Реєстрація /

Оренда нерухомості в Києві: що чекає ринок восени 2019 року

Що буде з цінами, попитом і пропозицією восени?

Перед початком сезону оренди в Києві портал столичної нерухомості 100realty.ua з'ясовував, що буде з цінами, попитом і пропозицією восени 2019 року, на що варто звернути увагу орендарем і як укласти вигідну угоду.

Хороша пропозиція швидко знаходить клієнтів

Найбільш цікаві для оренди квартири в Києві в плані ціни і якості швидко йдуть з ринку і це вимагає від орендаря оперативного прийняття рішення. Особливо восени, коли спостерігається традиційний сплеск міграції в столицю з інших міст, початок навчального року.

«Швидко йдуть з ринку найдоступніші в ціновому плані об'єкти, вартістю до 500 дол./міс. Це в основному 1-кімнатні квартири в районах, віддалених від центру столиці, включаючи Лівий берег. У самому доступному ціновому сегменті вартістю до 300 дол./міс. квартира буде у віддаленому районі, наприклад, в Деснянському, Дніпровському, Святошинському в «житловому стані». При бюджеті в 500 дол./міс. можна зняти комфортну квартиру з хорошим ремонтом в різних районах міста, окрім центру столиці», – каже Олена Бібєрова, Генеральний директор АН «Благовіст».

Найдоступніший сегмент квартир під оренду в Києві найцікавіший студентам, молодим сім'ям, людям, які тільки приїхали будувати кар'єру в столиці.

Також завжди є попит на оренду квартир вартістю 500-1000 дол./міс. У цьому ціновому сегменті вже можна знайти житло в центрі з хорошим ремонтом, розташуванням і розвиненою інфраструктурою в самому житловому комплексі та/або поруч. Такі квартири найчастіше орендують сім'ї з дітьми, менеджери середньої та вищої ланки, працівники IT-сфери.

Елітне житло: на що звернути увагу орендарям

У столиці активно користуються попитом також квартири вартістю від 2500 дол./міс. Це житло в історичних і нових будинках в центрі Києва, а також в новобудовах в районах, наближених до центру.

Стаття по темі: Квартира під оренду в Києві: як розрахувати майбутній дохід і витрати

«Не дивлячись на те, що термін експозиції дорогих об'єктів триваліше, ніж у доступних за ціною, проте, при виборі бажаної квартири не варто затягувати з прийняттям рішення. Особливо це стосується унікальних об'єктів, пропозиція яких обмежено. Наприклад, квартири в історичних будинках в серці Києва – на Хрещатику, Майдані Незалежності та інше», – радить Олена Бібєрова.

Орендарі – це заможні люди різних вікових груп, частіше після 30-ти років, представники бізнесових та політичної еліти.

Комерційна нерухомість в Києві

Восени стартує бізнес-сезон і попит на оренду комерційної нерухомості в Києві зростає.

За словами Олени Бібєровой, найбільш затребувані на ринку сьогодні і тенденція продовжиться восени, приміщення площею 60-200 кв. м для розміщення офісів, магазинів, ресторанів.

«Протягом останніх кількох років ми бачимо зростання попиту на нежитлові приміщення у представників бізнесу, це говорить про позитивну економічну динаміку в країні, якщо тенденція збережеться, то ми очікуємо активний попит, починаючи з кінця серпня», – говорить експерт.

Стаття по темі: Офісна і торговельна нерухомість Києва: попит зростає, а з ним і орендні ставки

За її словами все більше зростає інтерес до приміщень в житлових комплексах, де розміщують магазини, компанії сфери послуг, відділення банків, аптеки тощо.

Вартість оренди приміщення в ЖК коштує в середньому в центрі міста від 1500-2500 дол./міс. в районах, віддалених від центру – від 1200 дол./міс.

Прогноз цін на оренду в Києві

Восени можливе зростання вартості оренди. В першу чергу, це пов'язано з традиційною активізацією попиту. Корекція цін можлива в межах 10-15%.

«Ситуація на ринку нерухомості буде залежати від політичної та економічної ситуації в країні, пов'язаної зі зміною політичної еліти. Від того, що буде відбуватися в економіці, які рішення і заяви звучатимуть, залежить і активність ринку, його розвиток або стагнація. Вплив надасть і курс валют. Якщо гривня буде стабільна, то істотного коректування ціни не буде», – ділиться прогнозами Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Купити квартиру без ріелтора: складності, ризики і ціна питання

Переглядати ціни орендодавці почнуть вже з кінця серпня, тому сьогодні ще можна знайти підходящий об'єкт за «старими» цінами.

Источник