Реєстрація /

Що зміниться з 1 січня 2019 року в Україні – всі нововведення законодавства

Держава підготувала кілька десятків змін, які торкнуться бухгалтерів, юристів, економістів і змінять життя звичайної людини

В Україні з 1 січня 2019 року набувають чинності ряд нововведень податкового і фінансового законодавства, які змінять економічну ситуацію в країні і вплинуть на життя пересічних українців.

З 1 січня збільшується розмір мінімальної зарплати в 2019 році, який тягне за собою коригування єдиного соціального внеску – одного з основних платежів для фізосіб-підприємців. Крім того, на бізнес чекають зміни в частині сплати земельного податку, оподаткування при торгівлі слабоалкоголкою, медичними виробами.

Нові розміри тарифів в Києві з 1 січня 2019 року – майже всі вони підвищені на 22,7%.

  • Тариф для виробництва і надання послуг з централізованого опалення зріс на 22,7% – до 964,19 грн/Гкал (без ПДВ).
  • Тариф для виробництва тепла для релігійних організацій зріс на 5,8% – до 985,02 грн/ГКал (без ПДВ).
  • Тариф для бюджетних організацій та інших споживачів знизився на 17,1%, – до 984,67 грн/Гкал (без ПДВ).
  • Тариф на відпуск електроенергії для Київтеплоенерго знижений на 22,8% – до 1,4143 грн/кВт-год.

Стаття по темі: Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

C 1 січня в Україні вводяться нові правила оплати і поставок електроенергії населенню. Тепер споживач укладає договори:

  • про надання послуг з розподілу електричної енергії споживачу за оператором системи розподілу;
  • про постачання електричної енергії споживачу за обраним енергопостачальник або поставки електроенергії постачальником універсальних послуг (для побутових або малих побутових споживачів).

Одне з головних нововведень – з 1 січня 2019 року в Україні проводиться монетизація субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Змінилися не правила нарахування субсидій, а алгоритм виплат.

Стаття по темі: Як отримати субсидію в Україні за новими правилами

Міністерство праці та соціальної політики України з посиланням на рішення Кабінету міністрів від 27 грудня 2018 року повідомило, що з 1 січня 2019 року монетизація субсидій буде проводитися для домогосподарств, які подали заяву на виплати вперше. Сума субсидії буде нараховуватися на спеціально створений рахунок-запис в державному «Ощадбанку України». Банк буде оплачувати субсидію постачальникам житлово-комунального господарства і відсилати смс-повідомлення одержувачу про залишилася сумі виплат.

Повний список, що зміниться з 1 січня 2019 року в царині оподаткування

  1. Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2019 року збільшиться на 12% – до 4173 гривень. Всі платежі, прив'язані до мінімальної зарплати, відповідно також виростуть на 12%.
  2. Один основних платежів, прив'язаний до розміру мінімальної зарплати, – єдиний соціальний внесок для фізичних осіб-підприємців. ЄСВ в 2019 році складе 918,06 грн на місяць, незалежно від ведення діяльності.
  3. З 1 січня 2019 року ставка ЄСВ для осіб з інвалідністю, які працюють на ФОП, складе 8,41% (до цього 22%). Ставка зрівняна з ЄСВ для осіб з інвалідністю, які працюють у юридичних осіб.
  4. Платників податку на прибуток не очікують великі зміни. Змінено декларацію, податок на виведений капітал, який повинен був замінити податок на прибуток, так і не було введено.
  5. Торгівля ліками та медичним виробами дозволена тільки за наявності РРО. У цю категорію потрапляють товари «діагностики, лікування, профілактики організму людини і / або забезпечення таких процесів».
  6. Ще 3 роки без ПДВ продовжують працювати підприємства, що займаються прийомом металобрухту і макулатури.
  7. З 1 січня 2019 року набрав чинності ПДВ на ввезення товарів у міжнародних поштових посилках. З 1 січня по 30 червня податок буде стягуватися з усіх посилок ціною більше 150 євро на одного одержувача, з 1 липня ліміт зменшується до 100 євро на одного одержувача. Крім ПДВ, на посилку буде нараховуватися 10% мито на суму перевищення ліміту.
  8. Платникам єдиного податку з 1 січня 2019 року дозволено торгувати не тільки пивом, столовим вином, а й сидром та пері.
  9. Ставка земельного податку в 2019 році: єдина ставка для землі без оцінки – 5%, для лісів – до 0,1% (без індексації)
  10. Продовжено на рік мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
  11. Ставка на викиди вуглекислого газу зросла в 25 разів (до 10 грн/тонна). Податок не сплачується, якщо викиди менш 500 тонн на рік. Якщо обсяги викидів більше – оплата проводиться з перевищення.
  12. З 1 січня 2019 не обкладаються податком на доходи фізичних осіб стипендії, які виплачуються не з державного бюджету. Раніше ПДФО не обкладалися тільки державні стипендії.
  13. Змінюються умови оплати туристичного збору. Тепер він розраховується не з вартості проживання, а береться фіксована плата з людини. Сума туристичного збору максимально може досягати 200 грн / добу. Рішення про стягнення туристичного збору приймають місцеві ради.
  14. Продовжена пільгова нульова ставка ПДВ на ввезення електромобілів. Акциз на ввезені електоромобілі не продовжено на 2019 рік.
  15. Ще рік буде діяти прискорена амортизація для основних засобів 4 групи «машини та обладнання».
  16. В рамках МСФО-обліку з 1 січня 2019 року орендар по звичайній оренді вносить на баланс актив («право користування»). Відповідно до Податкового кодексу України, такі активи не амортизуються і не формуються податкові різниці за ст. 138 ПКУ.

Окремо варто відзначити, що при вирішенні господарських спорів в Адміністративному суді змінений порядок сплати судового збору. Максимальна сума судового збору з 1 січня 2019 року скорочена з 600 тисяч гривень до 20 тисяч гривень. При судовому рішенні на користь фізичної особи при суперечці з юридичною особою юрособа відшкодовує судовий збір.

Стаття по темі: Безкоштовна приватизація землі в Україні в 2019 році: ціни і терміни

Крім цього, в 2019 році термін оскарження акту податкової перевірки продовжено до 10 робочих днів (було 5 днів). На видачу податкових повідомлень-рішень співробітникам ДФС виділяється 15 робочих днів (раніше було 10 днів). Рішення може бути оскаржене у вищому податковому органі протягом 10 робочих днів (раніше було протягом 10 календарних днів).

При самоначісленіі податку (включаючи уточнення) пеня нараховується з 91-го дня, який слідує за граничним терміном оплати податкових зобов'язань.

Одним з важливих моментів, на які варто звернути увагу платникам податків, з 1 січня 2019 року спливає мораторій на перевірки. План перевірок 2019 року оприлюднено на сайті ДФС України і не може змінюватися після 25 грудня 2018 року.

Источник