чуйністю до побажань своїх резидентів.

Що стосується затребуваних площ, то, за словами Вікторії Барабаш, Генерального директора АН Park Lane, це приміщення 100-250 кв. м.

Стаття по темі: Професійні склади в Києві: на ринку дефіцит пропозиції

Підвищений попит спостерігається на приміщення в центральній частині столиці. Тут вакантність професійних бізнес-центрів в середньому становить 5%.

Що побудували

З початку року пропозиція виросла, але незначно. За словами Радомира Цуркана, «нова пропозиція в 1 півріччі 2019 року склала незначні 30 600 кв. м».Серед нових об'єктів він виділяє невеликі за розмірами офіси:

  • БЦ Palo Alto на вул. Старокиївська, 10 – площа 5 000 кв. м;
  • БЦ Zitadelle на вул. Цитадельна, 3 – площа 3 800 кв. м;
  • БЦ Amarcord на пр. Голосіївський, 30 – площа 6 700 кв. м;
  • Новий корпус B10 БЦ Unit.City на вул. Дорогожицька, 3 – площа 10 400 кв.м;
  • Офісна будівля на вул. Липківського, 14А – площа 2 200 кв. м;
  • Офісна будівля на вул. Дніпровська Набережна, 28 – площа 2 500 кв. м.

Стаття по темі: Офісна і торговельна нерухомість Києва: попит зростає, а з ним і орендні ставки

Активність ринку викликала інтерес інвесторів і девелоперів. «Пожвавлення ринку спровокувало небувале зростання активності, реанімувавши практично всі законсервовані / заморожені / відкладені проекти. На різних стадіях будівельної готовності знаходяться і анонсовані до відкриття в 2019-2020 роках 22 бізнес-центру загальною GLA = 187 412 кв. м (або 11,12% існуючого сукупного пропозиції). Всього на ринку заявлені більше 35 проектів (GLA> 433 000 кв. м)», – каже Костянтин Олійник, Керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG.

Що буде далі

Ринку пророкують подальший розвиток і стабільний попит.

За оцінками Костянтина Олійника, вперше за 10 років ринок офісної нерухомості Києва знову перетворився на високоприбутковий бізнес – середньозважений рівень вакантності знизився до 6%, діапазон запитуваних орендних ставок демонструє зростання: в БЦ класу А – 19-40 дол., В класі В 10- 27 дол. на місяць.

Все якісне, що з'являється на ринку, швидко знаходить орендаря.

«В цілому, ринок офісної нерухомості показує помірне збільшення пропозиції одночасно зі стабільним поглинанням, що поступово призводить до зменшення вакантності», – говорить Сергій Немировський.

Стаття по темі: Як перевести житлове приміщення в нежитлове: порядок дій та нововведення

Попит буде активним і ставки будуть помірно зростати далі.

«Ми очікуємо продовження зростання попиту, що пояснюється поліпшенням ділових очікувань, а також розширенням компаній, в основному сектора IT і телекомунікацій. До кінця року планується введення 118 400 кв. м нового пропозиції, що, однак, не змінить загальний ринковий тренд зростання орендних ставок в зв'язку з низькою вакантністю на ринку, а також ймовірністю відтермінування введення в експлуатацію ряду запланованих об'єктів, враховуючи той факт, що за останні два роки частка фактично введених офісних центрів в загальному обсязі, запланованому до завершення в півріччі, становив менше 50%. У зв'язку з цим ставки, швидше за все, продемонструють помірне зростання до кінця року. Що стосується вакантності, то ми прогнозуємо її підвищення до рівня 6-7%, що не змінить загальний тренд на ринку», – говорить Радомир Цуркан.

Зростання вакантності може викликати введення в експлуатацію нових бізнес центрів.

Источник