Реєстрація /

Що буде з цінами на квартири в Києві в 2019 році

Найбільші гравці ринку нерухомості прогнозують зростання цін на житло в столиці і Україні

Існуюча цінова ситуація на ринку житлової нерухомості навряд чи буде стійкою впродовж всього наступного року. Ринок чекають зміни, про те які, дізнавався Портал столичної нерухомості 100realty.ua.

Думки експертів збігаються: ціни на квартири в Києві зростуть

Незважаючи на те, що передбачити точну вартість квадратного метра експерти не можуть, але вони стверджують, що з великою часткою ймовірності буде зростання. На вторинному ринку, за словами Олени Бібєровой, Генерального директора АН «Благовіст», буде цінова стагнації. А на первинному ринку - незначне зростання в сегменті новобудов комфорт-класу.

Найбільші гравці на ринку первинної нерухомості пояснюють причини прийдешнього подорожчання квадратних метрів у столиці.

«Ціни будуть рости, тому що дуже багато окремо взятих складових ціни квадратного метра також припускають подорожчання. Перш за все, це зарплатний фонд. З січня 2019 мінімальна заробітна плата знову підвищиться, але це не основне. На сьогоднішній день ми змушені конкурувати з польськими роботодавцями, в тому числі і зарплатою, щоб утримати необхідних нам фахівців. Далі – земельні ресурси. Кількість можливих ділянок для будівництва істотно скоротилося, і забудовники змушені розглядати або більш дорогі ділянки або ділянки, що вимагають великих ресурсів для роботи з ними. Наприклад, ті ж занедбані промзони. До речі, витрати по отриманню дозволів на будівництво з 2019 року також ще виростуть в ціні. Ще одним істотним чинником, який обов'язково вплине на вартість квадратного метра, - це введення нових містобудівних норм. Серед них і регулювання відсотка забудови ділянки, і нові концепції щодо забезпечення паркінгів», – перераховує ключові фактори Голова ради директорів компанії «GEOS» Максим Барбаш.

Стаття по темі: Підсумки ринку житлової нерухомості Києва в 2018 році

«Якою буде ціна квадратного метра в наступному році, загадувати складно, так як на неї чинять серйозний вплив соціально-економічні фактори в країні, а також« фортеця »гривні. Житло на первинному ринку продається тільки в національній валюті, але від курсів долара і євро залежать зарплати, вартість палива та енергоносіїв, логістики, матеріалів, комплектуючих, техніки. Не кажучи вже про те, що частина необхідної для будівництва продукції - іноземного виробництва. Тому малоймовірно, що в майбутньому вартість житла буде знижуватися, а ось підвищення цілком можливо. Якщо буде серйозно рости вартість іноземних валют - а це в світлі введення воєнного стану не здається такою вже неможливою перспективою - то ринку нерухомості доведеться відреагувати», – озвучив свій прогноз на 2019 рік Олег Майборода, генеральний директор «Укрбуд Девелопмент».

«З 2015 року зростання вартості будматеріалів і будівельно-монтажних робіт становить щорічно від 20 до 45%. У 2018 році в середньому будматеріали додали в ціні 20-25%, це дає приріст до ціни квадратного метра до 10%. При цьому нестабільність національної валюти змушує девелоперів закладати в ціну інфляційні ризики - це ще мінімум 10%. Таким чином, при відносній стабільності гривні, в умовах зростання вартості самого будівництва, можна спрогнозувати, що в 2019 році збільшення вартості житла складе від 10 до 20%», – прогнозує Олександр Панфілов, начальник відділу продажів міні-міста Svitlo Park.

Конфедерація будівельників України впевнена в істотному подорожчанні: «Ціни на нерухомість в Україні будуть і надалі поступово зростати. На початку року різкого зростання цін не передбачається, однак після виборів житло подорожчає до 20%. І це цілком передбачувано, адже на тлі високої пропозиції і малого попиту, істотного підвищення заробітної плати на забудовника тисне зростання цін на будівельні матеріали, транспортні послуги, паливо, збільшення процентних ставок по кредитах, особливо підключення до електричних мереж тощо», – йдеться в заяві КБУ.

Популярні квартири в Києві в 2019 році

Кардинальної зміни структури попиту експерти не прогнозують, але деякі нововведення в смаках покупців все ж будуть.

«З огляду на, що фінансове становище покупців житла змінюється мало, ми очікуємо, що структура попиту в 2019 році залишиться приблизно такою ж, як зараз. На піку популярності залишаться доступні квартири невеликої та середньої площі. Але клієнт буде ставати все більш вимогливими. І до якості, і до наявності додаткових «плюшок», в тому числі інноваційних», – кажуть в «Укрбуд Девелопмент».

«Найбільший інтерес традиційно припаде на квартири, вартістю до 100 тис. дол.», – констатує Олена Бібєрова.

Стаття по темі: Підсумки 2018 року на ринку комерційної нерухомості: зростання пропозиції і ставок

Покупець також приділятиме увагу дизайну вхідної групи, лобі і інших зон загального користування, наявності інфраструктури, як в комплексі, так і навколо нього.

«Збережеться тенденція попиту на невеликі квартири для інвестування або, як мінімум, для заощадження коштів. Для проживання сім'ї перевагу віддають, звичайно ж, більш просторим квартирам, в тому числі і квартирам з площею понад 150 кв. Але в будь-якому варіанті вкрай важливою залишається особлива увага продуманості планувань, ефективності використання кожного квадратного метра», – упевнений Максим Барбаш.

Ціни на квартири в Києві в 2019 році залежать від зарплат будівельників і цін на будматеріали
При покупці квартири в Києві клієнти віддають перевагу одно- та двокімнатним, планування яких найбільш раціональне

Найбільш затребуваним житлом залишаться 1- та 2-х-кімнатні квартири в Києві. При цьому продовжиться зростання купівельного інтересу до повноцінних 1-кімнатних (від 35 кв. м) і 2-кімнатних квартирах (від 55-60 кв. м).

«Особливість таких квартир полягає в тому, що вони спроектовані так, щоб кожен метр можна було вважати корисною площею: це просторі кухні-вітальні, це нішевий простір з вбудованими меблями і електроприладами. Функціональні планування можна вважати одним з головних чинників привабливості квартир», – прогнозує Олександр Панфілов.

Поради покупцям квартир в 2019 році

Навіть якщо ціни почнуть зростати, експерти радять не відкладати покупку.

«Найбільш правильне придбання – це покупка ліквідного житла, яке можна без проблем і вигідно продати при необхідності. Це квартири в центрі столиці або в нових будинках в різних районах міста. Основні критерії вибору: комфортні умови проживання (закрита територія, наявність двору без машин, дитячі майданчики, своя парковка і т.д.), енергоефективність, наявність інфраструктури (об'єкти побутового обслуговування, магазини, кафе і ресторани і т.д.)», – радить Олена Бібєрова.

Також в компанії «GEOS» покупцям радять бути обережними при виборі компанії-забудовника, обов'язково потрібно дивитися на його репутацію і якість пропонованого житла. «Головна порада – це вибрати надійного забудовника. Вивчіть його реалізовані проекти, подивіться на них, як вони виглядають через якийсь час. Обов'язково необхідно перевіряти дозвільну документацію, будь ласка, будьте уважні», – вважає Максим Барбаш.

Стаття по темі: Як зареєструвати право власності на квартиру в новобудові: оформляємо документи, знижуємо ризики

«Вибираючи житло, звертайте увагу не тільки на локацію і ціну. Не обмежуйте себе виключно рамками квартири і найближчої станції метро. Оцінюйте житло комплексно - що буде в самому будинку, у дворі, які додаткові переваги в ньому пропонують, наскільки будинок енергоефективний, чи зможете ви заощадити на комуналці, чи будете ви відчувати себе в ньому безпечно та інше. Можливе зростання долара і євро зовсім не повинен відлякувати потенційних покупців. Навпаки, купивши житло в період девальвації гривні, вони тільки виграють. Справа в тому, що при підвищенні курсу, ціна квадратного метра дорожчає не відразу, а з помітним інтервалом. І якщо купити в такий період квартиру ще за старою ціною, то можна, таким чином, за короткий час автоматично підвищити її ринкову вартість», – говорить Олег Майборода.

Що чекає на забудовників в 20109 році?

Влада продовжить переглядати будівельні норми і це буде впливати на забудовників і ринок в цілому. У планах Мінрегіону скасувати пайову участь, за що виступають гравці будівельного ринку не один рік.

За словами Льва Парцхаладзе, заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, скасування пайової участі стоїть на порядку денному у влади на наступний рік.

«У наступному році ми хочемо потрапити в ТОП-20 рейтингу по будівельним показниками. Щоб це вдалося, в Україні потрібно повністю скасувати пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту. У минулому році саме це стало одним з важливих факторів, який вплинув на зростання України в Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво». А саме зниження Києвом ставки пайової участі з 10% до 2%. Для позиції в рейтингу це була позитивна зміна, але не для всієї країни, так як при розрахунках враховуються тільки дані столиці. Ця проблема досі залишається невирішеною і пайовий внесок продовжує діяти. Хоча зараз він вже не виконує свою головну функцію - розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів. Крім того, він породжує високі корупційні ризики з боку органів місцевого самоврядування, адже цільове використання цих коштів ніким не контролюється. Пайовий внесок вже давно віджив своє і його потрібно скасувати», – говорить Лев Парцхаладзе.

Нагадаємо, що Нацбанк України спрогнозував зростання темпів кредитування в сфері нерухомості. В першу чергу потенційні інвестори очікують більш дешевої іпотеки, яка поки що залишається малоефективним інструментом.

Стаття по темі: Безкоштовна приватизація землі в Україні у 2019 році: ціни та терміни

Крім того, пройшли експертне обговорення законопроекти по регулюванню земельного ринку. Пропонується скоротити третину (з 21 до 14) регуляторних інструментів в сфері виділення та оформлення земельних ділянок під забудову. Очікується, що після цих змін строк виділення землі під забудову скоротиться до 4 місяців.

Источник