Реєстрація /

Яку квартиру купити восени 2020 року: в новобудові або на вторинному ринку?

На первинному і вторинному ринках дорожчають квартири в «дешевому» сегменті

Дестабілізація ринку нерухомості, спровокована введенням карантину і суворих соціальних обмежень, наводить покупців на роздуми: чи варто зараз інвестувати в житло в Києві, за скільки реально купити квартиру в новобудові або на вторинному ринку, і в якому районі її купувати вигідніше.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua розбирався з актуальними цінами на житло в Києві та шукав відповідь на питання, яку квартиру краще купити восени 2020 року: в новобудові чи на вторинному ринку?

Динаміка цін на квартири в новобудовах і на вторинному ринку

Аналіз цін на житло в Києві показав, що за рік середня вартість квадратного метра квартир в столичних новобудовах збільшилась на 13,8%, а середня ціна на вторинне житло в гривнях зросла на 13,1%.

Карантин вніс свої корективи в динаміку цін. Так, з початку введення карантинних обмежень вартість квартир в новобудовах незначно зменшилася – на 1,8% до 28 372 грн./кв. м. Але з червня розпочалося впевнене зростання цін на 5,5%. У серпні 2020 року середня вартість виставлених на продаж квартир в новобудовах Києва склала 29 934 грн./кв. м, що більше показників липня на 2,2%.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: серпень 2020 р.

Що стосується вторинного ринку житла, то в період з березня по травень 2020 року спостерігалося падіння середньої вартості квартир в Києві на 5,8%: з 40 262 грн./кв. м до 37 932 грн./кв. м. Зате пізніше «вторинка» відігралася – ціни виросли на 3,2%.

Середня ціна квартир на вторинному ринку – 38 875 грн./кв.м.

Порівняння цін по районах Києва

Ціни на новобудови в різних районах столиці

У серпні 2020 року кількість житлових комплексів на первинному ринку розподілилося так:

  • в Голосіївському і Печерському районах – по 15% від загальної кількості ЖК в Києві;
  • Шевченківському – 14%;
  • Солом'янському – 12%;
  • Дарницькому – 11%;
  • Дніпровський, Подільський і Святошинський райони – по 7%;
  • Деснянський та Оболонський – по 6% від усіх ЖК у столиці.

У порівнянні з попереднім місяцем в серпні зросли середні ціни на квартири в новобудовах в Оболонському (на 7,7%), Голосіївському (на 3,6%), Печерському (на 3,5%), Святошинському (на 2,8%) , Шевченківському (на 1,2%) і Деснянському (на 0,7%) районах. В інших районах ціни знизилися від 0,04% в Дніпровському і до 4,6% в Подільському.

Стаття по темі: Чому вигідно купувати квартири у забудовників після карантину: які знижки і пропозиції для покупців

Найдорожчі квартири в новобудовах – в Печерському районі. Тут середня ціна житла із середньою площею 90 «квадратів» перевищує 4,8 мільйона гривень (52 830 грн./ кв.м). Найбільш дешеве житло – в Деснянському (21 755 грн./кв.м), Солом'янському (24 392 грн./кв.м) і Дарницькому (24 719 грн./кв.м) районах.

Ціни на квартири на вторинному ринку Києва

Схожа ситуація за пропозицією житла була на вторинному ринку нерухомості. Найбільша кількість квартир пропонувалося в Голосіївському районі – 16%, Дарницькому – 15%, Печерському та Шевченківському – по 12%, в Дніпровському – 11%, Солом'янському – 10%. Найменше житла на «вторинці» пропонували в Оболонському районі – 7%, Подільському та Святошинському – по 6%, в Деснянському – 5%.

У серпні середня ціна квартир на вторинному ринку нерухомості Києва збільшилася на 0,4% в Подільському районі, в решті районів Києва вартість квартир зменшилася – від 0,2% в Дніпровському до 2,9% в Оболонському.

Стаття по темі: Купівля квартири в старому житловому фонді: на що звертати увагу, як зробити правильний вибір

При цьому найвищі ціни на квартири – у Печерському та Шевченківському районах (56 383 і 47 148 грн./ кв.м відповідно). Так, середня ціна чотирикімнатної квартири в Печерському районі склала близько 7,8 мільйонів гривень, а в Шевченківському – близько 6,6 мільйонів гривень.

Найнижчі ціни за квадратний метр на «вторинці» – в Деснянському (25 757 грн./ кв.м), Святошинському (29 959 грн./ кв.м) і Дарницькому (32 395 грн./ кв.м) районах.

Порівняння цін на первинному та вторинному ринку житла

На первинному ринку столиці найінтенсивніше дорожчають квартири економ-класу. Середня ціна такого житла зросла до 21 818 гривень за квадратний метр, тобто на 2,4% щодо липня.

Мінімальний бюджет для покупки однокімнатної квартири на первинному ринку в серпні 2020 року склав близько 1 млн гривень. Так, середня ціна квартири економ-класу загальною площею 43 кв. м в новобудові за місяць зросла до 965 487 гривень.

Як змінювалася ціна за класами первинної нерухомості

Подешевшали

  1. Нові квартири бізнес-класу – на 0,3% до 42 239 грн./кв.м;
  2. Квартири в новобудовах комфорт-класу – мінус 0,9% до 25 845 грн./кв.м;
  3. Квартири преміум-класу – на 1,6% до 69 438 грн./кв.м.

Подорожчали

  1. Однокімнатні квартири економ-класу – плюс 3,7%;
  2. Трикімнатні – 3,4%;
  3. Багатокімнатні квартири (від 4 кімнат і більше) – плюс 3,2%;
  4. Невелике зростання цін на 1,6% спостерігався на багатокімнатні квартири комфорт-класу, на двокімнатні економ-класу (плюс 1,4%), двокімнатні (плюс 0,4%) і трикімнатні (плюс 0,2%) бізнес-класу.

Як змінювалася ціна на вторинному ринку

На вторинному ринку «дешеві» квартири ростуть в ціні, а «дорогі» – падають. Цінові показники в «дешевому» сегменті вторинного житла в серпні збільшилися на 0,2% до 22 822 грн./ кв.м, а в «дорогому» зменшилися на 0,9% до 61 808 грн./кв.м щодо липня. При цьому за рік ціни на квартири низького цінового сегмента збільшилися на 20,9%, а високого – на 3,4%.

Аналітика по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: серпень 2020 р.

Середня ціна квартири в Києві на вторинному ринку

Мінімальний бюджет для покупки однокімнатної квартири на вторинному ринку в серпні 2020 року складав 1,1 млн гривень. Такою була середня вартість квартири з однією кімнатою в Деснянському районі площею близько 39 квадратних метрів.

  1. Вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку нерухомості зменшилася на 1,5% до 1,7 мільйона гривень (39 177 грн./ кв.м)
  2. Ціна двокімнатної скоротилася на 0,9% до 2,6 мільйона гривень (38 829 грн./ кв.м);
  3. Середня ціна трикімнатної квартири зросла мінімально – на 0,3% до 3,7 мільйона гривень (38 340 грн./ кв.м).
  4. Вартість чотирикімнатної впала на 1,1% до 5,3 мільйона гривень (40: 162 грн./ кв.м).

Що ж вибрати: «вторинку» або новобудову?

Традиційно на первинному ринку найменші ціни на об'єкти на початковій стадії будівництва. Довіра до новобудов підкосило і проблеми, з якими за останній рік зіткнулися два великих забудовника – «Укрбуд» і банк «Аркада», які в сукупності не змогли добудувати в Києві більше 30 житлових комплексів. Тому покупець квартири в новобудові звертає увагу на ступінь готовності об'єкта, а при наявності всієї суми на покупку квартири розраховує на серйозну знижку.

Новобудови класу «економ» і «комфорт» рідко можуть похвалитися розташуванням біля метро. Найчастіше це винесені на околицю, в промзону або за місто сверхвисотних житлові комплекси з високою щільністю забудови, де мінімальна прибудинкова територія, немає дошкільних та навчальних закладів, достатньої кількості паркувальних місць і перевантажені транспортні розв'язки. Зараз покупка квартири в таких ЖК стала швидким рішенням для молодих сімей, які потребують у власному житлі, але в подальшому вони неминуче зіткнуться з нестачею об'єктів соціальної сфери.

Вторинний ринок, а також ринок квартир у відносно нових будинках 2005-2020 року побудови дозволяє вибрати житло під свій гаманець і не чекати завершення будівництва. Крім цього очевидного плюса, «вторинка» пропонує масу варіантів в районах з уже сформованою інфраструктурою – достатньою кількістю шкіл, дитсадків, лікарень і т.д. Однак на користь недавно побудованого житла кажуть нові комунікації, утеплені будівлі з сучасними ліфтами, системами відеоспостереження. Квартири в новобудовах, як правило, значно більше за площею ніж на вторинному ринку і дозволяють господарям реалізувати свої дизайнерські задумки при ремонті.

У будь-якому випадку вибір залишається за покупцем, від його запитів і фінансових можливостей залежить рішення, як краще купити квартиру – в новобудові або на вторинному ринку.

Источник