Реєстрація /

Чому вигідно купувати квартири у забудовників після карантину: які знижки і пропозиції для покупців

Після зняття карантинних обмежень попит на квартири в новобудовах почав відновлюватися. Поки кілька місяців було затишшя, київські забудовники зазнавали збитків, тому зараз намагаються залучити якомога більше клієнтів і пропонують особливі умови покупки квартир.

Портал «Столична нерухомість» 100realty.ua дізнався, які «посткарантинні» акції пропонують забудовники, в які проекти краще інвестувати і як не купити житло в проблемному об'єкті.

Виросла конкуренція, а за нею й знижки

За словами експертів, за час карантину боротьба за покупців на первинному ринку житла Києва виросла.

«Коронавірусні» наслідки загострили конкуренцію, тому будівельні компанії готові йти назустріч ринковій кон'юнктурі. Для них в поточних реаліях не вигідно завищувати ціни на квадратні метри, складається така ситуація, коли тільки стабільні ціни при паралельному впровадженні акцій можуть залучити покупця. Знизити прайсові ціни не дозволяє показник собівартості будівництва, який зараз демонструє стабільність, незважаючи на дефіцит оборотних коштів у забудовників», – кажуть експерти The Wall-Ukraine.

Аналітика по темі: Огляд ринку новобудов Києва: липень 2020 р.

«У хороших проектах за час карантину нічого не змінилося: хочеш більшу знижку - плати відразу 100% вартості квартири. За знижку також можна купити умовно «неліквідні» квартири з поганим виглядом або на низьких поверхах. Не можна сказати, що карантин сильно вплинув на первинку, акційні знижки, як елемент маркетингу, як були, так і залишилися, тому по ним складно судити про якийсь повсюдне зниження цін», – вважає Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution.

Покупці повертаються на ринок, але вони стали трохи іншими. Якщо раніше ретельніше ставилися до процесу вибору і до репутації забудовника, то до цього списку ще додалися акції, розстрочка і різні гнучкі програми.

«Так ціни можуть скоректуватися на 10-15% на новобудови за рахунок спеціальних акцій з боку забудовників. Ці тенденції будуть більшою мірою помітні, починаючи з четвертого кварталу 2020 року», – кажуть експерти спільноти.

Аналітика по темі: Аналіз цін на вторинному ринку житлової нерухомості Києва: липень 2020 р.

Переважно забудовники готують на осінь нові акції за двома напрямками:

  1. Різні варіанти розстрочки або «гнучких програм» – до 2 років, і що важливо - ці розстрочки можуть даватися під 0%. Не виключено, що компанії будуть створювати більше програм тривалої розстрочки, особливо щодо об'єктів ранній стадії готовності, або конвертувати знижки в компенсацію відсотків по кредиту, скажімо, на 1 рік після покупки.
  2. Знижки від 7-10% при оплаті початкового внеску від 70% до 100%. Деякі знижки у забудовників вже сьогодні дозволяють придбати квартиру з додатковою вигодою в 10-17% від первісної вартості квартири.

Які квартири в новобудовах варто купувати

Покупці зараз орієнтуються на об'єкти нових форматів, таких як багатофункціональні ЖК, «місто в місті» і формат live-work-play, реалізованих 2-3 девелоперами, фінансовий запас яких дозволить до 12 місяців будувати без залучення коштів інвесторів. Не виключено, що в найближчі місяці саме на таких об'єктах буде сконцентрований купівельний попит.

«Зараз намітилася тенденція, щоб будівництво не заморозилося, деякі компанії шукають собі партнерів для завершення проекту. При цьому у багатьох це, як рятувальний жилет для збереження позитивної репутації на ринку», – кажуть в The Wall-Ukraine.

«Зараз тренд на квартири в ЖК з розвиненою інфраструктурою, а також з доступом до зеленої зони поруч з будинком або безпосередньо на території. Відповідно, я б рекомендував купувати нерухомість в таких проектах. Зважаючи на поступове зниження купівельної спроможності знову почали повертатися дрібні квартири, але для тривалого проживаючи це не найкращий варіант, тому краще вибрати більш віддалену локацію або придивитися до розстрочення, але вибрати квартиру побільше», – каже Андрій Рижков.

Як не потрапити на довгобуд в Києві

За час карантину частина компаній призупинили роботи і через істотні збитків будівництво може затягнутися. Тому варто дізнатися, як ведеться будівництво, бажано протягом декількох місяців.

Експерти впевнені, що повний захист від проблемного проекту – це покупка готового житла.

Стаття по темі: Нацбанк дав прогноз по ринку нерухомості України: новобудови ризиковані для інвесторів, попит буде відновлюватися 2 роки

«Це догма. Відповідно, якщо потрібна стовідсоткова гарантія, потрібно чекати повного завершення – введення в експлуатацію, підключення до мереж або взагалі купувати як вторинку. Якщо ж з метою економії грошей, є бажання купити квартиру на ранніх стадіях будівництва, то купувати тільки у великого забудовника, у якого мінімальна кількість гучних проблем. І звичайно ж перевірити всю документацію, а найкраще звертатися за цим до профільного юристу», – говорить пан Рижков.

Источник