Реєстрація /

Київська інфраструктура: що реалізовано і що обіцяють зробити в 2019 році

Великі та амбіційні будівництва часто-густо так і залишилися проектами

Деякі інфраструктурні проекти в Києві розтягнулися в часі на роки. Влада Києва обіцяла в 2018 році втілити в життя амбітні будівництва, але деякі з них поки так і залишилися проектами. Портал столичної нерухомості 100realty.ua писав про інфраструктурні плани Києва на 2018 рік і вирішив розібратися, що зроблено, а що залишилося лише на папері.

Що обіцяно і повністю або частково зроблено в 2018 році

Серед найбільш очікуваних проектів, є такі, які почали реалізовувати в 2018 році і є надія, що будуть завершені в найближчому майбутньому.

Реконструція Шулявського шляхопроводу

Реконструція Шулявського шляхопроводу

Аварійний стан об'єкта змусило владу зробити пріоритетним проект. На даний момент проклали інженерні мережі та провели підготовчі роботи для демонтажу. Хоча ці роботи повинні були зробити ще влітку, по факту вони почалися лише восени. Демонтаж також повинні були почати кілька місяців тому, але приступлять, як запевняють чиновників, в січні.

Будівництво частини Кільцевої дороги

Будівництво Кільцевої дороги в Києві

Роботи на ділянці від проспекту Маршала Рокосовського до вул. Богатирської мали завершити в 2018 році, але в підсумку зробили лише підготовчі. У КМДА повідомили, що зробили тунельну частину підземного пішохідного переходу. Розпочато пристрій насипу земляного полотна. Уже перекрили рух транспорту для того, щоб почати будівництво двох шляхопроводів. Загальна протяжність нової дороги буде близько 2 км. Влада знову пообіцяли завершити проект. Дата відкриття нової дороги – осінь 2019 року.

Реконструкція проспекту Вацлава Гавела

Реконструкція проспекту Вацлава Гавела

Киянам обіцяли відкрити оновлений бульвар в 2018 році і наразі роботи завершені. Оновлено шляхопровід, замінили асфальтне покриття і комунікації.

Стаття по темі: 5 найбільш «втомлених» мостів Києва

Завершили також реконструкцію транспортної розв'язки на перетині просп. Перемоги і вул. Щербаківського, капітально відремонтували 9 об'єктів вуличної мережі – бул. Вернадського, пр. Тичини, вул. Олени Теліги, Набережне шосе, вул. Ярославів Вал, вул. Леонтовича, вул. Назаровская.

Залізничний експрес в міжнародний аеропорт «Бориспіль»

Залізничний експрес в міжнародний аеропорт «Бориспіль»

Новий маршрут запустили в кінці року за участі перших осіб держави – президента Петра Порошенка і прем'єра Володимира Гройсмана. За даними Міністерства інфраструктури, Kyiv Boryspil Express вже скористалося 30 тисяч пасажирів. Кожен день в дорогу вирушає 27 пар поїздів. Спеціально для нового експреса була побудована нова залізнична платформа біля терміналу D аеропорту «Бориспіль».

У перші ж дні проявилися недоліки експреса: через технічні несправності були зірвані 3 рейси, «Укрзалізниця» переглянула розклад, скоротивши щодобове число рейсів.

Пішохідний міст на Володимирській гірці

Почали також реалізацію обіцяного проекту нового 210-метрового пішохідного моста, який з'єднає Арку дружби народів з парком «Володимирська гірка». Киянам представили проект моста і обмежили рух транспорту в місці будівництва. Роботи обіцяють завершити навесні 2019 року. Заступник голови КМДА Олександр Спасибко заявив, що новий міст буде готовий до Дня Києва.

Сходи на Пейзажній алеї

Сходи на Пейзажній алеї

Реалізувала влада також проект реконструкції сходів з Пейзажної алеї. У підсумку результат сподобався киянам та став ще одним цікавим туристичним місцем в столиці. Правда, для городян стала стресовою інформація про повну вартість проекту. Питання, чи варто зводити сходи з ілюмінацією і зміцненням схилів за 13,5 мільйона гривень, виникають й досі.

Нові парки

Парк на київський Троєщині

У 2018 році київська влада, як і обіцяла, зробили ремонт в парках міста. Зокрема відкрили новий парк на Троєщині. Всього упорядкували 104 парки та сквери. Також з'явилося 86 нових зелених куточків в столиці, Київрада їм надала статус скверів і парків. Мер Києва Віталій Кличко похвалився, що за 4 роки у столиці оновили 339 зелених зон.

Стаття по темі: На велосипеді столицею: де побудують нові велодоріжки в Києві

На парки і сквери в 2018 році Київ витратив майже 370 млн. грн. За рік киянам, крім нового парку на Троєщині, представили оновлену другу чергу столичного парку «Наталка», більш сучасним став парк «Відрадний», парк «Сирецький». Також завершено першу чергу реконструкції парку «Перемога», «Володимирська гірка», перша черга парку «Муромець». На Русанівці з'явилася зона відпочинку біля води.

Головні «повітряні замки» і нереалізовані проекти 2018 року

Залишилися лише обіцянками деякі проекти, які повинні були реалізувати в 2018 році, але знову перенесено терміни.

Лікарня швидкої допомоги на Правом березі. У 2018 року мали розробити проект клініки, яка буде обслуговувати жителів Солом'янського, Святошинського та Голосіївського районів. Не дивлячись на те, що обіцяли зробити це до кінця року, проект поки не представлено. Терміни перенесено на 2019 рік.

Не розпочато також обіцяну реконструкцію Бессарабського ринку, про яку говорять з 2012 року.

Реконструкція Київського зоопарку
Реконструкція Київського зоопарку триває навіть взимку (фото segodnya.ua)

Обіцяли в 2018 році також завершити першу чергу реконструкції Київського зоопарку, але відкриття поки перенесли.

Стаття по темі: Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

Реконструкція київського фунікулера також була поставлена на паузу. Якщо обіцяли поставити сучасні вагони восени 2018 року, то тепер терміни перенесли. Зараз влада міста каже, що новий фунікулер буде в 2019 році.

На які інфраструктурні проекти витратять гроші в Києві в 2019 році

Мости

У бюджеті столиці передбачено 20 млн. грн. на реконструкцію моста Патона, який визнано аварійним.

На самий «довгограючий» проект – будівництво Подільсько-Воскресенського моста – обіцяють витратити 630 млн. грн.

Продовжать будувати пішохідний міст, про який ми згадали вище. На роботи передбачили 115,6 млн. грн.

Будівництво Шулявського шляхопроводу профінансують в обсязі 608,6 млн. грн.

Будівництво метро

Влада заявила, що починає будівництво метро на Виноградар. Роботи вже йдуть і у 2019 році з бюджету на ці цілі піде 6,9 млрд. грн. Гілка метрополітену з'єднає станцію «Сирець» і житловий масив Виноградар.

Ремонт доріг в Києві

На 2019 рік столиця запланувала відремонтувати не менше 300 км доріг за 714 млн. грн.

Ремонт фунікулера

Як ми писали вище, оновлення фунікулеру перенесли на 2019 рік. У бюджеті Києва передбачено 100 млн. грн. на ці роботи.

Лікарні та пологові будинки

У 2019 понад 1,5 млрд. грн. обіцяють витратити на ремонт Олександрівської лікарні, лікарні на Троєщині, дитячих лікарень №1 і 2, міськлікарні №3 і пологового будинку №4.

Стаття по темі: Що зміниться з 1 січня 2019 року в Україні – всі нововведення законодавства

Також Прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2019 році завершать другу чергу будівництва дитячої лікарні «Охматдит». На це в державному бюджеті передбачено 1 млрд. грн.

Київський зоопарк

Киянам і гостям столиці обіцяють, що в 2019 році можна буде побачити оновлену частину зоопарку. Роботи тривають, і частина з них майже завершена. На реалізацію проекту в бюджеті столиці передбачили 200 млн. грн.

Парки та сквери

Керівництво міста неодноразово висловлювалося про пріоритет відновлення і створення нових зелених зон. Тому на наступний рік запланували реконструювати парки міста, на що виділять 633 млн. грн.

Реконструкція шкіл і дитячих садів

У 2019 розпочнеться реконструкція 15 дитячих садків і 7 шкіл. На це в бюджеті столиці передбачили 17,9 млрд. грн. Частина суми витратять не тільки на будівельні роботи, а й на підтримку освітньої галузі в цілому.

Источник